Procurorii care o acuză pe Kovesi de „intervenții”, detașați la PICCJ și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău

Procurorii care o acuză pe Kovesi de „intervenții, detașați la PICCJ și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău
Publicat: 05/07/2017, 22:38
Actualizat: 05/06/2018, 14:08

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis revenirea lui Doru Țuluș la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unitate de parchet de la care provine, începând tot cu 5 iulie, potrivit ordinii de zi soluționate a ședinței Secției pentru procurori, postate pe site-ul CSM-ului.

Totodată, magistrații au mai decis revenirea Mihaelei Iorga la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, unitate de parchet de la care provine, începând tot de miercuri.

Măsurile au fost luate după cei doi au fost revocați din funcțiile deținute la Direcția Națională Anticorupție de către procurorul-șef Laura Codruța Kovesi.

Atât Doru Țuluș, cât și Mihaela Iorga au anunțat, miercuri, după ce Laura Codruța Kovesi a semnat ordinele de revocare, că vor contesta în instanță decizia de revocare.

„Da. Absolut. Cât de repede. Cred că la Parchetul General”, a răspuns Doru Țuluș, întrebat dacă va ataca decizia de revocare.

Și celălalt procuror revocat din funcția de la DNA, Mihaela Iorga, a spus, miercuri, că va contesta în instanță decizia de revocare, precizând nu ea este cea care a provocat scandalul din instituție.

„Ordinul are o cale legală și com urma calea legală (..) Bineînțeles că voi contesta la instanță. (..) Voi merge acolo unde va dispune CSM. Nu am nicio cerere expresă. Nu m-am născut procuror și nu vreau neapărat să ies la pensie procuror. Am făcut un demers pentru justiție, un demers pe care l-am considerat legitim și corect”, a declarat Mihaela Iorga.

Întrebată dacă se aștepta ca procurorii CSM să avizeze revocarea din funcție, Iorga a spus: „Sincer, nu, pentru că am considerat întotdeauna că dreptul la apărare trebuie să fie asigurat oricărei persoane. Este un drept constituțional, prevăzut de CEDO.”

La ieșirea de la CSM, aceasta a spus că întregul scandal afectează DNA.

„Nu pot să vă spun eu cum e afectat fiecare procuror. Cu siguranță cu toții sunt afectați. Niciunuia dintre noi nu îi convine că a apărut această înregistrare (…) DNA e o instituție care a funcționat și care funcționează. Depinde de fiecare dintre noi cum ne facem datoria”, a declarat Mihaela Iorga.

Întrebată dacă în cadrul DNA se puneau presiuni din partea Laurei Codruța Kovesi în timpul ședințelor, Iorga a răspuns: „Cu privire la conținutul discuțiilor am dat declarații la Inspecția Judiciară (…) În ceea ce privește presiunile asupra mea, le-am detaliat”.

Iorga a evitat din nou să răspundă când a fost întrebată de jurnaliști dacă conținutul înregistrării este autentic sau nu.

„Nu pot să vă spun eu. Am făcut declarații la Inspecția Judiciară”, a spus ea.

De asemenea, la întrebarea dacă are la cunoștință că s-ar întâmpla în DNA lucruri pe care nu le poate spune, Iorga a ocolit răspunsul.

„Nu pot să vă răspund”, a replicat ea.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a semnat, miercuri, ordinele de revocarea a procurorilor Mihaela Moraru și Doru Țuluș, după ce Secția pentru procurori a CSM a avizat favorabil solicitarea.

Inspecția Judiciară a fost sesizată de cei trei magistrați, susținând că procurorul șef al DNA se implică în anchete și că face presiuni, exemplul dat fiind dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor dintr-o ședința a DNA, în cadrul căruia li s-a cerut efectuarea testului cu detectorul de minciuni.

Și procurorul șef al DNA a sesizat inspectorii după apariția respectivelor înregistrări dar și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Laura Codruța Kovesi a cerut revocarea Mihaelei Iorga și a lui Doru Țuluș, procurorii din CSM dând aviz favorabil solicitării. După ce documentele vor ajunge la DNA, șeful instituției va semna ordinul de revocare.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat marți solicitarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a-i revoca din funcții pe doi dintre cei mai vechi și performanți procurori anticorupție, Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga. Motivele oficiale: unul ar fi avut „relații civile” cu un inculpat, celălalt ar fi înregistrat un denunț primit pe WhatsApp.

Procurorii au sesizat însă CSM că sunt umiliți și hărțuiți la ordinul lui Kovesi, în cadrul anchetei penale privind scurgerea înregistrărilor cu ședințe din DNA, unde Kovesi ar fi dat ordine privind soluții și ce persoane ar trebui „înhățate” în anchete. Procurorul DNA Doru Țuluș a arătat, la ieșirea din ședința CSM, că instituția din care face parte a ajuns „caricaturală” în ultimul an și că Laura Codruța Kovesi face „epurări” printre procurori.

Țuluș, un apropiat al fostului șef DNA Daniel Morar, a relatat cum a fost chemat de șefa DNA să fie testat cu detectorul de minciuni, într-o manieră pe care o consideră umilitoare: „M-a sunat: Hai jos, Excelență, că am adus aparatul”.

Procurorul Mihaela Moraru Iorga a arătat că nu i s-a permis exercitarea dreptului la apărare în cadrul anchetei desfășurate de DNA în cazul scurgerii înregistrărilor din ședințele cu procurorii. Ea a spus că se află în „tensiune” cu Kovesi, după ce a refuzat să facă anumite lucruri cerute direct de șefa DNA. Unul dintre ele este că a refuzat să ceară reținerea Elenei Udrea, atunci când Parlamentul a dat aviz doar pentru reținere, nu și pentru arestare, argumentând că totul s-ar transforma într-un „circ mediatic”.

În acest moment, DNA este supus la două controale din partea Inspecției Judiciare a CSM, la cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader: unul care vizează scandalul înregistrărilor scurse în public și a manierei în care Kovesi a dispus anchetarea procurorilor, iar al doilea care vizează eficiența managerială, un control similar fiind dispus și la Parchetul General.

Marți, președintele Klaus Iohannis a cerut „clarificări urgente” în acest scandal intern izbucnit în DNA, el arătând că deși lupta anticorupție nu este subminată, aliații României „au mari semne de întrebare” și că încrederea cetățenilor în actul de justiție scade. Iohannis a spus că nu are deocamdată motive să o suspende pe Laura Codruța Kovesi, însă nu a exclus acest lucru, dacă i se va solicita așa ceva și dacă „concluziile instituționale” despre scandalul de la DNA o impun.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee