Procurorii cer condamnarea lui Constantin Niță cu executare în dosarul de trafic de influență și confiscarea a peste 30.000 de euro

Procurorii cer condamnarea lui Constantin Niță cu executare în dosarul de trafic de influență și confiscarea a peste 30.000 de euro
Publicat: 09/05/2017, 11:24
Actualizat: 11/06/2018, 03:35

La termenul din 11 aprilie, fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, a fost audiat, acesta declarând că nu a luat bani de la denunțătorul din dosar. Niță le-a spus magistraților instanței supreme că Tiberiu Urdăreanu l-a suspectat de prostie când a spus că ar fi primit bani la un hotel.

„L-am cunoscut pe Urdăreanu prin intermediul unui om de afaceri, Bogdan Nicolau. Am avut mai multe discuții cu el la sediul din Calea Plevnei. Fiind un om de afaceri puternic, am apreciat că este bine să am o relație amiabilă cu un om de talia lui. M-am întâlnit și la hotel Raddison unde eu stăteam și am avut discuții pe diverse proiecte. Am vrut sa facem o companie privind semnătura electronică apoi cu aeroportul din Brașov aveam un interes politic iar acesta dispunea de mijloacele necesare proiectului și despre managementul traficului la Brașov. Și eu aveam nevoie de un feedback din partea oamenilor de afaceri. În septembrie 2012, atât Urdareanu cât și Nichita mi-au solicitat să le faciliteze o întâlnire. Nichita știa că în București exista un asemenea proiect și voia să-l implementeze la Iași. Întâlnirea a avut loc. Pe Nichita îl știam din 2005 când a devenit primar de Iași. (..) Asta este implicarea mea”, le-a spus fostul ministru judecătorilor.

În ceea ce îl privește pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunțător în dosar, Constantin Niță le-a spus magistraților că nu s-a întâlnit și nici nu a avut discuții telefonice cu acesta până în martie 2013.

„El a venit în Poiana Brașov la un amic al sau, Dan Fischer, care avea un proiect imobiliar acolo. Dorea să-și cumpere o vila în Poiană, mi-a zis ca vrea sa participe la licitația de la Iași și în acest context am vorbit și de proiectul pe care îl avea la Brașov și mi-a cerut să-i recomand o persoană cu care să discute despre afacerile din Brașov. L-am recomandat pe Mihai Ghirda. I-am zis lui Ghirda că o să-l contacteze cineva și după două săptămâni mi-a zis că s-au înțeles pentru un anumit mod de colaborare. Nu m-am interesat ce suma avea contractul, obiectul, ce companie. N-am știut că Ghirda a dat altei firme contractul încheiat cu UTI. Nu m-a interesat aspectul. Urdăreanu nu mi-a spus că ar fi vrut o legătură cu Iașiul. Nu știam că contractul a fost fictiv. Am fost înregistrat ambiental când îl întrebam pe Ghirda dacă și-a rezolvat problema. Avea un dosar la Iași. Niciodată nu i-am solicitat 5% lui Urdareanu pentru contractul cu Iașiul. Nici nu este uzual. În legătură cu suma pe care Urdareanu spune că mi-a dat-o, este imposibil ca un om inteligent să ia bani într-un hotel cu zeci de camere de luat vederi. Urdareanu m-a suspectat de prostie dacă a putut să spună asta”, a mai spus Constantin Niță.

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în iunie 2016.

„În cursul anului 2013, Niță Constantin, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, susține DNA.

Comisionul de 5% din valoarea contractului însemna aproximativ 3,4 milioane de lei , bani pe care i-ar fi solicitat atât cash cât și printr-un contract de consultanță fictiv, încheiat de omul de afaceri cu o persoană apropiată lui Constantin Nită, susțin procurorii DNA. În luna iulia a anului 2013, Constantin Niță ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, la un restaurant cu specific libanez, dintr-un hotel din București. De asemenea, prin intermediul contractului fictiv, „reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014”, mai arată DNA.

Potrivit sursei citate, „sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Tânăr din Mehedinți, găsit fără suflare în locuința în care creștea ilegal șerpi. Anchetatorii au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
O nouă taxă obligatorie în România. Legea intră în vigoare de la 1 iulie
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Operația lui Florin Piersic a fost un succes. Medicii, optimiști cu privire la starea de...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
De ce unii fizicieni cred că trăim într-o gaură neagră?