Procurorii cer pedepse cu executare mari pentru inculpații din dosarul maternității Giulești

Procurorii cer pedepse cu executare mari pentru inculpații din dosarul maternității Giulești
Publicat: 25/06/2013, 16:20
Actualizat: 22/08/2013, 21:11

Procurorul de ședință a cerut marți, la Judecătoria Sectorului 6, pedepse cu executare orientate spre maximum pentru asistenta Florentina Cârstea, fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu” Bogdan Marinescu și alte trei persoane judecate în dosarul incendiului de la maternitatea Giulești.

Instanța a constatat, marți, încheiată cercetarea judecărorească în acest dosar și a dat cuvântul acuzării și apărării, pentru pledoariile finale.

Acuzarea a arătat că neglijența celor judecați în acest caz, respectiv a asistentei, a directorului spitalului și a celorlați inculpați, a dus, printr-un concurs de evenimente nefericite, la curmarea mai multor vieți și la vătămarea gravă a unor nou-născuți.

Procurorul de ședință a arătat că, pentru neglijența de care a dat dovadă și pentru celelalte fapte de care este acuzată, asistenta Florentina Cârstea trebuie să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoare în regim de detenție, iar cuantumul anilor de închisoare să fie orientat spre maximum prevăzut de lege.

În același sens, procurorul a cerut pedepse orientate spre maximum pentru medicii Adrian Ioan Toma, șeful Secției neonatologie, și Bogdan Marinescu, fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu”, dar și pentru ceilalți doi inculpați din dosar, respectiv șeful serviciului tehnic Vasile Dima și electricianul Gigel Oprea.

Procurorul a arătat că toți cei judecați au o vină clară și bine definită, pentru care trebuie să răspundă în fața legii.

Astfel, despre doctorii Toma și Marinescu, procurorul a arătat că aceștia nu și-au îndeplinit sarcinile ce le reveneau în calitate de oficiali ai spitalului, acesta fiind și un motiv pentru care incendiul nu a fost prevenit și nu a putut fi stins în cel mai scurt timp.

Totodată, procurorul a arătat că se impune despăgubirea pe latură civilă a tuturor părților vătămate din acest caz, sumele considerabile de bani cerute drept daune de părți urmând să fie plătite în solidar de inculpații din dosar.

În continuare, avocații celor din dosar prezintă judecătorului motivele pentru care clienții lor ar trebui să fie ori achitați, ori condamnați la pedepse cu suspendare.

În 16 august 2010, au fost duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost salvați de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Parchetul a terminat în patru luni ancheta privind incendiul produs în 16 august 2010 la Maternitatea Giulești. Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 6 în 6 decembrie 2010, iar procesul a început în 10 ianuarie 2011.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Panait Sârbu” pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă.

De asemenea, fostul manager al unității sanitare Bogdan Marinescu, șeful serviciului tehnic Vasile Dima, șeful Secției neonatologie Adrian Ioan Toma și electricianul Gigel Oprea au fost trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.

În acea zi, potrivit planificării, era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuți al Secției neonatologie, pe o tură de 12 ore, asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea. Aceasta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu stabilite în fișa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanență nou-născuții aflați în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului și luarea măsurilor de evacuare a nou-născuților, cu consecințe extrem de grave, potrivit procurorilor.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ștecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiționat.

EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Cum se punctează subiectele date azi la limba și literatura română

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern