Programul paradei militare de ZIUA NAȚIONALĂ. Ce au pregătit autoritățile pentru 1 decembrie. Gândul transmite, ÎN DIRECT, defilarea de la Arcul de Triumf

Publicat: 01/12/2012, 08:11
Actualizat: 21/03/2019, 06:37

Sute de jandarmi, pompieri și polițiști vor defila sâmbătă, de ZIUA NAȚIONALĂ, pe sub Arcul de Triumf din Capitală, în cadrul paradei tradiționale organizate în fiecare an, de 1 DECEMBRIE.

Ceremonii similare vor avea loc și alte orașe din țară, unde autoritățile au pregătit defilări, mese, concerte sau spectacole cu focuri de artificii. La Alba Iulia, cetățenii sunt așteptați la o „masă populară”, în timp ce românii din diaspora sunt invitați la recepții și alte activități organizate de ambasade. Anul acesta, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a alocat 1,9 milioane de lei (echivalentul a 420.000 de euro) pentru celebrarea Zilei Naționale, precum și 19.700 de euro pentru alte evenimente cultural-artistice.

FOTO: Adel Haddad/Mediafax Foto

Bugetarii vor avea un motiv în plus de sărbătoare, 1 DECEMBRIE fiind, totodată, ziua în care se va opera reîntregirea salariilor. Lefurile angajaților de la stat vor crește cu 7,4%, potrivit ordonanței privind recuperarea reducerilor salariale din iunie 2010.

FOTO: Cătălin Abagiu/Mediafax Foto

Ordinea publică va fi asigurată de aproape 3.600 de polițiști, au anunțat vineri reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Pentru ca manifestările să se desfășoare fără probleme, măsurile de ordine și siguranță publică vor fi asigurate de 3.595 de polițiști, dintre care 1.059 de la poliția rutieră, 1.673 de ordine publică și 863 din cadrul altor structuri.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

Anul trecut, la PARADA DE 1 DECEMBRIE din Capitală au participat aproximativ 40.000 de bucureșteni.

Mâine, de ZIUA NAȚIONALĂ, începând cu ora 10.00, gândul transmite o ediție specială a emisiunii Gândul LIVE. Editorialiștii gândul, Cristian Tudor Popescu și Claudiu Pândaru, alături de Lucian Mîndruță, vor transmite în direct, de la Arcul de Triumf, parada militară.

Tot mâine, gândul va difuza în cadrul ediției speciale dedicate zilei de 1 DECEMBRIE reportajele video prezentate în cadrul campaniei EI MERITĂ ROMÂNIA.

Programul paradei militare din Capitală: Ce vor putea vedea bucureștenii la defilarea din 2012

Peste 380 de angajați ai Ministerului Administrației și Internelor (MAI) vor trece pe sub Arcul de Triumf, în cadrul paradei militare organizate, sâmbătă, de ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI.

FOTO: Cătălin Abagiu/Mediafax Foto

Angajați ai MAI mobilizați pentru paradă au fost organizați în patru subunități, care implică jandarmi, pompieri, studenți ai Academiei de Poliție și câte un detașament de tehnică aparținând Poliției, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei și de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, precum și o formațiune de cavalerie a Jandarmeriei.

Detașamentele de tehnică sunt formate din nouă echipaje moto și 19 autospeciale de transport intervenție și autolaboratoare ale Poliției Române, trei echipaje moto și nouă autospeciale de transport și intervenție ale Jandarmeriei, trei ATV-uri și 13 autospeciale folosite de Poliția de Frontieră, precum și două echipaje moto și autospeciale de intervenție, stingere incendii, salvare, descarcerare, accidente colective, folosite de pompierii militari în misiunile specifice.

În fața blocului de defilare al Ministerului Administrației și Internelor, se va afla Garda port drapel, urmată de un detașament de gardă și ceremonii militare, constituit din 59 de jandarmi care prezintă onorul.

Cel de-al doilea detașament al Ministerului Administrației și Internelor care va acorda salutul militar spectatorilor este format din 51 de jandarmi-luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” – Acțiuni Speciale.

În continuarea efectivelor Jandarmeriei Române, va trece pe sub Arcul de Triumf detașamentul reprezentativ al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, constituit din echipaje de servanți pompieri, structuri de intervenție destinate localizării și stingerii incendiilor, echipaje SMURD echipaje de salvatori de la înălțime, echipaje de pirotehniști și echipaje de intervenție la urgențe chimice, radiologice sau nucleare.

FOTO: Theodor Pana/Mediafax Foto

Blocul de defilare al tehnicii MAI va fi deschis, din aer, de o formațiune compusă din trei elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație, de tip MI-17, IAR-316B și EC-135 destinat SMURD.

Manifestările vor începe în jurul orei 8:00, cu depuneri de coroane la Monumentul „Eroilor militari romani căzuți la datorie” din fața Palatului Național al Copiilor și la Monumentul „Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I.

Defilarea de la Arcul de Triumf va avea loc începând cu ora 11:00.

În acest an, Jandarmeria Capitalei participă la parada de 1 Decembrie, alături de militari, cu un Detașament de Cavalerie format din 25 de călăreți jandarmi.

Ministerul Apărării Naționale participă la paradă cu peste 1.300 de militari, tehnică de luptă a tuturor categoriilor de forțe, inclusiv aeronave de luptă și transport, fiind prezentă pentru prima dată și mașina blindată de tip MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), folosită în Afganistan de militarii români.

Restricții de circulație pe Bulevardul Kiseleff

Circulația din zona adiacentă Arcului de Triumf va fi restricționată sâmbătă, 1 DECEMBRIE, au anunțat reprezentanții Brigadei Rutiere a Capitalei.

Astfel, traficul rutier va fi restricționat de ZIUA NAȚIONALĂ între orele 5.00 și 9.00, pe axul central al Bulevardului Kiseleff și pe banda I de circulație, pe tronsonul cuprins între Piața Presei Libere și Piața Arcul de Triumf.

De asemenea, între orele 9.00 și 14.00, circulația va fi închisă total pe Bulevardul Kiseleff, între Piața Presei Libere și Piața Victoriei, pe strada Alexandru Constantinescu, între Piața Arcul de Triumf și Bulevardul Mărăști, pe Bulevardul Mareșal Alexandru Averescu, între Piața Arcul de Triumf și Bulevardul Mărăști și pe Bulevardul Constantin Prezan, între Piața Arcul de Triumf și Piața Charles de Gaulle.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto

Traficul va fi restricționat temporar și pe strada Arhitect Ion Mincu, între Bulevardul Aviatorilor și Bulevardul Ion Mihalache.

În perioada restricțiilor de trafic șoferii pot circula pe mai multe rute ocolitoare, respectiv Șoseaua București-Ploiești – Piața Presei Libere – Piața Montreal – Bulevardul Mărăști – strada Alexandru Constantinescu – Piața Domenii – Bulevardul Ion Mihalache, Șoseaua București-Ploiești – Piața Presei Libere – Piața Montreal – Bulevardul Mărăști – Bulevardul Mareșal Averescu – strada Turda – Podul Grant, Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Bulevardul Nicolae Caramfil – Bulevardul Aerogării – DN1 și Șoseaua Stefan cel Mare – strada Barbu Văcărescu – Bulevardul Aerogării – DN 1.

Autoritățile din Alba Iulia au pregătit concerte în aer liber și focuri de artificii

La Alba Iulia, autoritățile au pregătit pentru 1 Decembrie concerte în aer liber, focuri de artificii, dar și o „masă populară”, la care oamenii sunt așteptați cu 3.500 de porții de fasole cu cârnați și vin fiert, potrivit Mediafax.

Costurile manifestărilor, care se vor întinde pe durata a două zile și sunt similare celor organizate în anii trecuți, se ridică la aproximativ 200.000 de lei, banii fiind alocați din bugetul Primăriei Alba Iulia și al Consiliului Județean (CJ), în condițiile în care Guvernul nu a alocat fonduri.

Anul trecut, autoritățile din Alba au primit de la Guvern 800.000 de lei pentru a organiza manifestările dedicate Zilei Naționale a României.

FOTO: Alin Matei/Mediafax Foto

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naționale vor începe vineri dimineață, cu o slujbă în cinstea Sfântului Andrei, considerat protectorul României, urmată, în jurul amiezii, de ridicarea drapelului pe catargul din fața Catedralei Reîntregirii și de depuneri de coroane la busturile regilor Ferdinand și Maria și la statuile lui Mihai Viteazul, Iuliu Maniu și I.I.C Brătianu, iar ziua se va încheia cu concerte.

În dimineața de sâmbătă, 1 DECEMBRIE, sunt programate depuneri de coroane de flori la statuile Făuritorilor Unirii și primirea soliilor din Cetățile de Scaun ale Unirii, în Sala Unirii, iar la ora 12.00 va avea loc în Catedrala Reîntregirii o slujbă Te Deum oficiată de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu. Tot sâmbătă va fi inaugurat Seminarul Teologic „Mitropolit Simion Ștefan” din municipiu.

Oamenii care vor lua parte sâmbătă la aceste manifestări vor primi fasole cu cârnați și vin fiert, care vor fi distribuite la două corturi amenajate în Parcul Cetății din municipiu.

Ziua de 1 DECEMBRIE este, conform Codului Muncii, ZI LIBERĂ. Zilele libere din luna decembrie 2012 sunt 1 DECEMBRIE (sâmbătă, ZIUA NAȚIONALĂ), 25 și 26 decembrie (marți și miercuri, prima și a doua zi de Crăciun).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York