Prințul Paul a dat în judecată statul: vrea 57.370 de metri pătrați din fosta Fermă Regală Băneasa și despăgubiri

Prințul Paul a dat în judecată statul: vrea 57.370 de metri pătrați din fosta Fermă Regală Băneasa și despăgubiri
Publicat: 13/07/2013, 16:37
Actualizat: 05/09/2019, 07:48

Prințul Paul a dat în judecată Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății și alte instituții, cerând restituirea a 57.370 de metri pătrați din fosta Fermă Regală Băneasa și plata unor despăgubiri pentru 25.642,96 metri pătrați din aceeași proprietate.

Prințul Paul a deschis trei procese la Tribunalul București, pentru restituirea unei părți dintr-un teren situat în Sectorul 1 București, pe care a fost Ferma Regală Băneasa, și acordarea unor despăgubiri pentru o parte din aceeași proprietate.

Astfel, Prințul Paul a cerut instanței obligarea Regiei Autonome Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA și Ministerului Transporturilor la restituirea în natură a suprafeței de 28.780 de metri pătrați și obligarea Ministerului Sănătății și Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino” la restituirea în natură a 28.590 de metri pătrați din imobilul de 268.764 metri pătrați, cunoscut ca Ferma Regala Băneasa.

Prințul Paul vrea compensații în imobile

De asemenea, Prințul Paul a solicitat, în situația în care restituirea terenurilor în natură nu este posibilă, obligarea pârâților la acordarea unor imobile de aceeași valoare în compensare sau acordarea de măsuri reparatorii.

„Deși notificarea a fost depusă în termen legal și a fost însoțită de înscrisuri care demonstrează calitatea Regelui Carol al II-lea de proprietar al imobilului cunoscută ca Ferma Regală Băneasa, precum și calitatea subsemnatului de persoană îndreptățită la restituire, aceasta nu a fost soluționată nici până în prezent de către pârâți”, a arătat Prințul Paul în acțiunea prin care solicită restituirea proprietății de la ROMATSA și Ministerul Transporturilor.

De asemenea, el a solicitat Tribunalului București obligarea Institutului de Cercetare- Dezvoltare pentru Protecția Plantelor (ICDPP) București la emiterea dispoziției de acordare de măsuri reparatorii prin echivalent pentru 25.642,96 metri pătrați din suprafața de 204.460,379 metri pătrați.

Ferma Regală Băneasa valorează 2,1 milioane de dolari

Potrivit plângerilor adresate instanței, Prințul Paul a cerut în 2002, în baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, restituirea în natură a Fermei Regale Băneasa sau a echivalentului evaluat provizoriu la 2,1 milioane de dolari. Municipiul București, prin primar, și-a declinat competența către mai multe instituții ale statului care dețineau diferite părți din proprietate.

„Consiliul de Administrație al ICDPP a constatat că subsemnatul am calitate de persoană îndreptățită conform Legii 10/2001 în calitate de succesor în linie directă (nepot de fiu) al fostului proprietar, Regele Carol al II-lea, precum și în baza drepturilor succesorale dobândite de la doamna Monique Urdărianu”, a mai arătat Prințul Paul în plângerea depusă în dosarul prin care a chemat în judecată ICDPP.

El a menționat că reprezentanții ICDPP au constatat, printr-o decizie din 26 septembrie 2008, că imobilul cunoscut ca fosta Fermă Regală Băneasa a fost proprietatea lui Carol al II-lea și că aceasta a trecut abuziv în proprietatea statului, în baza Decretului nr 38/27 mai 1948 al Marii Adunări Naționale a Republicii Populare România privind intrarea în proprietatea statului a bunurilor Regelui Mihai și a membrilor familiei regale, precum și în baza Decretului nr. 905 al Consiliului de Miniștri din 19 iunie 1948.

Prin același act, reprezentanții instituției au decis să-i restituie Prințului Paul 170.924, 975 metri pătrați, în natură, din 204.740 metri pătrați, însă au respins cererea de restituire în natură a suprafeței de 25.642,96 metri pătrați, pentru că pe suprafața respectivă se aflau clădiri necesare desfășurării activității de cercetare, urmând să analizeze variantele permise de Legea 10/2001, de acordare a măsurilor reparatorii prin echivalent. Întrucât în acest sens nu a mai fost luată o decizie, Prințul Paul s-a adresat instanței.

Dosarele au fost înregistrate la Tribunalul București la jumătatea lunii iunie, dar până în prezent nu au fost stabilite primele termene de judecată.

Catalina Cocolos, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”