Programul teraselor din Centrul Vechi, negociat de Oprescu și patroni

Programul teraselor din Centrul Vechi, negociat de Oprescu și patroni
Publicat: 02/02/2013, 20:16
Actualizat: 31/07/2014, 15:19

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat, sâmbătă, cu membrii Asociației Comercianților din Centrul Istoric, despre programul de funcționare a teraselor sezoniere, dar și despre posibilitatea ca acestea să aibă cromatică uniformă și mobilier adecvat specificului zonei.

Primăria Capitalei informează că întâlnirea de la sediul municipalității a avut loc la inițiativa lui Oprescu, discuțiile vizând propunerile referitoare la regulamentul de organizare și funcționare a teraselor sezoniere din Centrul Istoric, proiect care se află în dezbatere publică.

Potrivit sursei citate, participanții la discuții și-au exprimat preocuparea pentru asigurarea condițiilor privind stabilitatea și siguranța imobilelor în dreptul cărora se amenajează terasele sezoniere de către utilizatorii spațiilor comerciale și pentru aspectul teraselor. S-a luat în discuție, astfel, posibilitatea de a avea o cromatică uniformă, dar și tipul de mobilier adecvat, în concordanță cu specificul zonei.

A fost analizată, de asemenea, posibilitatea legală de a mări programul de funcționare a teraselor pe timpul nopții, față de propunerea din regulament, aceasta fiind în discuție și urmând să fie analizată și încadrată în prevederi legale.

„Nu avem de gând să vă îngrădim activitatea, de aceea am propus spre dezbatere acest proiect acum, pe perioada iernii, pentru ca până la primăvară, când veți deschide terasele, să cădem la un acord. Vom căuta posibilitățile legale să vă ajut în continuare. Însă vom face asta cu respectarea legii, în avantajul bucureștenilor, indiferent că sunt consumatori sau localnici. Doresc ca Centrul istoric să arate ca orice zonă turistică și de promenadă din centrul unei capitale europene dezvoltate”, le-a spus primarul general comercianților din Centrul Istoric.

Cu același prilej, Oprescu a ținut să sublinieze importanța distanței minime de patru metri între terasele sezoniere, pentru a facilita accesul într-un timp cât mai scurt al mașinilor de intervenție în caz de urgență.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea „Regulamentului privind organizarea și funcționarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric București” propune ca terasele sezoniere din Centrul Istoric să funcționeze, între 15 martie și 15 noiembrie, doar până la ora 22.00, excepție de la această regulă făcând terasele din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenței și Calea Victoriei, care vor putea funcționa până la ora 24.00 în timpul săptămânii, în weekend până la ora 1.00.

Și spectacolele live organizate pe terasele sezoniere se vor termina la ora 22.00, fiind interzisă organizarea evenimentelor festive private, printre care și nunți sau botezuri.

Regulamentul stabilește că vor constitui contravenții amplasarea pe terase a altor elemente de amenajare decât cele avizate, depășirea orarului de funcționare, organizarea evenimentelor festive private, folosirea sistemelor de amplificare pentru difuzarea de muzică, servirea preparatelor „în veselă de plastic”, montarea aparaturii electronice de tip TV, plasmă, LCD, LED, video proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.

În privința mobilierului folosit la ameanjarea terasei, potrivit proiectului de regulament, se vor putea folosi „numai seturi identice de tipuri de mobilier, evitând-se culorile stridente”. Documentul prevede și că este interzisă ulilizarea mobilierului de terasă pliant și a celui din material plastic, cromatica umbrelelor urmând să fie încadrată în paleta ” alb-beige „.

Delimitarea teraselor va fi făcută cu aranjamente florale verzi, „pe care agenții economici se obligă să le întrețină”, fiind interzisă utilizarea jardinierelor din plastic și a plantelor decorative artificiale. De asemenea, în document se arată că este interzisă construirea platformelor și amplasarea cortinelor de protecție împotriva vântului și a ploii sau a covoarelor din materiale plastice.

Arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că terasele din Centrul Vechi, respectiv din zona care nu este preponderent de locuit, unde sunt concentrate, de fapt, cele mai multe dintre acestea, vor rămâne deschise până la 24.00, iar în weekend până la 1.00.

Pătrașcu a explicat că, din punct de vedere urbanistic, Centrul Vechi al Municipiului București înseamnă mai mult decât zona în care sunt concentrate cele mai multe terase și cuprinde și străzi ca Mihai Eminescu, Bulevardul Unirii sau Calea Moșilor, precum și zona de lângă parcul Cișmigiu.

„În Centrul Vechi, așa cum îl cunosc bucureștenii și turiștii care vizitează Capitala, și anume zona care nu este preponderent de locuit, respectiv zona în care sunt concentrate cele mai multe terase, municipalitatea vrea să instituie un regulament, nu atât pentru programul acestor agenți economici, cât pentru a institui o unitate atât din punct de vedere al amplasării, al siguranței, cât și al modalității în care vor putea fi construite și vor arăta aceste terase. În ceea ce privește orarul de funcționare, în această zonă, terasele vor putea fi deschise în timpul săptămânii până la ora 24.00, iar în weekend până la ora 1.00, la fel ca în alte Capitale ale Europei”, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”