Prințul Charles, mesajul în limba română cu care a uimit pe toată lumea. VIDEO

Publicat: 30/05/2017, 08:42

Prințul Charles a sosit, luni după-amiază, la UBB Cluj-Napoca, fiind întâmpinat în fața clădirii universității de rectorul Ioan Aurel Pop și de președintele Senatului, Ioan Chirilă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Alteța Sa Regală Charles a fost servit cu pâine și sare de doi studenți îmbrăcați în costume populare.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat, în Laudatio pe care l-a rostit în cadrul ceremoniei desfășurate în Aula Magna a universității, că decizia acordării titlului de Doctor Honoris Causa Prințului Charles a fost aprobată în 8 mai de Senatul UBB.

„UBB i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales, moștenitorul Coroanei Regale Britanice. Distincția i-a fost acordată în urma votului din 8 mai al Senatului UBB, în semn de recunoaștere a contribuției deosebite a Alteței Sale Regale Prințul de Wales în domeniul valorificării patrimoniului cultural românesc, al promovării valorilor istorice multiculturale, al cunoașterii mediului spiritual și natural românesc peste hotare, precum și pentru întărirea cooperării dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și România. (…) Din 1998, prințul Charles a fost de nenumărate ori în România, în vizite private sau oficiale, vestind mereu lumii că există în Carpați și la Dunăre , cum spunea Nicolae Bălcescu”, a spus rectorul.

Potrivit acestuia, prin proprietăți, prin fundații și asociații, prin încurajarea investițiilor și a competiției, prin interesul pentru restaurarea monumentelor și protecția naturii, dar mai ales prin exemplul personal, „prințul de Wales a devenit un adevărat protector al Transilvaniei și al României”.

„Prințul Charles, cu sensibilitatea sa specială pentru istorie și arhitectură, observabilă încă de pe vremea studiilor universitare, a remarcat de la început rolul României de sinteză a civilizațiilor, de reunire a Occidentului catolic și protestant cu Orientul bizantin și ortodox. De aceea, în Transilvania, lângă turnurile ascuțite ale bisericilor gotice ce străpung cerul se văd ușor cupolele rotunjite ale bisericilor bizantine, la fel cum la câteva sute de metri de o construcție barocă se poate vedea o capelă în stilul Renașterii, lângă un auster loc de închinăciune unitarian (antitrinitar) stă o sinagogă, iar la câțiva pași de ele răsare o biserică de lemn… Toate acestea simbolizează civilizația europeană în evoluția ei, poate mai bine conservată aici decât în alte părți și socotită de aceea de către Alteța Sa Regală o comoară neprețuită, demnă de a fi păstrată. Cu acest rol de păstrător al vieții oamenilor și al produselor bune ale muncii lor, Prințul Charles se constituie într-un adevărat ctitor, reconciliind natura cu istoria, credința cu arhitectura, modernitatea cu monumentele trecutului”, a afirmat rectorul UBB.

Ioan Aurel Pop a adăugat că Prințul Charles este considerat urmașul ctitorilor români de acum un secol, când regele Ferdinand al României și regina Maria a României, stră-mătușa Alteței Sale Regale, au refondat această venerabilă instituție, UBB, în cadrul Regatului României.

„De la Viscri, din centrul Transilvaniei istorice, și până la Săpânța, în inima Maramureșului istoric, Alteța Sa Regală, cu ajutorul Trustului Mihai Eminescu, al altor organizații, fundații și asociații, dar mai ales cu ajutorul oamenilor inimoși care-l înconjoară și prețuiesc, lasă sigilii perene, în vederea conservării tradițiilor istorice și a naturii neîntinate. Aceste tradiții vin din trecut și privesc spre viitor”, a conchis rectorul UBB.

Prințul Charles a vorbit în limba română la începutul discursului său de la ceremonia prin care i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al UBB, spunând că este „profund mișcat și foarte recunoscător” pentru deosebita onoare pe care i-a făcut-o universitatea clujeană.

„Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural și natural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare. Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră și întregul vostru potențial. Toată energia pe care o puteți pune în mișcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”, a spus Prințul de Wales.

Acesta a subliniat că, încă de la prima sa vizită din România, în urmă cu 20 de ani, a fost impresionat de Transilvania, regiune care și-a păstrat tradițiile de sute de ani.

„Am învățat să apreciez aceste peisaje și comunitățile de aici din ce în ce mai mult. Este rar și poate unic în Europa cum s-au conservat peisajele de aici, dar și specii de fluturi și animale. Aici, oamenii trăiesc în armonie cu natura”, a spus Prințul Charles.

Acesta a lăudat fermierii din Transilvania și produsele ecologice din regiune.

„Arhitectura voastră, frumoasele voastre ferme, biodiversitatea, mozaicul de locuitori, diversitatea comunităților și tradițiilor, în Transilvania și România, toate acestea, împreună, sunt o comoară, comoara voastră către lume. Brandul dumneavostră ca țară este legat de valorile și tradițiile autentice, de gustul produselor alimentare, de biodiversitatea unică și de peisaje și, de asemenea, de capacitatea de inovare. Acestea vă fac speciali, de aceea mă întorc întotdeauna în România și de aceea o parte din sufletul meu este întotdeauna aici”, a afirmat Prințul Charles.

La ieșirea din clădirea UBB, Prințul Charles a vorbit cu mai multe persoane care îl așteptau și a dat mâna cu ele.

La ceremonie au asistat, printre alții, primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Ioan Vușcan, ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, fostul președinte al Academiei Române, Ionel Haiduc, fostul negociator șef al României cu UE, Vasile Pușcaș, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului