Proiect MS: Spitalele cu mai puțin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de maximum 12 ore

Proiect MS: Spitalele cu mai puțin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de maximum 12 ore
Publicat: 23/07/2013, 18:29
Actualizat: 30/07/2014, 07:12

Spitalele pot face internări pentru mai mult de 12 ore dacă au cel puțin 20 de paturi, sub acest număr unitățile organizându-se în forma de spitalizare de zi cu durata maximă de 12 ore, arată un proiect al Ministerului Sănătății, supus dezbaterii publice, pe site-ul instituției, până în 28 august.

Spitalul este unitatea sanitară cu paturi, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care furnizează servicii medicale și care se organizează cu minim 20 paturi pentru spitalizare continuă, se arată în proiectul pentru modificarea și completarea anexelor 1, 2 și 3 la Ordinului ministrului sănătății nr. 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul reglementează, pentru prima dată, durata spitalizării de zi.

„Spitalizarea de zi este o formă de internare prin care se asigură asistența medicală de specialitate, curativă și de recuperare, concentrând într-un număr maxim de 12 ore în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigații, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală. La nivelul acestor structuri se pot furniza servicii programabile de diagnostic, tratament și monitorizare pentru pacienții care nu necesită supraveghere pentru o durată mai mare de 12 ore”, se precizează în proiectul Ministerului Sănătății.

Conform aceluiași proiect, unitatea de spitalizare de zi se organizează distinct la nivelul unității sanitare. Astfel, paturile de spitalizare de zi sunt trecute separat într-o evidență a spitalului și nu se includ în numărul total de paturi de spitalizare continuă. Spitalizarea de zi se organizează separat față de zona de spitalizare continuă, cu acces facil la ambulatoriu, la farmacie, laboratoarele de investigații și tratament, cu respectarea criteriilor de organizare spațial-funcțională și cu asigurarea unei zone de așteptare pentru pacienți și însoțitori.

Personalul care își desfășoară activitatea în unitatea de spitalizare de zi, în funcție de capacitate, de volumul și de tipul serviciilor oferite poate fi personal distinct sau din secțiile ori compatimentele spitalelor.

Pentru unitatea de spitalizare de zi, aferent saloanelor vor fi cabinete de consultații medicale, cabinet asistente medicale, săli de tratamente sau pansamente, săli pentru mici intervenți, salon ATI (SPA), oficiu alimentar, grupuri sanitare pacienți, grupuri sanitare personal, spații pentru materiale sanitare și consumabile, spații depozitare lenjerie curată/lenjerie murdară, spațiu pentru depozitarea temporară a deșeurilor periculoase, spațiu pentru ustensile de curățenie, și vestiare, dacă saloanele nu sunt prevăzute cu spațiu cu această destinație, se mai aratăî în proiect.

Proiectul mai prevede că unitatea de spitalizare de zi se organizează unitar sau, după caz, pot fi nominalizate paturi pentru grupuri de specialități medicale și paturi pentru grupuri de specialități chirurgicale, având sau nu corespondență cu secțiile sau compartimentele cu spitalizare continuă.

Potrivit aceluiași proiect de ordin, în termen de șase luni de la publicarea documentului, spitalele care au în structură spitalizare de zi își vor reorganiza această structură în conformitate cu noile reglementări.

Tot în șase luni de la publicarea ordinului, unitățile care funcționează în prezent cu mai puțin 20 de paturi se vor organiza ca unități sanitare ambulatorii cu sau fără paturi de spitalizare de zi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia