Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul tentativei de sinucidere a lui Năstase

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul tentativei de sinucidere a lui Năstase
Publicat: 24/08/2012, 18:38
Actualizat: 24/08/2012, 20:04

Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în dosarul privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, apreciind că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofițer de poliție care au mers să pună în executare mandatul de executare a pedepsei au acționat conform procedurilor.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările în cauza privind incidentul petrecut, în 20 iunie, cu ocazia punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare primite de Adrian Năstase și au dispus, în 22 august, neînceperea urmăririi penale.

„Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofițeri de poliție au desfășurat procedurile de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, conform dispozițiilor procedurale”, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totodată, procurorii au dispus disjungerea din acest dosar a unei cauze în care Adrian Năstase este cercetat petnru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Potrivit procurorilor, în urma controlului făcut cu privire la condițiile de păstrare și asigurare a securității armelor și munițiilor de către Adrian Năstase au fost găsite 399 cartușe pentru care acesta nu are autorizație.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuința sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenție în dosarul „Trofeul calității”.

Parchetul instanței supreme a deschis atunci un dosar penal privind tentativa de sinucidere. Procurorii au ridicat de la locuința lui Adrian Năstase două obiecte de vestimentație (cămașa și maioul) pe care Năstase le purta în momentul producerii incidentului, arma folosită, respectiv un revolver Smith &Wesson, calibru 38 special, și proiectilul provenit de la focul de armă tras, în privința acestora din urmă fiind făcută expertiza balistică.

Anchetatorii au sigilat atunci încăperea în care se aflau armele deținute de Adrian Năstase. În 21 iunie, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au desigilat încăperea, pentru ca armele să fie ridicate și predate Serviciului Arme din cadrul Poliției Capitalei.

În acest caz au fost audiați cei doi polițiști care au comunicat mandatul de executare a pedepsei și personalul medical care a acordat îngrijiri la locuința lui Adrian Năstase.

În 16 iulie, fostul premier PSD Adrian Năstase a fost audiat la Penitenciarul Rahova în legătură cu tentativa de sinucidere.

De asemenea, au fost solicitate Spitalului de Urgență Floreasca acte medicale privind diagnosticul postoperatoriu.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În seara aceleiași zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuința sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. În 21 iunie, Năstase a fost operat de o echipă din care au făcut parte și medicii Ioan Lascăr și Șerban Brădișteanu.

În 26 iunie, Tribunalul București a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier. În urma acestei decizii, Adrian Năstase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei.

Triubunalul București arată, în motivarea deciziei prin care a dispus continuarea procedurii de încarcerare a lui Adrian Năstase, că cei doi polițiști nu l-au arestat pe Adrian Năstase în vederea conducerii la penitenciar, înmânându-i doar hotărârea de condamnare definitivă.

Judecătorul Georgiana Tudor notează în acest document că polițiștii de la serviciul investigații criminale nu au făcut decât să-i înmâneze acestuia decizia respectivă, fără a continua cu celelalte două etape ale procedurii de încarcerare, respectiv arestarea în vederea conducerii la penitenciar și depunerea acestuia la o unitate de detenție.

„Întrucât atunci când organele de poliție s-au prezentat la domiciliul condamnatului pentru a executa efectiv mandantul în acord cu normele de procedură penală, condamnatul ar fi încercat să se sinucidă folosind o armă de foc (cercetările sub acest aspect nefiind terminate), fiind transportat cu ambulanța la Spitalul Floreasca, iar acolo internat, nu s-a mai putut proceda la arestarea și conducerea acestuia la locul de detenție. Chiar din procesul-verbal din 20 iunie, ora 22:45, întocmit de comisarul șef Cristian Vicențiu Ionescu și comisarul Nicolae Costea, din cadrul DGPMB – Serviciul Investigații Criminale – Biroul urmăriri, rezultă că organele de poliție nu au făcut decât să-i înmâneze mandatul de executare a pedepsei închisorii persoanei condamnate, Adrian Năstase, fără a o aresta însă pe aceasta, pentru a fi întrunite exigențele normelor de procedură penală, iar condamnatul să treacă în custodia statului”, se arată în documentul citat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine