Proiect PSD-ALDE: Uciderea animalelor sălbatice pentru protecția oamenilor și a bunurilor NU va fi pedepsită

Proiect PSD-ALDE: Uciderea animalelor sălbatice pentru protecția oamenilor și a bunurilor NU va fi pedepsită
Publicat: 05/04/2019, 20:10
Actualizat: 12/04/2019, 12:46

Inițiativa legislativă modifică definiția vânătorii în Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

– „vânătoare – acțiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 și 2, aflate în stare de libertate, inclusiv capturarea autorizată a exemplarelor din speciile de interes cinegetic în scop științific, urmată de eliberarea acestora;

– nu constituie acțiune de vânătoare îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora sau imobilizarea animalelor a căror viață ori integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenții umane realizate cu orice mijloace legale de protecție și imobilizare, de către personalul militar autorizat al Jandarmeriei Române în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și nici uciderea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor, de către personalul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, în intravilanul localităților, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu și de către vânători și personalul gestionarilor fondurilor cinegetice, în extravilanul localităților”.

De asemenea, poriectul legislativ de modificare mai prevede acordarea de despăgubiri pentru daunele produse de către fauna din fondul cinegetic culturilor agricole, silvice și animalelor domestice.

„Pentru situațiile în care gestionarul și-a realizat cota de recoltă pe sezonul încheiat, a asigurat hrana complementară, apa după caz, și a efectuat 3 acțiuni de îndepărtare a faunei cinegetice la solictarea utilizatorului terenului agricol, iar proprietarul a recoltat cultura agricolă până pe 15 decembrie a anului în curs, cu excepția pachetelor de agro-mediu, despăgubirile pentru apagubele produse de exemplare din speciile de faună cinegetică curpinse în anexa nr. 1, se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, prin structurile teritoriale de specialitate, din bugetul aprobat cu această destinație”, mai arată proiectului legislativ.

Totodată, acesta mai prevede că despăgubirile pentru daunele produse de fauna fondului cinegetic din anexa numărul 2, printre care ursul și lupul, sunt suportate de Ministerul Mediului.

„Constatarea pagubelor, evaluarea acestora și stabilirea răspunderii civile se realizează de către comisia de constatatare în termen de maximum 72 de ore de la depunerea cererii scrise de către persoana păgubită, la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs paguba și/sau dauna. Plățile despăgubirilor de către benficiari se fac în termen de maximum 30 de zile de la emiterea deciziei de plată de către conducătorul structurilor teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de vânătoare sau ale autorității publice centrale pentru protecția mediului, în funcție de domeniul de competență. Decizia de plată se emite în 4 termen de maximum 10 zile lucrătoare de la constatatea pagubelor și/sau daunelor”, mai arată proiectul de act normativ.

Conform proiectului de lege, în cazul atacurilor de urs sau lup, printre alte animale, soldate cu rănirea sau decesul unei persoane, vor fi acordate despăgubiri victimei sau familiei acesteia pentru costurile de spitalizare, cheltuieli de înmormântare veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, de la momentul producerii incidentului.

De asemenea victimele ar urma să primească și daune morale, proporționale cu zilele de inactivitate raportate la salariu sau echivalentul salariului minim lunar pentru perioada afectată, dacă persoana nu este salariată. În cazul decesului victimei, se vor acorda sume compensatorii pentru familia acesteia, reprezentând echgivalentul unui salariu minim pe economie până la vârsta pensionării, potrivit proiectului legislativ.

În cazul în care o persoană suferă un accident de circulație în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic despăgubirile vor fi suportate de administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare „atenție animale”, mai notează inițiatorii.

Inițiatorii acestui proiect de lege, înregistrat în procedură de urgență, joi, la Senat, sunt: Arcan Emilia – senator PSD; Avram Nicolae – senator PSD; Stan Ioan – senator PSD; Trufin Lucian – senator PSD; Calotă Florică Ică – deputat ALDE; Ciocan Dan – deputat PSD; Dîrzu Ioan – deputat PSD; Iftimie Neculai – deputat PSD; Neață Eugen – deputat PSD; Niță Nicu – deputat PSD; Păle Dănuț – deputat PSD; Petcu Toma-Florin – deputat ALDE; Roman Ioan Sorin – deputat PSD; Șerban Ciprian-Constantin – deputat PSD; Stănescu Alexandru – deputat PSD; Tabugan Ion – deputat ALDE; Terea Ioan – deputat PSD; Vrăjitoru Sorinel-Marian – deputat PSD.

Camera Deputaților este for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic