Procurorii au început urmărirea penală în cazul copilului cu dizabilități legat de o ușă

Procurorii au început urmărirea penală în cazul copilului cu dizabilități legat de o ușă
Publicat: 14/07/2015, 17:12

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 a început urmărirea penală in rem pentru rele tratamente aplicate minorului, lipsire de libertate în mod ilegal și abuz în serviciu, a declarat pentru Agenția MEDIAFAX, procurorul Sebastian Mierliță, purtătorul de cuvânt al instituției.

Anchetatorii urmează să decidă cu privire la ce persoane vor extinde urmărirea penală.

„Se fac audieri în vederea identificării autorilor”, a declarat procurorul Sebastian Mierliță, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

Anchetatorii au chemat, luni, la audieri mai multe persoane angajate la Complexul de servicii sociale Istru din Sectorul 6 al Capitalei.

Ancheta deschisă de procurori a fost demarată în urma unei sesizări făcute de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). La rândul său, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a făcut sesizare penală la Poliția Sectorului 6.

De asemenea, ANPDCA s-a adresat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6 căriea i-a solicitat începerea unei anchete la Complexul de servicii sociale Istru pentru răspundere disciplinară.

Gabriela Coman a mai spus că în cursul zilei de marți îi va trimite o scrisoare și primarului Sectorului 6, Rareș Mănescu, căruia îi va cere să dispună o anchetă pentru răspundere disciplinară și la DGASPC Sector 6.

Potrivit legii în vigoare, ANPDCA are doar atribuții de control, fără a putea dispune sancțiuni. DGASPC-urile sunt în subordinea consiliilor județene, respectiv a consiliilor locale în cazul sectoarelor Capitalei, iar ANPDCA poate doar să solicite acestora să dispună măsuri de sancționare, fără a putea însă să le oblige în acest sens.

Un copil cu dizabilități din Complexului de servicii sociale Istru din Sectorul 6 al Capitalei a fost legat de o ușă de către supraveghetori.

Președintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, că a trimis Corpul de control la Complexul de servicii sociale Istru din Sectorul 6 după ce în presă au apărut imagini cu un copil din centru care era legat.

Gabriela Coman a precizat că imaginile au fost surprinse de o persoană care locuiește în vecinătatea centrului și au fost trimise presei luni după-amiază, când DGASPC Sector 6 ar fi început o anchetă.

Președintele ANPDCA a spus că marți dimineață a trimis Corpul de control să verifice la acel centru ce s-a întâmplat cu exactitate și să stabilească măsurile care trebuie luate de către angajator, care în acest caz este DGASPC Sector 6.

„Până când vom stabili ce s-a întâmplat și ce măsuri trebuie luate, trebuie ca acelui copil să i se acorde îngrijiri, iar persoana care l-a legat trebuie îndepărtată de copii”, a declarat președintele ANPDCA.

Copilul are 16 ani și dizabilități asociate, iar din primele informații a rezultat că supraveghetorii ar fi decis să-l lege pentru a-l putea controla mai bine, deoarece acesta ar fi fost agitat, a precizat Gabriela Coman.

„O astfel de măsură este inadmisibilă. Este o metodă total neinspirată de protecție a unui copil”, a mai spus președintele ANPDCA.

La Complexului de servicii sociale Istru sunt două căsuțe sociale care au fost construite de către Organizația Neguvernamentală HHC România și inaugurate cu DGAGPC Sector 6, adăpostind în total 21 de copii. Tânărul care a fost legat de o ușă locuiește într-una din aceste căsuțe, alături de alți copii cu dizabilități grave.

Directorul HHC România, Ștefan Dărăbuș, a declarat pentru MEDIAFAX că cele două căsuțe au fost predate DGASPC Sector 6, instituție care s-a ocupat de angajarea de personal și de susținerea ulterioară a centrului.

Dărăbuș a spus că după inaugurarea căsuțelor a mai venit în vizită la București, dar acele vizite au fost anunțate, astfel încât nu a remarcat niciodată vreo problemă.

„Colegele mele au mai venit și neanunțate și ne-au semnalat că au sesizat mici probleme de relaționare între personal și copii. Am cerut rapoarte de atunci”, a spus directorul HHC România.

Întrebat despre ce fel de probleme de relaționare este vorba, Ștefan Dărăbuș a spus că, în general, despre neglijență, întrucât copiii ar fi fost lăsați în fața televizoarelor.

„Pe de altă parte, când sunt doi îngrijitori la 11 copii cu dizabilități grave, uneori poate fi de înțeles că mai apelează și la astfel de măsuri, dar nu se justifică în niciun caz legarea copiilor. Vrem clar ca cei care erau de serviciu în momentul în care copilul a fost legat să fie dați afară”, a spus Ștefan Dărăbuș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului. Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia