Procurorii DNA au descins la Ministerul Finanțelor ca să ia un raport despre Loterie, pe care instituția A REFUZAT să îl dea

Procurorii DNA au descins la Ministerul Finanțelor ca să ia un raport despre Loterie, pe care instituția A REFUZAT să îl dea

În cauza care vizează Loteria Română, anchetatorii au în vedere, printre alte probe, și un raport al Corpului de control al Ministerului Finanțelor. Surse judiciare au declarat pentru gândul că este vorba și despre un raport al Corpului de Control al Finanțelor privind Loteria Română, pe care instituția ar fi refuzat să îl pună la dispoziția procurorilor, în urma comunicărilor interinstituționale obișnuite, astfel că aceștia au fost nevoiți să vină direct la sediul ministerului, pentru a solicita documentele respective.

Potrivit surselor citate, reprezentanții Ministerului Finanțelor le pun la dispoziție procurorilor Direcției Naționale Anticorupție documentele solicitate.

Ministerul Finanțelor Pulbice a precizat că DNA nu face percheziții la sediul ministerului, ci doar a solicitat, în scris, pe 28 septembrie, unele documente referitoare la verificările efectuate de Corpul de Control al Ministrului la Loteria Română, pe care instituția le pune la dispoziție.

Sursele citate nu au dorit să precizeze de când a fost deschis dosarul în care este vizată Loteria Română și dacă se fac cercetări doar pentru fapte sau sunt anchetate și persoane.

La DNA este un dosar care vizează un contract acordat de Loteria Română,firmei Shelter Security, în perioada în care era condusă de Gheorghe Benea (2009 – 2012), al cărei patron este Alin Ionescu, soțul cântăreței Cristina Spătar, prin care ar fi fost produs un prejudiciu de 10 milioane de euro. Alin Ionescu a fost audiat la DNA, la sfârșitul lunii mai, iar surse judiciare declarau atunci că dosarul a fost întocmit pornindu-se de la informații dintr-un raport al Curții de Conturi.

În octombrie 2014, DNA a făcut verificări la Loteria Română în cazul unor proceduri de achiziție publică, ancheta fiind atunci în faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, declarau, pentru Mediafax, oficiali ai DNA, care precizau că în cauză „se fac acte de urmărire penală”.

Potrivit unor surse judiciare, această anchetă vizează contractele încheiate între Loteria Română și firma greacă Intralot.

Loteria Română și Intralot au început să colaboreze în 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice și servicii suport și care a expirat în decembrie 2013. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte adiționale.

În 2013, Consiliul Concurenței a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Națională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru înțelegeri anticoncurențiale. Conform contractului care a expirat în 2013, Intralot primea 7,5% din încasările totale de la loto, pentru asistența tehnică oferită în exploatarea aparaturii electronice.

În august 2013, Loteria Română a solicitat oferte tehnice și financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice și servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preț global pentru achiziția serviciului la cheie, cât și ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obținut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani.

Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată de Intralot, așa cum reiese dintr-o analiză proprie a Loteriei, dar și dintr-un raport al casei de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații, angajată în acest sens.

În 25 iunie 2014, ministrul de atunci al Finanțelor, Ioana Petrescu, a semnat un ordin prin care a mandatat reprezentanții statului în AGA a Loteriei Române să împuternicească Consiliul de Administrație și conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participație, pentru operarea unui nou sistem loteristic. Petrescu a emis acest ordin întrucât ultimul act adițional la contractul cu firma Intralot urma să expire la 30 iunie 2014.

Contractul de asociere în participație urma să vizeze jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S și servicii suport.

Referitor la acest subiect, Ioana Petrescu declara atunci că se poartă negocieri, în încercarea de a fi obținut un contract avantajos pentru Loteria Română.

Ioana Petrescu preciza că un raport al Corpului de Control, în cazul Loteriei Române, a fost finalizat, iar foștii directori sau membri ai AGA care apar în acest document ar urma să fie trimiși în judecată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”