PRIMUL COPIL din România tratat cu celule stem din cordonul ombilical. Povestea Anastasiei, care a spus „mamă” prima dată la 2 ani și jumătate

PRIMUL COPIL din România tratat cu celule stem din cordonul ombilical. Povestea Anastasiei, care a spus mamă prima dată la 2 ani și jumătate
Publicat: 06/11/2014, 18:10

Anastasia s-a născut în decembrie 2011, într-o familie din București. O sarcină dorită, o sarcină naturală care s-a dezvoltat normal pe parcursul a nouă luni. Totul până la naștere, care a fost cu probleme. Pentru că Anastasia a venit pe lume cu „cordonul ombilical legat în nod în eșarfă”, nașterea nu s-a desfășurat natural și, după câteva tentative nereușite, medicii au decis să o supună pe mamă unei operații de cezariană în regim de urgență.

Șapte luni și jumătate mai târziu, Anastasia a fost diagnosticată cu tetrapareza cerebrală infantilă, forma spastică distonică bilaterală. Un diagnostic cumplit, o boală cauzată de lipsa oxigenarii creierului pentru un interval de timp, la naștere. Travaliul prelungit al mamei.

La un an și jumătate de la naștere, Anastasia era sub observația medicilor pentru dezvoltare întârziată psihomotorie. Cum se manifesta? Avea un control slab al capului, nu își putea controla trunchiul, își folosea doar o mânuță – stânga, cu care apuca slab obiecte, în timp ce mânuța dreaptă era ținută cu pumnul flexat. Anastasia își ținea nu pumnii, ci pumnul, sperând că într-o zi o să poată face mai mult.

La acel moment medicii le-au recomandat părinților un tratament de corectare, un tratament de reabilitare preponderent pentru igiena posturală, exerciții pentru controlul mai bun al capului și exploatarea câmpului vizual. Le-au recomandat să îi stimuleze Anastasiei coordonarea ochi – mână. Atunci au început și kinetoterapia care continuă și astăzi. Fără modificări majore în starea copilei.

Pentru că la naștere, mamei Anastasiei i s-au prelevat celule stem, familia s-a îndreptat așteptând soluții și către firma care le păstra materialul genetic. „Erau reticenți”, spune pentru gândul dr. Dorin Pirciog, directorul băncii din România. „Au venit către noi și la îndemnul medicului neurolog, care le-a recomandat efectuarea unei terapii cu celule stem”.

Pentru că astfel de intervenții nu se fac momentan în România, o soluție pentru Anastasia o reprezenta o clinică din Statele Unite, dar – din motive logisitice: costuri ridicate, limbă, transport – America a pierdut teren în fața unei clinici din Europa. A fost preferată cea din Polonia, țară care în ultimii doi ani a dezvoltat astfel de abordări terapeutice. Cu susținere financiară integrală oferită de PBKM și Biogenis, bănci de celule stem din grupul FamiCord, Anastasia și părinții au ajuns, în urmă cu două luni, la Spitalul Universitar de Copii din Cracovia, unde fetița a fost supusă transplantului cu celule stem mezenchimale.

Procedura în sine a constat într-o puncție lombară și infuzie de celule stem mezenchimale în lichidul cefalorahidian. Rezultatele așteptate de echipa medicală? Îmbunătățirea circulației cerebrale prin apariția unor noi vase de sânge precum și îmbunățirea legăturilor nervoase. „La doar o zi de la transplant Anastasia a spus pentru prima dată, în mod clar, „mama”. Și i-a crescut și apetitul simțitor, ceea ce înseamnă că în corpul fetiței are loc un proces de creștere”, susține dr. Pirciog. „Copila e mai prezentă în mediu”.

Aceasta este prima intervenție dintr-o serie probabilă de trei, următoarea infuzie de celule stem urmând a avea loc undeva în primăvară, spune pentru gândul dr. Pirciog. Este rezervat în privința șanselor de vindecare ale copilului și spune că este prematur să se pronunțe acum. „Intervențiile se fac la interval de șase luni una de alta, dar este prematur să ne pronunțăm acum, fiind vorba despre terapii experimentale”.

Potrivit oficialului, celulele necesare următoarelor infuzii vor fi pregatite pentru transplant în laboratoarele de la București și Varșovia ale celor două bănci de celule stem.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice