Procurorul Marcel Sâmpetru și-a înaintat demisia din magistratură

Procurorul Marcel Sâmpetru și-a înaintat demisia din magistratură
Publicat: 12/07/2012, 17:49
Actualizat: 22/08/2013, 23:19

Procurorul Marcel Sâmpetru, detașat în aparatul tehnic al Consiliul Superior al Magistraturii, Direcția Resurse Umane, și-a depus la CSM, joi, demisia din magistratură, el fiind implicat într-un scandal legat de divulgarea unor informații nepublice pentru obținerea unui folos personal.

De la începutul anului, Marcel Sâmpetru era detașat la Dirceția Reurse Umane din CSM, anterior deținând funcția de consilier al procurorului George Bălan, fost vicepreședinte al CSM.

În 10 septembrie 2009, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis cererea de transfer a procurorului Marcel Sâmpetru, consilier pe probleme Schengen în Ministerul Afacerilor de Externe, la Parchetul Curții de Apel București. Atunci, procuror general al Parchetului Curții de Apel București era George Bălan.

În luna februarie 2009, procurorul Marcel Sâmpetru s-a transferat de la Direcția General de Informație și Protecție Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne – unde fusese delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru trei ani – la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE).

Surse judiciare susțineau că cererea de transfer a lui Sâmpetru ar fi avut legătură cu scandalul de la DGIPI, în urma căruia a fost reținut șeful instituției comisarul Cornel Șerban, în legătură și cu anumite informări, respectiv listinguri telefonice căruia i-au fost transmise lui Tiberiu Dinu, consulul României la Milano.

În octombrie 2007, magistratul militar Marcel Sâmpetru, care a deținut funcția de prim-adjunct al fostului procuror general al României Ilie Botoș, fusese delegat de către Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii la Ministerul de Interne-DGA.

Anterior, în decembrie 2006, ministrul Justiției de atunci, Monica Macovei, a cerut Secției pentru procurori a CSM revocarea din funcție a lui Marcel Sâmpetru, pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale de coordonare și conducere.

„În motivarea propunerii de revocare din funcție, ministrul Justiției precizează că procurorul Marcel Sâmpetru nu și-a exercitat eficient și cu responsabilitate aceste atribuții și nu a luat măsuri concrete pentru reorganizarea Parchetului de pe lângă ICCJ și a Ministerului Public ori pentru echilibrarea volumului de activitate în scopul creșterii eficienței acestei structuri”, informa Ministerul Justiției.

Astfel, Marcel Sâmpetru a demisionat din funcția de prim-adjunct al procurorului general al României, cerându-și detașarea la Camera Deputaților pe un post de consilier.

În martie 2007, Secția pentru procurori a CSM a acceptat transferul lui Marcel Sâmpetru de la Parchetul instanței supreme la Parlament, respectiv la Comisia de apărare.

Joi, Secția pentru procurori a CSM a luat în discuție cererea lui Sâmpetru de a se întoarce de la MAE la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar de aici să fie detașat la Parchetul Curții de Apel București.

Marcel Sâmpetru și George Bălan sunt învinuiți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, că ar fi exploatat în interes personal informații ale DGIPI.

„Vlad Mihai, ofițer, șeful Serviciului de Informații si Protecție Internă (SIPI) Ilfov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată; George Bălan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la infracțiunea sus menționată, în formă continuată; Marcel Sâmpetru, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în sarcina căruia s-a reținut instigare la infracțiunea sus menționată, în formă continuată”, a informat DNA.

În rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că „există date și indicii temeinice că, în perioada martie – iunie 2012, învinuiții Vlad Mihai, George Bălan și Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informațiile furnizate de cel dintâi, în calitate de șef al serviciului de informații al Ministerului de Interne pe județul Ilfov”.

Inspecția Judiciară a declanșat, la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție, verificări privind buna reputație a procurorilor George Bălan și Marcel Sâmpetru, a informat, miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii.

CMS preciza că, în ședința de miercuri, Secția pentru procurori a Consiliului a dispus, în baza art. 64 indice 12, alin.4 din Legea 317/2004 modificată prin Legea 24/2012, suspendarea din funcție a învinuitului George Bălan – procuror în cadrul PCA București, și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a învinuitului Marcel Sâmpetru – procuror în cadrul PICCJ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Bătaie în Parlament. Dan Vîlceanu, acuzat că l-a lovit cu genunchiul în nas pe Florin...
Breaking news despre Florin Piersic!
„Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea” Detalii înfiorătoare ale martorilor accidentului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cele mai comune probleme la o cutie de viteze automată?
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Interzis în toată România. Legea este în vigoare din 2008
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Nina Dobrev a suferit un accident. Primul mesaj transmis de actriță de pe patul de...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
×