Procuror: Medicii răniți în accidentul aviatic nu au pretenții civile, au fost audiați ca martori

Procuror: Medicii răniți în accidentul aviatic nu au pretenții civile, au fost audiați ca martori
Publicat: 29/01/2014, 17:58
Actualizat: 24/02/2019, 13:21

Procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că medicii răniți în urma accidentului aviatic din Munții Apuseni și care sunt internați la Cluj au fost audiați în calitate de martori, după ce au decis că „nu au niciun fel de pretenții civile”.

Procurorul Augustin Lazăr a spus, miercuri, într-o conferință de presă, că procurorii i-au audiat pe medicii răniți în urma accidentului aviatic din Munții Apuseni, care sunt internați la Cluj-Napoca, în calitate de martor, după ce aceștia au decis „că nu au de pretenții civile”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Procedura este așa: procurorii au întrebat medicii dacă se constituie parte civilă și cer pretenții sau nu, iar ei au decis că renunță la pretenții materiale și vor să fie audiați în calitate de martor. Au fost de acord să fie audiați în calitate de martor, ceea ce s-a și realizat. (…) De asemenea, reprezentanți ai ISU Alba au fost audiați la Alba Iulia în calitate de martori. Apoi, au fost depuse la dosar documentele relevante pentru clarificarea circumstanțelor accidentului, cum ar fi jurnalul de acțiune ISU. De la toate unitățile care au acționat se vor depune jurnalele de acțiune pentru a se vedea modul în care au fost efectuate activitățile de către fiecare dintre aceste acțiuni”, a mai spus Lazăr.

Întrebat dacă ulterior medicii se mai pot constitui ca parte civilă în proces, Lazăr a răspuns că procedura prevede că acest lucru se poate face până la primul termen în instanță.

Procurorul Augustin Lazăr a mai spus că, din informațiile pe care le are, copilotul nu a fost încă audiat, pentru că starea acestuia de sănătate nu a permis și că procurorii care cercetează cazul au audiat până acum mai multe categorii de persoane care cunosc circumstanțele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului.

„Ancheta a continuat prin audierea mai multor categorii de persoane care cunosc circumstanțele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului, respectiv au fost audiați în calitate de martori personal ISU, jandarmi, medici de urgență, personal silvic. De asemenea, localnicii care au ajuns la locul accidentului și au contribuit la salvarea victimelor. Aș putea să vă spun că până în prezent au fost audiate peste 20 de persoane în calitate de martor și în continuare se vor efectua audieri până spre sfârșitul săptămânii când sperăm să încheiem cu audierile în zona Cîmpeni – Alba Iulia și să putem efectua o evaluare a mijloacelor de probă în dosar”, a mai spus Lazăr.

El a adăugat că, în paralel, se efectuează examinări pentru mijloacele materiale de probă, fiind ridicate de la fața locului diverse obiecte, fragmente, bunuri aparținând victimelor.

„Ele au fost introduse în colete, care sunt sigilate și care sunt ținute la dispoziția specialiștilor pentru examinare. Pe baza acestor examinări, se va putea face o evaluare către sfârșitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare. Aș dori să precizez că instrumente cum sunt aparatul GPS și stația ELT, împreună cu cele două antene, au fost ridicate, conservate și ele vor fi supuse examinării unor laboratoare de specialitate”, a afirmat Augustin Lazăr.

Întrebat dacă printre persoanele audiate se află și șeful ISU Alba, colonelul Dorel Sofica, și adjunctul său colonelul Cornel Oprișa, Augustin Lazăr a confirmat precizând că ambii au fost audiați.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipaj medical a aterizat forțat, în 20 ianuarie, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba.

În urma accidentului și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi și traumatisme, au fost internate la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susținut o conferință de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viață, după ce aeronava a intrat în ceață, a pierdut înălțime, a pierdut un motor și apoi „ne-am recules”.

Procurorii Parchetului Curții de Apel Alba Iulia au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic, pentru două infracțiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor și vătămare corporală din culpă.

Procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara că în urma anchetei desfășurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei, precizând că ancheta va dura câteva luni.

„Această aeronavă nu a avut o cutie neagră, însă are alte instrumente la bord care urmează să fie examinate în perioada următoare pentru a vedea cum au funcționat și pentru a-și face un punct de vedere experții în domeniu. Se va emite un raport de către inspecția de specialitate, inspectorii investigatori ai Autorității Aeronautice. Acest raport sigur că va fi făcut după o perioadă de timp, după câteva luni. De regulă, este o procedură laborioasă pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet și apoi procurorul va putea să administreze probațiunea și să soluționeze dosarul”, afirma Lazăr.

De asemenea, pe lângă expertizele medico-legale dispuse în cauză, urmează să fie făcute și expertize tehnice, procurorii solicitând, totodată înscrisuri de la diferite instituții privind procedurile de zbor și acțiunile de salvare.

Ziana Motora și Raluca Zăgănescu, cele două tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj care au ajuns primele la victimele accidentului aviatic din Munții Apuseni, au fost audiate în calitate de martor, tot miercuri, de procurorii Parchetului Curții de Apel Cluj.

Medicul coordonator al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Adela Golea, a declarat că probabil va fi audiat tot personalul de la SMURD Cluj care a participat la intervenție.

De asemenea, tot miercuri, medicul Radu Zamfir a dat o declarație, prin comisie rogatorie, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, aceasta urmând să fie depusă la dosarul accidentului aviatic din Munții Apuseni, instrumentat de Parchetul Curții de Apel Alba Iulia.

Surse judiciare au declarat că Zamfir nu și-a mai putut aminti, în fața procurorilor, detalii despre tragedie, în condițiile în care grija lui principală după accident a fost salvarea vieții celorlalți.

Sursele citate spun că medicul le va pune la dispoziție anchetatorilor toate SMS-urile date în ziua accidentului, înainte și după acesta. El trebuia să facă acest lucru miercuri, însă nu a avut la el cablul de date necesar pentru conectarea telefonului la calculator.

Pe de altă parte, aceleași surse au precizat că declarația medicului Zamfir nu conține detalii precise privind momentul accidentului, cel mai probabil din cauză că acesta este încă în stare de șoc după tragedie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Șeful mașinăriei de propagandă din Coreea de Nord a murit