Prognostic rezervat pentru cele trei paciente din Chișinău, rănite într-un incendiu

Prognostic rezervat pentru cele trei paciente din Chișinău, rănite într-un incendiu
Publicat: 11/01/2016, 12:44

„Starea pacientelor este destul de gravă, dar una dintre ele este în stare foarte gravă, fiind ventilată mecanic și intubată. Și celelalte două sunt intubate, au arsuri între 30 și 45 la sută din suprafața corpului, arsuri profunde și de căi respiratorii”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București, Adrian Stănculea.

Medicul a precizat că femeile au arsuri la cap, mâini și torace, dar și arsuri de căi aeriene. Stănculea a precizat că la Spitalul de Arși din Capitală se află și un medic de terapie intensivă din Chișinău, care ține legătura cu autoritățile din Republica Moldova.

Adrian Stănculea a mai spus că două paciente, a căror stare este mai stabilă, vor fi duse marți în sala de operații. În cazul celei de-a treia paciente, a cărei stare este critică întrucât are arsuri care „se manifestă extrem”, nu se pune deocamdată problema să fie dusă, în această stare, în sala de operație.

„Prognostic este însă rezervat la toate cele trei paciente. Există un medic anestezist de la Chișinău cu care discutăm fiecare caz, el ține legătura și cu autoritățile de la Chișinău. El nu poate însă să exercite niciun gest medical, pentru că legislația nu permite acest lucru”, a adăugat Stănculea.

Întrebat cum vor fi tratate pacientele din Chișinău, în condițiile în care răniții în incendiul din Colectiv au fost trimiși în străinătate, Stănculea a spus: „Așa cum tratăm pacienții de ani de zile”.

„Vom fi în stare să asigurăm asistența medicală a acestor pacienți la fel cum am asigurat-o și până acum. Bolnavii sunt îngrijiți în condițiile pe care le avem, beneficiază de tot ceea ce avem la dispoziție. Sunt operați, sunt în continuare îmbăiați și spălați în acea «cadă minune» de care vorbește toată lumea, pentru că este foarte important să fie spălați. Nu știu dacă s-a reținut chestia asta vreodată: în aceeași cadă și în aceeași apă care vine de la robinet și în care nu a murit populația România, pentru că nu circulă pseudomonas”, a adăugat Adrian Stănculea.

Totodată, medicul a precizat că Patriarhia a anunțat că va oferi spații de cazare pentru rudele celor trei femei, care vor ajunge în București.

„Prin preotul spitalului ni s-a transmis că Patriarhia oferă spații de cazare pentru rudele rănitelor în incendiul din Chișinău. Rudele nu au ajuns încă în București”, a adăugat Stănculea.

Cele trei paciente cu arsuri grave au fost aduse cu o aeronavă, duminică după-amiază, de la Chișinău la București, fiind internate la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri.

Incendiul în care au fost rănite s-a produs sâmbătă, într-o clădire cu două etaje din apropierea Pieței Centrale din Chișinău, pe bulevardul Ștefan cel Mare, după ce într-o încăpere a explodat o butelie cu gaz.

„Apelul la pompieri a parvenit la ora 13.24. În stingerea incendiului au fost implicate trei autospeciale. Incendiul a izbucnit într-un local cu două niveluri”, a declarat ofițerul de presă al Serviciului de Protecție Civilă și Situații Excepționale, Diana Țurcanu.

Incendiul, care a cuprins în total 55 de metri pătrați din bucătăria și salonul localului, a fost localizat în 15 minute, fiind salvat restul clădirii. Serviciul pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a început o anchetă pentru a stabili circumstanțele producerii incendiului și cauza exactă a declanșării exploziei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...