Profesorul universitar care a avizat cartea lui Copos, suspectă de plagiat: „Domnul Copos a citat, e onest, nu ca Ponta, plagiator”. CUM ARATĂ CARTEA

Publicat: 18/07/2016, 15:18

Fostul patron al echipei Rapid București, omul de afaceri Gheorghe Copos, a fost eliberat marți din închisoare, unde și-a ispășit o treime din pedeapsa de 4 ani primită în dosarele „Transferurilor” și „Loteria”. Copos a stat 13 luni închis, beneficiind de o reducere a pedepsei din cauza vârstei, a bunei purtări, dar și a faptului că a scris 5 „lucrări științifice”.

Una dintre aceste lucrări, „Alianțe matrimoniale în politicile principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, a fost publicată în 2014 la Editura Niculescu, iar profesorul Stelian Brezeanu, de la Facultatea de Istorie a Universității București, i-a semnat prefața, conform unui document al Bibliotecii Naționale.

Foto: Gândul // Andrei Luca Popescu.

Un absolvent de Istorie, Cătălin Parfene, a susținut însă pe contul său de Facebook că în 2005 a scris o lucrare de masterat pe o temă identică, intitulată „Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”. Îndrumătorul său de masterat a fost același profesor care i-a prefața și lucrarea lui Copos, existând astfel suspiciunea unui plagiat.

„Dragi tovarăși, vă supun atenției un posibil și cât se poate de plauzibil plagiat (…) Sunt mai mult decât interesat de cartea lui Copos (repet: de negăsit!) pentru a vedea cum « autorul » completează, modifică, revoluționează această nișă de cercetare de care m-am ocupat”, scrie Cătălin Parfene.

Cartea lui Copos nu poate fi găsită însă la editura care a publicat-o. „Tot tirajul a fost ridicat de către autor. Cartea nu este disponibilă”, a declarat pentru gândul un reprezentant al Editurii Niculescu. Conducerea editurii nu a putut fi contactată, pentru că ar fi plecată în străinătate. Orice autor își poate publica o carte în condițiile în care plătește singur un anumit număr minim de exemplare tipărite.

Profesorul îndrumător: „I-aș da o notă de 6 sau 7, dacă ar fi să o notez”

ProSport a reușit să ia legătura cu prof.dr. Stelian Brezeanu, omul care i-a îndrumat atât pe Cătălin Parfene, cât și pe George Copos în redactarea lucrărilor despre alianțele și politicile matrimoniale ale prinților români din secolele XIV-XVI. „Domnul Copos a citat, e onest, nu ca Ponta, plagiator. Nu m-am văzut cu el niciodată, am fost contactat de o doamnă și doar am avizat o lucrare care mi s-a părut bună. I-aș da o notă de 6 sau 7, dacă ar fi să o notez”, a declarat Brezeanu.

CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL ÎN PROSPORT

La ieșirea din Penitenciar, Gheorghe Copos a declarat că a făcut două mari erori în viață: „Am intrat în politică și am cheltuit 30 de milioane de euro în fotbal”.

Copos a spus că „este mare păcat” că în închisori se află oameni care creează mii de locuri de muncă și că el însuși a creat 5.000 de locuri de muncă.

În legătură cu cele 5 „lucrări științifice” pe care Copos le-a scris într-un timp record, de doar un an și o lună cât a stat în închisoare, el a declarat: „Am avut 400 de nopți în care nu faci altceva decât să citești. Am citit cât nu am citit în toată viața mea, am citit marii filozofi. Am dormit nu mai mult de 4 ore pe noapte. Veți găsi în lucrările mele teme care nu au fost abordate de specialiștii în domeniu”.

„Mă simt rușinat. Sunt un om care a creat 5.000 de locuri de muncă. Sunt un om care a făcut în România peste 200 de milioane de euro investiții și nu vreau să spun altceva decât că eu am crezut enorm de mult în cea de-a treia putere în stat, puterea judecătorească. Am crezut și vreau să cred într-un stat de drept. Acum, eu sunt extrem de îngrijorat că ai mei copii, Alexandra care a stat zece ani în Statele Unite ale Americii, care a făcut cele mai mari universități și masterate, nu mai vrea să rămână în România”, a mai spus Copos.

Gheorghe Copos avea de executat patru ani de închisoare, după ce Tribunalul București a decis să nu fie aplicat un spor de pedeapsă, în urma contopirii condamnărilor primite în dosarele Loteria I și cel privind transferurile de jucători. Copos a executat un an și o lună de închisoare, el fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova pe 4 martie 2014.

Tribunalul București a admis astfel contestația lui George Copos în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 5 prin care a fost respinsă propunerea de eliberare condiționată. Instanța Tribunalului București a dispus ca George Copos să fie pus de îndată în libertate.

Judecătoria Sectorului 5 a respins, în 25 februarie, propunerea de eliberare condiționată a lui George Copos, trimisă instanței după ce Comisia de la Penitenciarul Rahova a stabilit că acesta întrunește condițiile pentru a fi pus în libertate, întrucât a executat o treime din pedeapsa de patru ani.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 arăta, în motivarea deciziei, că George Copos a scris cinci lucrări științifice în penitenciar, dar nu a dovedit că s-a străduit să se îndrepte și nici nu a demonstrat că a făcut eforturi reale pentru reinserție socială.

„Atât apărătorii condamnatului cât și condamnatul au susținut că dorința care l-a animat pe acesta din urmă de a scrie lucrările științifice a fost de a câștiga zile de muncă, care să fie considerate ca executate și astfel să fie mai repede liberat condiționat. Aceasta constituie o dorință firească, însă, în raport de scopul pedepsei, dovedește că petentul-condamnat nu a intenționat să-și formeze, în esență, o conduită corectă față de ordinea de drept și să depună eforturi reale pentru reinserție socială”, a scris judecătorul în motivare.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
BOMBA despre Pfizer! Toți cei vaccinați cu două doze trebuie să știe imediat
Dezvăluirile care au cutremurat lumea sportului! ”M-am gândit la sinucidere, am avut şi nebunia asta...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan