Principesa Margareta: „Astăzi Coroana e respectată. Acum un sfert de secol am fost opriți cu mitraliere”

Principesa Margareta: Astăzi Coroana e respectată. Acum un sfert de secol am fost opriți cu mitraliere
Publicat: 18/01/2015, 21:10

Acest concert de gală de la Ateneul Român din București face parte din seria de evenimente organizate de Familia Regală, începând de sâmbătă și pe parcursul întregii zile de duminică, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la întoarcerea primului membru regal – principesa moștenitoare Margareta – în România.

La începutul concertului, principesa moștenitoare Margareta a declarat că Regele Mihai I și Regina Elena au părăsit România în noaptea de 3 ianuarie 1948.

„Au trecut 42 de ani până când, în binecuvântata zi de 18 ianuarie 1990, am pășit pe pământ românesc, însoțită de principesa Sofia, sora mea. A fost drumul întoarcerii, o întregire personală și istorică. Astăzi, sărbătorim împreună un sfert de secol în care am stat zi de zi alături de conaționalii noștri, mai ales alături de cei mai vulnerabili dintre români, continuând legământul strămoșilor noștri. În 1990, România profundă nu cunoștea Coroana, precum un copil care nu și-a întâlnit părinții. Ultimul sfert de veac a dat Coroanei rolul de educator și de model în domeniile importante ale vieții românești, așa cum ne-a învățat Carol I. Astăzi, Fundația Principesa Margareta a României, care sărbătorește 25 de ani de la înființare, se bucură de încredere și de prestigiu. Sub îndrumarea Regelui Mihai, Familia Regală a ridicat o construcție socială, culturală și educațională, precum și o respectată instituție regală, într-o vreme care avea nevoie de modele, de iubire, de inspirație și de exemplu personal”, a spus principesa Margareta.

Ea a precizat că „toți acești ani au înrădăcinat România, au țesut identitatea și tradițiile ei destrămate”.

„Astăzi, majoritatea românilor poartă Coroanei afecțiune și respect. Acum un sfert de secol am fost opriți pe șoseaua București-Pitești cu mitraliere îndreptate spre convoiul regal. 20 de ani mai târziu, Regele se adresa Parlamentului României în ședință solemnă. În această seară, la Ateneul Român, sutele de personalități prezente reprezintă simbolic și instituțional întreaga națiune. Acesta este cel mai frumos cadou pentru ultimul sfert de secol românesc. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a mai spus principesa Margareta.

Alături de principesa moștenitoare Margareta la concert sunt prezente două dintre surorile sale, respectiv principesa Sofia și principesa Maria, dar și principele Radu, principele Nicolae și principele Lorenz al Belgiei.

Alături de membrii Familiei Regale, în loja oficială se află și premierul Victor Ponta și soția sa, Daciana.

Concertul este susținut de Camerata Regală, violonistul Remus Azoiței și Corul Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta lui Horia Andreescu.

Seara se va încheia cu un dineu oficial găzduit de Palatul CEC, la ora 20.00, în prezența principesei Margareta și a principelui Radu. Alături de aceștia vor fi principesa Sofia, principesa Maria, principele Nicolae și principele Lorenz al Belgiei. La dineu vor lua parte două sute de invitați, personalități din străinătate, dar și reprezentanți ai tuturor domeniilor societății românești, care au susținut Familia Regală în ultimii 25 de ani.

Concertul și dineul fac parte din seria de evenimente organizate, începând de sâmbătă și pe parcursul întregii zile de duminică, prin care Familia Regală marchează un sfert de veac de la întoarcerea în România a primului membru al Casei Regale – principesa moștenitoare Margareta -, după ce Regele Mihai a fost silit să abdice (în 30 decembrie 1947) și să părăsească țara.

Între evenimente s-au numără și o vizită în studioul Revoluției de la TVR, o ceremonie de decorări, dar și Ziua Porților Deschise la Fundația Principesa Margareta a României, această manifestare din urmă fiind găzduită de Muzeul Satului.

Pe 18 ianuarie 1990, pășea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale (principesa moștenitoare Margareta), după o întrerupere de 42 de ani. În acea zi, la ora 15.00, avionul de Geneva aducea la București pe principesa Margareta, însoțită de sora sa, principesa Sofia.

Regele Mihai a încredințat primei sale fiice, principesa moștenitoare Margareta, misiunea de a-l reprezenta în România, pentru prima oară de la plecarea în exil, în dimineața zilei de 4 ianuarie 1948.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace