PROCESUL COMUNISMULUI. Parchetul General a dispus redeschiderea cazului Gheorghe Ursu și al securistului care l-a anchetat. Fiul disidentului a ieșit din greva foamei

PROCESUL COMUNISMULUI. Parchetul General a dispus redeschiderea cazului Gheorghe Ursu și al securistului care l-a anchetat. Fiul disidentului a ieșit din greva foamei

Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, a dispus redeschiderea dosarului prin care fostul maior de Securitate Marin Pîrvulescu este cercetat pentru implicarea sa în moartea disidentului Gheorghe Ursu, în 1985. Procurorii militari trebuie din nou să decidă dacă fostul securist trebuie urmărit penal sau nu. Fiul disidentului, Andrei Ursu, a stat 17 zile în greva foamei, purtând negocieri intense cu Nițu și consilierii săi, cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și cu șeful Parchetelor Militare, Ion Vasilache, omul care a respins în repetate rânduri începerea urmăririi penale a securistului Pîrvulescu.

În general, argumentele procurorilor care au mușamalizat cazul securistului Marin Pîrvulescu au fost fie că faptele de care acesta era acuzat nu se încadrează la categoria crimelor împotriva umanității sau a celor motivate politic, fie că ele se încadrau la categoria omor, faptă care s-ar fi prescris sau pentru care fuseseră deja condamnate alte persoane – Marian Clită și coloneii de Miliție Tudor Stănică și Mihail Creangă.

Astăzi, Andrei Ursu, care a slăbit 11 kilograme în timpul acestui protest, a anunțat că renunță la greva foamei, declarându-se „uimit” de decizia lui Tiberiu Nițu, care practic redeschide calea juridică către reluarea dosarelor îngropate din așa-numitul „Proces al Comunismului”, precum și pentru anchetarea lui Marin Pîrvulescu, maiorul de Securitate care l-a anchetat până la moarte pe Gheorghe Ursu. Este vorba de mai multe dosare privind abuzurile asupra unor disidenți, care însumează aproape 50 de volume, conform lui Andrei Ursu.

Ordonanța domnului Nițu infirmă toate NUP-urile procurorilor, implicit hotărârea judecătorului Gunescu de la Tribunalul Militar București, dispune să se redeschidă cercetarea penală și merge în direcția clară că toate aceste crime sunt imprescriptibile. Se dispune redeschiderea anchetei împotriva lui Pîrvulescu, în care de altfel nici nu mai e nevoie de cercetat prea mult, pentru că toate probele sunt acolo. Este un act al justiției române care mi se pare că în sfârșit a făcut un pas înainte„, a explicat Andrei Ursu, într-o conferință de presă, la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS), unde a petrecut cele 17 zile de greva foamei.

Ordonanța Procurorului General al României trebuie avizată de către un judecător de cameră al Curții Militare de Apel București, apoi dosarul va fi preluat în lucru de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea Militară de Apel București. Andrei Ursu a avertizat că dacă acest lucru nu se va întâmpla sau va fi tergiversat, iar gestul lui Tiberiu Nițu a fost făcut doar în contextul campaniei electorale, el își va relua protestul prin greva foamei.

Nițu arată că cercetările s-au făcut superficial și că legile au fost interpretate greșit

În Ordonanța sa, Procurorul General reia în mod oficial un lucru pe care Andrei Ursu l-a reclamat timp de 10 ani: dosarul lui Marin Pîrvulescu, disjuns în 2003 de fostul procuror militar Dan Voinea, a fost făcut efectiv pierdut în Secția Parchetelor Militare, dosarul disjuns nefiind niciodată înregistrat oficial.

„Analizând soluțiile de neurmărire expuse, prin prisma actelor și lucrărilor aflate în fiecare din cele două dosare, în raport de normele interne și convenționale ratificate de statul român incidente, constat că ele au fost date cu nesocotirea unor date, acte și evenimente istorice incontestabile, referitoare la împrejurări obiective cu semnificație penală în privința infracțiunilor contra păcii și omenirii, fără o aprofundare temeinică a stării de fapt și o fundamentare juridică riguroasă, cu interpretarea și aplicarea greșită a legii și cu nerespectarea dispozițiilor referitoare la activitatea de urmărire penală„, scrie Tiberiu Nițu în Ordonanța sa.

CITEȘTE AICI ORDONANȚA INTEGRALĂ A PARCHETULUI GENERAL

Andrei Ursu a povestit că și acum, la negocierile purtate cu Tiberiu Nițu, procurorul militar Ion Vasilache a continuat să susțină aceleași puncte de vedere. „Era ferm convins că nu a existat opresiune sistematică în România pe timpul comunismului, noi trebuia să dovedim că a fost sistematică, ca să dovedim vinovăția acestui torționar. Parchetul trebuia să aplice acele legi care privesc crimele împotriva umanității, tratamentele neomenoase. Domnului Vasilache nu îi ajungeau, în 2014, toate cărțile care s-au publicat despre aceste lucruri, vorbesc de cele ale lui Radu Filipescu, Doina Cornea, Paul Goma, Hagiu-Dumitreasa, au fost mult mai mulți, toată lumea le știe”, a spus Andrei Ursu.

Andrei Ursu a mai explicat că Tiberiu Nițu i-a spus că nu a auzit de acest caz până la discuțiile cu el, pe timpul grevei foamei. „M-am mirat, pentru că am trimis plângeri la domnia sa, la adresa lui Ion Vasilache (șeful Secției Parchetelor Militare), însă acestea ajungeau să fie rezolvate tot de Vasilache”.

Procurorii de după Dan Voinea nu au făcut decât să îngroape aceste dosare, denumite generic Procesul Comunismului. Toți acești generali s-au preocupat să găsească hibe și să le îngroape. Parcă au fost păstrați acolo pentru a spăla Securitatea din anii 80„, a mai declarat Andrei Ursu.

O banană și un iaurt, după 17 zile doar cu apă

Andrei Ursu nu este la primul protest prin greva foamei, el a mai protestat similar și în anul 2000. Medicul care i-a stat alături și atunci, și acum, Camelia Doru, a explicat că starea lui Ursu se agrava, el însuși recunoscând că își pierduse speranța și că nu credea că va rezista și a treia săptămână fără mâncare.

„El și-a antrenat organismul înainte să intre în greva foamei, și-a redus aportul de hrană înainte. A pierdut mult în greutate și intrase pe o pantă descendentă, era hipotonic, astenic, avea dificultăți de mișcare. Toate mergeau în jos”, a declarat medicul Camelia Doru.

Andrei Ursu a primit ordonanța lui Nițu prin email, miercuri în jurul orei 19. „Nu-mi venea să cred. Am stat și am studiat-o toată noaptea și a doua zi m-am consultat cu avocații și cu specialiștii, care mi-au zis că acum nu mai există cale de întoarcere pentru această Ordonanță, care e tare”, a spus Ursu despre cum s-a decis să încheie greva foamei.

Fiul disidentului a încheiat greva foamei joi. „Am mâncat o banană, foarte încet, mi-a luat vreun sfert de oră. După câteva ore am mai mâncat un iaurt de băut. Ăla mi-a picat rău”, și-a amintit Ursu primele ore după renunțarea la forma extremă de protest.

Andrei Ursu a stat în greva foame timp de aproape 3 săptămâni, solicitând Parchetului General și Ministerului Justiției să facă demersuri pentru a redeschide un dosar penal împotriva fostului maior de Securitate Marin Pîrvulescu, cel care a coordonat ancheta în timpul căreia Gheorghe Ursu a murit în arestul Miliției, din cauza bătăilor repetate.

Cazul Gheorghe Ursu durează de 15 ani, timp în care judecătorii militar și procurorii civili au refuzat în repetate rânduri să deschidă o anchetă pentru a verifica dacă Marin Pîrvulescu trebuie adus în fața justiției sau nu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”