Propunerea unui consilier local din Mediaș: Proprietarii de câini să scoată corzile vocale ale patrupedelor din gospodărie

Redactor:
Silviu Bănilă
Propunerea unui consilier local din Mediaș: Proprietarii de câini să scoată corzile vocale ale patrupedelor din gospodărie
Ioan Ciulea, ales în Consiliul Local Mediaș pe listele PPDD în 2012, a înaintat o propunere către oficialii municipalității medieșene, prin care cere modificarea unei hotărâri, astfel încât medieșenii care locuiesc la case și dețin câini să fie obligați să își opereze câinii pentru a le scoate corzile vocale, astfel încât animalele să nu mai deranjeze oamenii, atunci când latră. Propunerea a fost depusă la Aparatul Permanent de Lucru al Consiliului Local Mediaș și urmează să fie prezentată și membrilor Consiliului Local.

Consilierul local Ioan Ciulea din Mediaș dorește o dezbatere pe tema „extirpării” corzilor vocale ale patrupedelor din gospodăriile oamenilor.

„Propun modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local Mediaș 52/2009 privind normele și regimul contravențiilor privind creșterea, deținerea și protecția animalelor în municipiul Mediaș. Propun modificarea articolului 7 prin introducerea unui aliniat nou, respectiv aliniatul 7, cu următorul conținut: obligarea deținătorilor persoane fizice și juridice de câini care tulbură liniștea publică a locatarilor  la casă prin lătratul continu prin intensitate mare, acest lucru să se facă cu acordul vecinilor în scris și totodată să-și opereze animalul la corzile vocale sau după caz înstrăinarea animalului„, spune acesta, potrivit tribuna.ro.

Propunerea lui Ciulea ar urma să fie prezentată consilierilor locali din Mediaș la începutul săptămânii viitoare, când este programată ședința Consiliului Local aferentă lunii februarie. Ar urma apoi o dezbatere publică, la care să fie invitați medieșenii, pentru a-și exprima punctul de vedere. Ultima etapă ar însemna formularea unui proiect de hotărâre în acest sens, care să fie discutat în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Mediaș.

Edilul Mediașului, Teodor Neamțu, nu a comentat deocamdată propunerea lui Ciulea. Acesta a spus însă că orice consilier poate veni cu propuneri.

„Potrivit legii administrației publice locale, consilierii locali pot veni cu propuneri. Acestea vor fi prezentate consilierilor locali care vor decide în consecință”, a spus Teodor Neamțu.

Devocalizarea, căci așa se numește operațiunea de tăiere a corzilor vocale, presupune ca patrupedului să îi fie secționate corzile vocale parțial sau total, fie prin gură, fie printr-o incizie în laringe. Rezultatul poate fi o „simplă” amuțire și poate merge până la a-i periclita animalului capacitatea de înghițire și respirația. Potrivit unei legi din 2004, intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal de companie sau altor scopuri sunt interzise și, in special: codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor și a dinților. Excepții de la aceste interdicții nu se pot face decât dacă medicul veterinar consideră o intervenție necesară fie din motive de medicină veterinară, fie în cazul unui animal deosebit, explică sursa citată.     

Inchide