Protest al localnicilor în zona unde Chevron începe amplasarea primei sonde de explorare

Protest al localnicilor în zona unde Chevron începe amplasarea primei sonde de explorare
Publicat: 14/10/2013, 21:22
Actualizat: 05/03/2016, 09:13

Aproximativ 150 de localnici din Siliștea au protestat, pe toată durata zilei de luni, în fața perimetrului din comuna Pungești, unde compania Chevron și-a adus primii specialiști cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist.

Drumul județean ce tranzitează comuna Pungești a fost blocat, parțial, pe parcursul zilei de luni, de aproximativ 150 de persoane care au protestat față de intenția companiei Chevron de a începe lucrările de amplasare a primei sonde de prospecțiuni în apropierea localității Siliștea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În zonă au fost mobilizați imediat zeci de jandarmi și polițiști care au supravegheat ore întregi manifestația localnicilor, însă fără a interveni în rândul protestatarilor.

Pe durata desfășurării protestului, oamenii i-au huiduit pe specialiștii aduși de compania Chevron pentru a amenaja suprafața pe care se va amplasa sonda de explorare a gazelor de șist, solicitându-le acestora să plece.

„Nu suntem sub nicio formă de acord cu amplasarea vreunei sonde aici pentru că ar fi un dezastru pentru noi, cei care locuim pe aceste meleaguri. Am văzut pe internet filme cu ce au făcut în altă parte și ce înseamnă această exploatarea a gazelor de șist. Ne vom mobiliza și ne vom aduna și mai mulți pentru a nu-i lăsa să ne polueze apele și solul”, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Butnaru, unul dintre protestatari.

La rândul său, un alt localnic prezent la manifestație a solicitat prezența primarului care, pe parcursul zilei de luni, nu a fost la sediul primăriei din localitate.

„De ce nu are curaj să vină domnul primar să discute cu noi?”, s-a întrebat Constantin Toma, un alt protestatar.

În cursul după-amiezii de luni, după ce specialiștii aduși de compania Chevron au plecat din zonă, protestatarii s-au mutat, în număr mult mai mic, în fața Primăriei Pungești, unde și-au continuat manifestația.

La ora transmiterii acestei știri, câțiva localnici se aflau în continuare în fața primăriei, jandarmii și polițiștii părăsind zona.

Reprezentanții companiei Chevron nu a prezentat un punct de vedere oficial cu privire la protestul localnicilor din Siliștea. Printr-un comunicat transmis corespondentului MEDIAFAX, compania Chevron susține însă că „intenționează să continue dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile despre proiectele sale”.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungești, la 650 de metri de localitatea Siliștea și 950 metri de satul Pungești. Suprafața totală pe care se va întinde platforma de extracție este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, și nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele și depozitată în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

„Pe suprafața aferentă instalației de foraj va fi montată o geomembrană care va asigura impermeabilitatea solului”, susțin în documente reprezentanții firmei Chevron.

Forajul de la Siliștea se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM și Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

Chevron România mai deține trei certificate de urbanism în județul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de șist, două obținute la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an împreună cu cel de la Siliștea și unul în urmă cu două luni. Pentru perimetrele de la Păltiniș (Băcești) și Popeni (Găgești), compania petrolieră deține acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiești se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce privește amplasarea sondelor de explorare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”