Procurorii au pus sechestru pe bunuri ale lui Sorin Blejnar, Codruț Marta și Viorel Comăniță

Procurorii au pus sechestru pe bunuri ale lui Sorin Blejnar, Codruț Marta și Viorel Comăniță
Publicat: 08/08/2012, 19:15
Actualizat: 08/08/2012, 19:15

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat instituirea sechestrului asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând fostului șef al ANAF Sorin Blejnar, fostului său șef de cabinet Codruț Marta și fostului director al Autorității Naționale a Vămilor, Viorel Comăniță.

Sechestrul a fost instituit la sfârșitul lunii iulie și a vizat imobile, terenuri și acțiuni, au declarat surse judiciare.

În cazul lui Sorin Blejnar, măsura a vizat bunuri imobile în municipiul Arad, un imobil și un teren situate în sectorul 1 din București, alte acțiuni cotate pe piața bursieră cu o valoare aproximativă de 253.158,90 lei, după cum rezultă din declarația de avere a acestuia din 2011.

Pentru Codruț Marta, a fost instituit sechestru doar asupra unui imobil din sectorul 2, cu o valoare de impunere de 332.860 lei, acesta neavând acțiuni cotate pe piața bursieră.

În cazul lui Viorel Comăniță, s-a constatat că la adresa de domiciliu nu locuiește nimeni, dar a fost identificată o proprietate deținută de acesta în județul Sibiu, au mai declarat sursele citate.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fostul șef al ANAF Sorin Blejnar ar fi sprijinit din mai 2011 până în iulie 2012 un grup infracțional care a inițiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantități de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Constanța Dan Secăreanu și alte șapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile.

Comăniță și Blejnar au interdicție de a părăsi țara.

În același dosar, au fost emise mandate de arestare în lipsă pentru fostul șef de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta, soții Radu și Dana Nemeș și Mihai Gulea, în timp ce Ștefan Pușcașu și Ovidiu Ioan Moldovan au primit interdicție de a părăsi țara.

Potrivit Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeș și Dana Nemeș au constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize și TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți.

În referatul prin care au cerut arestările din acest dosar, anchetatorii anticorupție arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori „palierul de protecție”.

Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruț Marta (dat dispărut din 25 mai și dat urmărire internațională la 30 mai – n.r.) și Viorel Comăniță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping