Proiect de lege: copiii care au împlinit vârsta de 14 ani ar putea călători singuri cu avionul

Proiect de lege: copiii care au împlinit vârsta de 14 ani ar putea călători singuri cu avionul
Publicat: 14/02/2016, 10:08

Un grup de 15 deputați PSD și ai grupului minotăților naționale au depus o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Proiectul prevede că „organele politiei de frontiera permit ieșirea din România a cetățenilor români minori care nu au împlinit vârsta de 14 ani numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră.”

„Organele politiei de frontiera permit ieșirea din Romania a cetățenilor români minori care au împlinit vârsta de 14 ani și neînsoțiți de o persoană fizică majoră, dacă prezintă o declarație a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui sau autoritatea parintească în temeiul unei hotăârâri judecătorești ramase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statutul sau statele de destinatie, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria și la scopul călătoriei”, se mai arată în proiect.

Dispozițiile legale în vigoare permit ieșirea din țară a minorilor numai în cazul îndeplinirii cumulative a mai multor condiții, incluzând posesia unui document individual de calatorie, acordul părinților sau a parintelui căruia îi este încredințat spre creștere minorul și cu condiția de a fi însoțit de o persoană majoră.

„Dispozițiile legale nu disting după vârsta minorului, minorul sub 14 ani și minorul ce a implinit varsta de 14 ani fiind tratați similar. Tratamentul similar al minorilor care nu au implinit vasrta de 14 ani si a celor care au implinit varsta de 14 ani este nejustificata. În alte țări europene, minorii care au implinist varsta de 14 ani pot calari singuri, fara a fi insoți de un major”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii mai susțin, în document, că parintii care consimt ca minorii lor să părăseasca țara și care nu îi pot insoți în respectiva calatorie trebuie să apeleze la serviciile unor companii aeriene care sunt contracost.

Parlamentarii dau exemplul unor companii aeriane, KLM sau Lufthansa, care acceptă calatoria miniorilor de peste 14 ani neinsoțiți, parintii suportând plata serviciului de minor neînsoțit, o taxă cuprinsă între 50 de euro și 65 de euro.

Conform inițiatorilor, companile aeriene low-cost nu permit însă unui copil să călătorească neînsoțit. În cazul companiilor Wizzair și Rynair, călătoria minorilor neînsoțiți nu este permisă, iar la Blue Air, compania pune la dispozitia pasagerilor serviciul special de insotire a minorilor, contra unei taxe speciale.

Parlamentarii susțin eliminarea acestei taxe, explicând că, în majoritatea cazurilor, nevoia de călătorie a minorilor peste 14 ani este legată fie de nevoia de a se deplasa la studii, fie din dorinta de a-și vizita parintii care lucrează în străinătate:

„Este de presupus ca atunci când parintii își dau acordul pentru ca minorii sa calatoreasca în strainătate analizează riscurile și beneficile respectivie călătorii și capacitatea minorului de a efectua singur călătoria.

Dispoziția legală restrictivă este de natură a impune suportarea unui cost suplimentar nejustificat, cu atât mai mult cu cât intoarcea din străinătate a minorului se poate face și se face în majoritatea cazurilor neînsoțit, având în vedere că la plecarea spre România devin aplicabile dispoziile legii străine. Costurile suplimentare sau lipsa serviciului în cazul majoritații companiilor low-cost reduce semnificativ sansele de călătorie a minorilor ce provin din familii fara disponibilități materiale.”

Călătoria copiilor minori neînsoțiți este posibilă în România, în prezent, numai în cazul companiilor TAROM și Blue Air, cu plata unei taxe suplimentare, de 40 de euro, respectiv 50 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?