Procurorii au pus SECHESTRU pe conturile Lukoil Europe Holdings Olanda

Procurorii au pus SECHESTRU pe conturile Lukoil Europe Holdings Olanda
Publicat: 08/07/2015, 20:08
Actualizat: 06/04/2019, 20:50

Potrivit unui comunicat dat publicității, miercuri după-amiază, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, procurorii acestei structuri au extins cercetările și au dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci perasoane, între care doi cetățeni ruși, cu toții angajați ai SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, anchetatorii au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri deținute de Lukoil Europe Holding Bvatrium Olanda și SC Petrotel Lukoil SA, fiind puse sub sechestru conturi bancare, prime de emisiune și acțiuni.

„În cauză, în urma extinderii certărilor față de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda și față de S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești au fost extinse și măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparținând Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deținute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în U.K. și Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei, precum și asupra unui număr de 176.840.629 acțiuni, deținute de aceasta în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești”, se arată în comunicatul PCA Ploiești.

În 2014, sechestrul ridicat în 24 de ore după intervenția critică a lui Ponta la adresa procurorilor

În octombrie 2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a decis, de asemenea, punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele și conductele Oil Terminal, până la concurența sumei de 1,039 miliarde lei.

Sechestrul a fost ridicat la 24 de ore după ce Victor Ponta a avut o intervenție publică critică la adresa procurorilor. „Îmi exprim speranța ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană și independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni și de niște interese economice de funcționare a altor companii extrem de importante și sper doar în înțelepciunea și responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluția legală. Totuși, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o mașină și indisponibilizăm mașina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiția este independentă își face datoria și bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că așa e cu justiția. Eu doar sper și ne dorim să se găsească soluția legală prin care, pe de-o parte, să fie sancționați cei vinovați, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)…eu sper să fie doar cu „Fiat Justitia”, fără să piară și lumea numai din asta”, a declarat Ponta, pe 6 octombrie.

Intervenție a Ambasadei Rusiei

La vremea respectivă, într-o declarație publicată pe site-ul Ambasadei Rusiei, Oleg Malginov a susținut că „o preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producția ceea ce a pus în pericol funcționarea întregului lanț de producție al companiei „Lukoil” din România”. Surse judiciare au explicat însă pentru gândul că procurorii nu au dispus sistarea activității rafinăriei, ci doar au pus sechestru asigurator pe produsele rafinăriei Petrotel Lukoil.

Ambasadorul Rusiei a mai susținut în declarația sa că „în timpul activității sale în România „Lukoil-ul” a creat mii de locuri de muncă, a plătit regulat impozite în bugetul românesc, a acordat sprijinul comunelor locale, a investit în susținerea ecologiei, perfecționarea structurilor de acordare a asistenței medicale de urgență, în dezvoltare a surselor netradiționale de energie, i-a ajutat pe copii invalizi și orfani etc”.

Malginov spune că speră că „ancheta se va face nepărtinitor și obiectiv în cadrul legii și ținând cont în mod cuvenit de interesele atât ale mediului de afaceri, cât și ale muncitorilor, precum și de interesele relațiilor ruso-române” și că va urmări „atent dezvoltarea situației în jurul rafinăriei „Petrotel-Lukoil””

Băsescu cerea Guvernului preluarea rafinăriei de la Ploiești

La amenințările Lukoil că nu reia producția, Traian Băsescu, președinte al României la vremea respectivă a cerut Guvernului să preia rafinăria de la Ploiești. Șeful statului a susținut că reprezentanții Lukoil fac presiuni la adresa procurorilor și a guvernului, această atitudine fiind inadmisibilă. „Ia plecați, băieți, dacă nu respectați legile statului, dar nu plecați cu rafinăria”, a comentat Băsescu.

Fostul șef al statului a susținut, pe 9 octombrie, că reacția României, a guvernului, față de Lukoil trebuie să fie „pe înțelesul rușilor”, el avertizând că această companie trebuie să se hotărască: ori respectă legile statului român și rămâne aici, ori, „dacă vrea legile de la Moscova, să se ducă acolo”.

„Nu discut decât de amenințarea, presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor și a Guvernului României. Consider că o astfel de abordare e inadmisibilă. Dacă mâine va stabili să nu reia producția, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești. Pentru că asta depășește limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie să ne amintim prețul cu care am privatizat-o, îl plătim și diferența cât a costat retehnologizarea îl plătim după ce constatăm dacă evaziunea fiscală a fost de 230 milioane euro sau a fost mai mare. La constatarea finală a ilegalităților comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a spus Băsescu.

El a apreciat că amenințarea reprezentanților Lukoil cu oprirea producției este una de tip „putinian”.

„Este o abordare de tip putinian, așa ceva face Putin într-o țară, nu într-o țară a UE. Comportamentul nostru trebuie să fie pe înțelesul rușilor. Lukoil trebuie să se hotărască – respectă legile statului român sau dacă vrea legile de la Moscova, să se ducă acolo”, a spus Băsescu