Procesul de la ICCJ privind schimbul de terenuri dintre George Becali și MApN a ajuns la final

Procesul de la ICCJ privind schimbul de terenuri dintre George Becali și MApN a ajuns la final
Publicat: 30/04/2012, 14:52
Actualizat: 30/04/2012, 14:52

Procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție privind schimbul de terenuri dintre George Becali și Ministerul Apărării a ajuns la final, instanța urmând să anunțe un verdict după ce va asculta, la termenul de luni, pledoariile finale ale procurorului anticorupție și ale avocaților inculpaților.

Instanța supremă a început, luni, dezbaterile finale în dosarul în care George Becali este judecat pentru fapte de corupție, alături de fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, de fiica acestuia, Ioana Babiuc, și de Dumitru Cioflină, fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale și fost șef al Marelui Stat Major General, acuzați de fapte de corupție în legătură cu un schimb de terenuri între Becali și MApN care a avut loc în urmă cu peste zece ani.

La termenul de luni al acestui proces, judecătorii instanței supreme au declarat finalizată cercetarea judecătorească și dau pe rând cuvântul procurorului DNA și avocaților pentru a pledoariile finale în acest caz.

Finanțatorul FC Steaua, Gigi Becali, este la instanța supremă, alături de ceilalți inculpați din acest dosar. Becali nu a făcut nicio declarație la intrarea în sediul instanței supreme.

Victor Babiuc declara în noiembrie 2011, când a fost audiat de magistrații instanței supreme în dosarul privind schimbul de terenuri cu Gigi Becali, că înaintea acestui transfer de terenuri au mai existat încă 11 schimburi sau înstrăinări, niciunul nefiind considerat în neregulă.

El preciza că avizul juridic al Direcției legislație și contencios există încă din 10 decembrie 1998, actul menționând acordul pentru schimb în condițiile dreptului comun.

Fostul ministru al Apărării a contestat faptul că statul român ar fi fost proprietar, spunând că a cerut încă din 2002 să se facă dovada dreptului de proprietate.

Judecarea dosarului în care sunt acuzați Dumitru Cioflină, fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale și fost șef al Marelui Stat Major General, Victor Babiuc, fost ministru al Apărării, fiica acestuia, Ioana Babiuc și finanțatorul FC Steaua, Gigi Becali a început în 18 ianuarie 2011, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conducerea DNA a cerut, în 19 septembrie 2007, Comisiei speciale de la Cotroceni aviz pentru declanșarea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Apărării Victor Babiuc.

Dumitru Cioflină este acuzat în acest dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Victor Babiuc, fost ministru al Ministerului Apărării Naționale în perioada decembrie 1997 – 2000, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și luare de mită, respectiv 3.000 de dolari.

Ioana Cristina Anca Babiuc este acuzată de complicitate la luare de mită, iar George Becali de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1996 – 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roșia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafața totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecință prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Astfel, Cioflină și Babiuc, uzând de prerogativele funcțiilor de conducere pe care le dețineau în cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN și George Becali cu încălcarea dispozițiilor legale ce reglementează proprietatea publică și circulația juridică a terenurilor, în defavoarea statului. Cei doi inculpați au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condițiile în care instituții ale statului și funcționari din cadrul MApN implicați atrăgeau atenția cu privire la diferența de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului și lipsa utilității terenului de la Ștefăneștii de Jos pentru MApN. Pentru a da o aparență de legitimitate acestor schimburi, Cioflină și Babiuc au inclus în Planul de apărare al țării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ștefăneștii de Jos, potrivit procurorilor.

În 5 octombrie 1998 a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naționale și George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren situat în intravilanul comuna Voluntari al MApN și 9,36 hectare de teren situat în comuna Ștefănești, județul Ilfov al lui George Becali.

Ulterior, în 4 iunie 1999, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naționale și Becali, prin care acesta din urmă a predat 21,58 hectare de teren în zona comunei Ștefănești în schimbul a 20,9 hectare în comuna Voluntari.

Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu încălcarea dispozițiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică și cu încălcarea dispozițiilor privind circulația juridică a terenurilor, fără un aviz din partea Direcției Legislație și Contencios din MApN, potrivit procurorilor DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun