Proiectul „MERSUL PE DRUM”. Preoții ar urma să îi învețe pe oamenii din sate și comune cum se circulă la marginea șoselei. „EXEMPLUL INCREDIBIL” oferit de șeful Poliției Rutiere

Proiectul MERSUL PE DRUM. Preoții ar urma să îi învețe pe oamenii din sate și comune cum se circulă la marginea șoselei. EXEMPLUL INCREDIBIL oferit de șeful Poliției Rutiere
Publicat: 23/09/2012, 11:16
Actualizat: 02/02/2019, 01:03

Direcția Poliției Rutiere urmează să ia legătura cu preoții și primarii din afara orașelor pentru ca, în timpul slujbelor de duminică ori cu diverse ocazii când au loc adunări populare, să dea oamenilor sfaturi care să-i ajute să nu devină victimele unor accidente de circulație, mai ales că, de cele mai multe ori, incidentele rutiere produse în afara localității, pe șosea, au urmări extrem de grave.

Pentru că educația rutieră în rândul adulților este dificil de făcut în mediul rural, unde nivelul de instruire al locuitorilor este redus, reprezentanții Direcției Poliției Rutiere urmăresc să-și transmită programele preventive prin intermediul preoților și al primarilor, aceștia fiind persoanele în care oamenii de la țară au cea mai mare încredere și care au toate șansele să fie luați în serios.

Referitor la tragediile rutiere produse în afara orașelor, în care au fost implicați pietoni, comisarul-șef Lucian Diniță declara, într-o conferință de presă, că multe dintre accidente se produc din cauza inconștienței pietonilor. Mai mult, 5,5 la sută din numărul total al pietonilor loviți de mașini erau beți, unii dintre ei având în sânge o alcoolemie de până la trei la mie, ceea de înseamnă că aceștia erau în pragul comei alcoolice.

„Un exemplu incredibil de inconștiență a unui pieton, este cazul unei persoane care își mâna pe șosea cele două vaci. O vacă mergea pe un sens, una pe celălalt sens. Ca nu se piardă una de alta, stăpânul le legase cu sfoară, iar el, la rândul lui, se prinsese cu o frânghie de una dintre ele, pentru ca animelele să nu se îndepărteze. Șoferul unei autoutilitare nu a observat sfoara dintre cele două vaci, iar animalele și stăpânul lor au murit pe loc”, a explicat Diniță.

Ca măsuri preventive, preoții le vor transmite enoriașilor să evite consumul excesiv de alcool atunci când urmează să circule pe marginea șoselei, să traverseze prin locurile special marcate ori, acolo unde sunt, să folosească pasarelele. În plus, atunci când circulă noaptea, pe lângă șosea, pietonii vor fi sfătuiți să poarte numai haine deschise la culoare, iar dacă este posibil, chiar veste reflectorizante.

Un caz extrem de grav înregistrat de Poliția Rutieră și care a avut drept victimă un pieton beat, aflat în comă alcoolică, a fost înregistrat la data de 11 august, pe raza comunei botoșănene Vlădeni. Incidentul s-a produs în jurtul orei 23.00, când un șofer în vârstă de 31 de ani, care conducea un Audi A4, a spulberat un bărbat de 60 de ani care dormea pe șosea. Bărbatul accidentat alea o alcoolemie de 2,15 la mie.

O tragedie asemănătoare s-a produs, spun polițiștii, și lângă localitatea băcăuană Helegiu. Victima, un bărbat în vârstă de 47 de an,i mergea pe marginea drumului și s-a dezechilibrat, în mod fatal, în momentul în care pe lângă el a trecut o autoutilitară cu remorcă, ce se îndrepta către Onești. După necropsierea cadavrului, medicii au găsit în sângele bărbatului o alcoolemie de nu mai puțin de trei la mie.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer