Proiectul „MERSUL PE DRUM”. Preoții ar urma să îi învețe pe oamenii din sate și comune cum se circulă la marginea șoselei. „EXEMPLUL INCREDIBIL” oferit de șeful Poliției Rutiere

Proiectul MERSUL PE DRUM. Preoții ar urma să îi învețe pe oamenii din sate și comune cum se circulă la marginea șoselei. EXEMPLUL INCREDIBIL oferit de șeful Poliției Rutiere
Publicat: 23/09/2012, 11:16
Actualizat: 02/02/2019, 01:03

Direcția Poliției Rutiere urmează să ia legătura cu preoții și primarii din afara orașelor pentru ca, în timpul slujbelor de duminică ori cu diverse ocazii când au loc adunări populare, să dea oamenilor sfaturi care să-i ajute să nu devină victimele unor accidente de circulație, mai ales că, de cele mai multe ori, incidentele rutiere produse în afara localității, pe șosea, au urmări extrem de grave.

Pentru că educația rutieră în rândul adulților este dificil de făcut în mediul rural, unde nivelul de instruire al locuitorilor este redus, reprezentanții Direcției Poliției Rutiere urmăresc să-și transmită programele preventive prin intermediul preoților și al primarilor, aceștia fiind persoanele în care oamenii de la țară au cea mai mare încredere și care au toate șansele să fie luați în serios.

Referitor la tragediile rutiere produse în afara orașelor, în care au fost implicați pietoni, comisarul-șef Lucian Diniță declara, într-o conferință de presă, că multe dintre accidente se produc din cauza inconștienței pietonilor. Mai mult, 5,5 la sută din numărul total al pietonilor loviți de mașini erau beți, unii dintre ei având în sânge o alcoolemie de până la trei la mie, ceea de înseamnă că aceștia erau în pragul comei alcoolice.

„Un exemplu incredibil de inconștiență a unui pieton, este cazul unei persoane care își mâna pe șosea cele două vaci. O vacă mergea pe un sens, una pe celălalt sens. Ca nu se piardă una de alta, stăpânul le legase cu sfoară, iar el, la rândul lui, se prinsese cu o frânghie de una dintre ele, pentru ca animelele să nu se îndepărteze. Șoferul unei autoutilitare nu a observat sfoara dintre cele două vaci, iar animalele și stăpânul lor au murit pe loc”, a explicat Diniță.

Ca măsuri preventive, preoții le vor transmite enoriașilor să evite consumul excesiv de alcool atunci când urmează să circule pe marginea șoselei, să traverseze prin locurile special marcate ori, acolo unde sunt, să folosească pasarelele. În plus, atunci când circulă noaptea, pe lângă șosea, pietonii vor fi sfătuiți să poarte numai haine deschise la culoare, iar dacă este posibil, chiar veste reflectorizante.

Un caz extrem de grav înregistrat de Poliția Rutieră și care a avut drept victimă un pieton beat, aflat în comă alcoolică, a fost înregistrat la data de 11 august, pe raza comunei botoșănene Vlădeni. Incidentul s-a produs în jurtul orei 23.00, când un șofer în vârstă de 31 de ani, care conducea un Audi A4, a spulberat un bărbat de 60 de ani care dormea pe șosea. Bărbatul accidentat alea o alcoolemie de 2,15 la mie.

O tragedie asemănătoare s-a produs, spun polițiștii, și lângă localitatea băcăuană Helegiu. Victima, un bărbat în vârstă de 47 de an,i mergea pe marginea drumului și s-a dezechilibrat, în mod fatal, în momentul în care pe lângă el a trecut o autoutilitară cu remorcă, ce se îndrepta către Onești. După necropsierea cadavrului, medicii au găsit în sângele bărbatului o alcoolemie de nu mai puțin de trei la mie.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...