Procurorul general Tiberiu Nițu, despre declanșarea urmăririi împotriva lui Ponta: Un dosar care își va urma cursul

Procurorul general Tiberiu Nițu, despre declanșarea urmăririi împotriva lui Ponta: Un dosar care își va urma cursul
Publicat: 05/06/2015, 21:38

„Este un dosar pe rol care își va urma cursul”, a declarat procurorul general Tiberiu Nițu, întrebat despre începerea urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta.

Tiberiu Nițu a făcut aceste declarații vineri după-amiază, la plecarea de la Reprezentanța Comisiei Europene, unde, alături de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, s-a întâlnit cu prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

Tiberiu Nițu a mai spus, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor, că nu a discutat cu Timmermans despre cazul Victor Ponta.

La rândul său, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a declarat, după întâlnirea cu Frans Timmermans, că discuțiile s-au concentrat pe MCV și că nu au fost discutate cazuri particulare.

„S-a discutat despre modificări de legislație, problemele pe care le au instituțiile prezente în ceea ce privește monitorizarea și cooperarea cu Comisia Europenă. (…) S-a discutat că sunt anumite propuneri care au fost formulate de sistemul judiciar și că anumite propuneri care vor fi în dezbatere săptămâna viitoare vizează anumite dispoziții care pot îngreuna sau pot stopa lupta cu corupția”, a afirmat Kovesi.

Anterior, aceasta declara, referindu-se la începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta, că premierul a fost citat să se prezinte la DNA în urmă cu mai multe zile, ea spunând că începerea urmăririi penale împotriva acestuia nu are niciun fel de legătură cu depunerea moțiunii de cenzură.

Întrebată de ce urmărirea penală împotriva lui Ponta a fost începută acum, deși este vorba despre un dosar care a fost deschis încă din anul 2012, Laura Codruța Kovesi a declarat: „Anumite informații, indicii și probe au fost obținute după administrarea unor mijloace probatorii, la sfârșitul lunii aprilie, cu privire la anumite infracțiuni care au fost reținute și de care este suspectat premierul în acest moment. S-a început urmărirea penală in rem, la începutul lunii mai. Deci este o perioadă foarte scurtă de timp de la momentul în care s-au obținut anumite informații și până la emiterea ordonanței de efectuare în continuare a urmăririi penale”.

De asemenea, întrebată dacă este doar o coincidență faptul că Victor Ponta a fost chemat la DNA chiar în ziua în care PNL a depus la Parlament moțiunea de cenzură, Kovesi a spus că procurorii doar își fac treaba și nu verifică ceea ce se întâmplă în spațiul public.

„Procurorii își văd de treabă. Avem 7.000 de dosare în lucru în care sunt angrenați doar 86 de procurori. Noi nu verificăm ce se întâmplă în spațiul public. Noi administrăm probele în funcție de zilele și orele în care trebuie să administrăm aceste probe. Citarea s-a făcut în mod legal, cu mai multe zile în urmă, nu are niciun fel de legătură cu depunerea sau nu a vreunei moțiuni, deci este o coincidență. Pur și simplu procurorii își fac treaba”, a adăugat Kovesi.

În replică, premierul Victor Ponta a spus că a fost citat telefonic joi după-amiază, la ora 16.15, să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție și că informația transmisă de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, cum că a fost citat în urmă cu mai multe zile, este neadevărată.

„Precizez că am fost citat telefonic la sediul Guvernului de Procurorul Jean Uncheselu ieri după amiaza la ora 16.15! ( sunt convins că exista procesul verbal în acest sens și înregistrarea telefonică). Regret că informația prezentată public de dna Procuror Șef Kovesi este neadevărată!”, a scris Ponta pe Facebook.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.

De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, vineri, să trimită solicitarea în cazul lui Victor Ponta la Comisia juridică, aceasta urmând să informeze când întocmește raportul, termenul maxim fiind de două săptămâni, a precizat secretarul Camerei, Ion Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că, în condițiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situație imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunțat că respectă poziția publică a președintelui Klaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament și numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moțiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Ce mesaj a transmis Florin Piersic Jr. în timp ce marele actor era supus unei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Diabetul ar putea fi vindecat de un medicament anticancerigen
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
DECIZIE pentru Elena Udrea. Se întâmplă chiar pe 6 iunie
Vine „Mama tuturor crizelor”. Datoriile guvernelor pentru măsuri socialiste o fac de neevitat
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat s-au despărțit după 3 ani de relație: ”Nu am acceptat”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Oamenii cred că Inteligența Artificială este „mai morală”, indică un studiu