Program care descurajează fumatul încă din copilărie, lansat în februarie

Program care descurajează fumatul încă din copilărie, lansat în februarie

Programul „Educație pentru Sănătate” va fi lansat pe 24 februarie, a anunțat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, la conferința „Legislația de interzicere a fumatului în spațiile publice închise – un model de democrație participativă, susținută de experți medicali, în beneficiul sănătății publice”, organizată marți la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.

„Se vorbește zilele acestea foarte mult de profilaxie. Ministerul Sănătății își asumă în mod hotărât acest aspect prin programul sectorial de guvernare și și-a făcut un obiectiv – Educație pentru sănătate. S-a lucrat mult în ultimii 25 de ani la un astfel de program. Am reușit să îi reunim pe toți sub egida președinției României și în 24 februarie vom lansa o primă etapă a acestui program prin care ne dorim să creăm atitudini sănătoase încă din copilărie, să putem să explicăm de ce nu este bine acest lucru, nu să interzicem pur și simplu fiindcă nu o facem de dragul de a strica calitatea vieții celor care fumează, dar cred că pentru a aduce un singur argument ar trebui să se gândească la viitorul copiilor care nu vor fi expuși la fum de țigară”, a spus ministrul Sănătății.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a spus că legea anti-fumat va proteja publicul de efectele fumatului pasiv, iar România va fi o țară mai sănătoasă.

„Această lege va avea beneficii semnificative în viitor pentru sănătatea tuturor cetățenilor români. (…) Această lege va proteja publicul de efectele fumatului pasiv și va asigura un aer curat la locul de muncă pentru aceia care lucrează în spații închise. Această lege va asigura o Românie mai sănătoasă, iar o Românie mai sănătoasă va deveni o Românie mai prosperă”, a spus ambasadorul Hans Klemm.

România pierde 5.700 de oameni în fiecare an din cauza fumatului pasiv, adică 15 persoane pe zi, potrivit datelor prezentate la conferință. De asemenea, din totalul celor 42.024 de români care au murit din cauza fumatului de tutun, 13,7%au murit din cauza fumatului pasiv. Datele mai arată că prevalența fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuși permanent și devin fumători pasivi atât la locul de muncă cât și în spațiile publice și acasă.

Românii sunt și cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni, doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuși la fum de tutun la locul de muncă, față de media europeană de 72%.

De asemenea, conform Global Youth Tabacco Survey 2013 Romania, aproape 50% dintre tineri susțin că au început să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.

Ultimul studiu disponibil este cel realizat de IRES in luna ianuarie 2016, imediat după adoptarea legii antifumat de către Camera Deputaților.

Potrivit studiului, 93% dintre participanți au auzit despre legea care interzice fumatul în spațiile publice din România. Procentul celor care sunt informați cu privire la această lege, conform declarațiilor lor, crește direct proporțional cu vârsta respondenților și cu nivelul lor de educație.

Dintre intervievați, 79% au o părere bună sau foarte bună cu privire la această lege și doar una din zece persoane chestionate are o părere proastă sau foarte proastă față de legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice. Legea este susținută de trei sferturi dintre respondenți și 10% dintre ei au declarat că sunt împotriva sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?