Primul oraș din România cu rating Moody’s

Primul oraș din România cu rating Moody's
Publicat: 04/12/2013, 10:24
Actualizat: 20/05/2015, 22:00

Municipiul Alba Iulia este prima localitate din România care a primit rating Moody”s, respectiv „Ba1”, potrivit primarului Mircea Hava, demersul fiind făcut în perspectiva accesării fondurilor europene.

Moody’s a anunțat, marți, că a atribuit orașului Alba Iulia ratingul „Ba1”, cu perspectivă negativă, susținut de managementul prudent al bugetului local și de rezervele „confortabile” de bani, dar limitat de capacitatea municipalității de a atrage venituri și de posibila creștere a gradului de îndatorare.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că a simțit nevoia unei evaluări externe pentru a vedea, o dată în plus, care este situația instituției pe care o conduce, în vederea accesării unor viitoare fonduri europene.

„Primul lucru pentru care ne-am pregătit este viitorul val de fonduri europene. Ratingul Moody’s primit este o știre pozitivă și pentru investitori. Valoarea proiectelor noi este de peste 100 de milioane de euro. Ratingul obținut de Alba Iulia este, dacă vreți, un indicator al realizărilor și al efortului depus de toti cetățenii municipiului în ultimii ani. Dezvoltarea orașului este, în primul rând, meritul locuitorilor săi și recunoașterea noastră trebuie să se îndrepte către ei”, a spus Hava.

Edilul a precizat că au fost atrase fonduri europene de peste 150 milioane euro, s-au făcut împrumuturi și s-au emis obligațiuni pentru co-finanțarea proiectelor europene, iar aceste fonduri au asigurat resursele necesare construirii sau modernizării a peste 23 km drumuri, a peste 55.000 metri pătrați zone pietonale, peste 20.000 metri pătrați de parcări și a peste 15 hectare de spații verzi noi.

Potrivit edilului, exercițiul bugetar UE 2014-2020 prevede un efort de co-finanțare mult mai ridicat pentru beneficiarii de fonduri europene.

„Pe parcursul exercițiului bugetar UE anterior am construit și extins la superlativ capacitatea instituțională a municipiului Alba Iulia, dovedită deja în absorbția a peste 150 milioane euro bani europeni, devenind cel mai mare «investitor» în dezvoltarea locală. Pentru perioada următoare de programare vom avea nevoie de mai mulți investitori privați și mult mai multe finanțări rambursabile. Acest lucru nu se poate obține decât având un rating bun oferit de o agenție internațională de renume”, a adăugat Hava.

În aceeași conferință de presă, Gjorgji Josifov, vicepreședinte analist la Moody”s, a apreciat că „rating-ul de emitent Ba1 al municipiului Alba Iulia este susținut de rezultatele solide realizate ca urmare a unui management bugetar prudent, așa cum se reflectă în excedentele operaționale constante, performanțele financiare bune și existența unor rezerve la un nivel confortabil”.

Analiza realizată de Moody”s remarcă faptul ca Alba Iulia a avut, în decursul ultimilor ani, excedente importante în bugetul de funcționare. Acest excedent a fost de 30% din veniturile operaționale în 2012, de la 19% 2011, reflectând o creștere a veniturilor realizate din impozite și taxe și o creștere a transferurilor de la bugetul de stat, asociate cu măsurile de control al cheltuielilor implementate de administrația locală. Aceeași performanță robustă se așteaptă și în decursul următorilor doi ani.

Gjorgji Josifov a remarcat că, totuși, ratingul conține și unele aspecte asociate capacității limitate a municipiului de a majora veniturile și creșterii potențiale a poverii datoriei, în decursul următorilor doi ani din cauza programului de investiții destul de extins.

Moody”s consideră că performanțele financiare solide ale municipiului Alba Iulia au condus către o situație bună a lichidităților. Rezervele în numerar acumulate s-au situat la un nivel mediu de 14% din veniturile operaționale în perioada 2010-2012. Deși rezervele au scăzut către 10% la sfârșitul anului 2012, acestea continuă să reprezinte un aspect financiar pozitiv, de natură să contracareze potențiale presiuni bugetare și să sprijine programul de investiții pe termen mediu.

Analiza Moody”s consideră că programul de investiții destul de consistent al Alba Iulia va constitui o provocare pentru profilul viitor al datoriei. Nivelul datoriei a scăzut la 46% din veniturile operaționale la sfârșitul lui 2012 de la un nivel relativ stabil, de 51 %, în perioada 2009-2011. Rata netă a datoriei va crește la 62% din veniturile oepraționale în 2012, ca urmare a utilizării primei tranșe din linia de credit de 26 milioane de lei, recent contractată și a garanției care urmează să fie acordată companiei de apă, în valoare de 7 milioane lei

Profilul rambursării datoriei este favorabil, cu o perioadă ce ajunge până în 2027 pentru răscumpărarea obligațiunilor (care reprezintă 68% din datorie) și împrumuturi cu termen de rambursare de 12 ani. Rambursările de capital pentru împrumuturi pe termen mediu se așteaptă să însumeze 6-7% din totalul veniturilor, ceea ce este ușor de administrat având în vedere starea financiară a municipiului.

Municipiul Alba Iulia a contractat începând din 2002 și până în 2013 împrumuturi totalizând peste 129 milioane lei pentru investiții de interes local și pentru cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Aceste împrumuturi au fost realizate prin trei emisiuni de obligațiuni cu maturități de până la 20 ani, două produse de creditare bancară pentru investiții și un mecanism hibrid de finanțare format din obligațiuni prefinanțate prin credit punte.

Printre proiectele finanțate se numără reabilitare rețele apă, străzi și alei pietonale, refuncționalizare piețe și reabilitări centru istoric și trasee turistice, asigurarea sustenabilității energetice, reabilitarea cetății-fortăreață.

Consilierul financiar al Primăriei, care a asigurat pregătirea pentru obținerea ratingului, este compania VMB Partners.

Președintele VMB Partners, Valentin Miron, a afirmat, în conferința de presă, că excedentul operațional al bugetului Primăriei Alba Iulia a crescut la 30% din valoarea veniturilor operaționale în 2012 față de 19% în 2011

„Excedentul operațional al bugetului primăriei municipiului Alba Iulia a crescut la 30% din valoarea veniturilor operaționale în 2012 față de 19% în 2011, în vreme ce veniturile operaționale au crescut și ele cu aproape 20%. Este fără doar și poate, dovada unui management financiar performant. Trebuie să menționăm că o asemenea disciplină financiară se datorează, nu în ultimul rând, faptului că Alba Iulia a utilizat frecvent instrumente de creditare bancară și obligatară, a apelat la operațiuni de atragere de fonduri rambursabile de pe piața internă de capital și nerambursabile prin programele sectoriale. Asta a generat rigurozitate, a generat un comportament chibzuit și bazat pe indicatori economici de performanță”, a adăugat Miron.

Marius Bostan, Senior Partner VMB Partners, a precizat că Alba Iulia a fost prima localitate din România care a emis obligațiuni în moneda națională cu o maturitate de 20 ani.

„Nu poți să aduni bani din piață și să promiți că-i dai înapoi în 20 de ani dacă nu ai performanțe financiare, dacă nu dovedești un comportament financiar prudent sau dacă nu ai o politică investițională în conformitate cu o strategie fezabilă de dezvoltare durabilă. Ori, dacă ne uităm la matricea «Baseline Credit Assessment BCA-scorecard» atașată rating-ului conferit de Moody”s, tocmai aceste elemente au cântărit foarte mult în evaluare. Municipalitatea a reușit să-și facă o strategie de dezvoltare pe termen lung în urmă cu peste 10 ani la care și-au adus contribuția cei mai buni consultanți, mediul de afaceri și personalitățile orașului. Din 2002 până în 2012 veniturile proprii au crescut de șapte ori. Au fost aduse multe idei bune privind investițiile, urbanismul, managementul operațional din orașe europene dezvoltate. Proiectele s-au prioritizat și s-a creat un echilibru bun între investițiile private și cele municipale. Stabilitatea politică, munca serioasă a executivului, inteligența proiectanților și consultanților, urmate de forța companiilor private, au făcut din Alba Iulia un municipiu care se poate compara cu cele din Occident”, a adăugat Bostan.

Primăria municipiului Alba Iulia a transmis, în data de 5 februarie, solicitări pentru prezentarea unor oferte privind serviciile de credit rating către cele mai importante agenții internaționale de rating – Standard and Poor’s, Fitch Ratings și Moody’s. Față de cele trei oferte prezentate și ținând cont de prevederile OUG 34/2006 privind achizițiile publice, a fost aleasă oferta de credit rating a agenției Moody’s, filiala din Cehia, cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, respectiv 14.900 de euro.

După finalizarea procedurii și semnarea contractului de rating au fost analizate bugetul, datoria publică locală, lichiditățile, obligațiile financiare, politica.

Îmbunătățirea accesului la fondurile europene va depinde în mod substanțial de capacitatea autorităților locale de a atrage resurse de pe piețele financiare și de noi investitori privați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului