Protest #Colectiv – ZIUA 5. Peste 3000 de oameni s-au strâns la Universitate. Protestatarii au intrat în conflict cu suporterii echipelor de fotbal

UPDATE 23.25: Protestul de la Piața Universității ia sfârșit, după ce 3.000 de oameni au manifestat pentru a cincea seară la rând în Capitală, la un moment dat în cursul serii un grup de manifestanți strigând la membrii galeriilor că „Piața nu e stadion”.

Aproape toți manifestanții din Piața Universității au plecat. Manifestația a avut loc, ca și în serile anterioare, fără incidente violente, în ciuda faptului că în piață vin grupuri foarte diverse, de la adolescenți, la pensionari, inclusiv familii cu copii și membri ai unor galerii.

Totuși, un conflict, care a rămas la nivel verbal, s-a iscat între un grup de manifestanți conduși de luptătorul K1 Daniel Ghiță și un grup de suporteri, cărora cei dintâi le-au strigat că „Piața nu e stadion”.

Suporterii nu le-au răspuns, ci și-au continuat scandările specifice: „Ole, ole”, „Săriți cu toții și strigați tare: România nu e de vânzare!”, „Martirii din Colectiv au murit fără motiv”.

UPDATE 22.10: În acest moment în Piață mai sunt în jur de 2.000 de protestatari. Lumea a început să plece spre case

UPDATE: Protestatarii, care au stat grupați aproximativ două ore în zona fântânii de la Universitate și în fața Teatrului Național, au ocupat și strada, circulația fiind blocată atât spre Piața Romană, cât și spre Unirii.

FOTO: Maria Bîrnaure

Manifestanții scandează „Colectiv, Colectiv”, „Afară, afară cu mafia din țară”, „Solidaritate” și „România, trezește-te” și au pancarte pe care scrie „Deșteaptă-te, române, că ai început să mori pe bune”, „Punctul 8 de la Timișoara, depolitizarea justiției” și „Școli, nu catedrale”.

Unii dintre cei aflați în stradă cer desființarea partidelor politice. Un bărbat în vârstă de 40-50 de ani le-a cerut protestatarilor să vină să ia cuvântul și să rămână uniți: „Oameni buni, haideți să nu facem bisericuțe”, li s-a adresat el protestatarilor.

FOTO: Maria Bîrnaure

Un alt bărbat, mai în vârstă, le-a spus tinerilor să nu repete greșelile generației sale: „Să nu știți numai de călău și de bici, cum am știut noi”.

Oamenii au venit în Piața Universității la fel ca și în zilele precedente, în urma mobilizării pe paginile de socializare, și s-au strâns în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar și pe trotuarul din fața Teatrului Național.

Galerie foto

vezi galeria 12 foto

În apropierea fântânii de la Universitate, manifestanții au legat un șnur tricolor, pe care oamenii care vin prind hârtii cu diverse mesaje: „Confiscarea averilor ilicite”, „Nu parlamentari cu dosare penale”, „Vrem acasă diaspora”, „Demisia Parlamentului”, „Alegeri anticipate”, „Vrem spitale, nu ONG-uri Sorosiste, „Taxe pentru BOR, musulmani și cultul mozaic”, „Nu vaccinărilor impuse”, „Guvern de tehnocrați și parlamentarii schimbați”, „Nu mai votez niciun partid!”, „Parlament nou, comun, București – Chișinău. Unire!”, „Reactualizarea punctului 8 de la Timișoara”, „Fără moschee”.

FOTO: Maria Bîrnaure

În jurul fântânii de la Universitate sunt puse lumânări, împreună cu mesaje precum: „Noi suntem revoluția păcii”, „Toți cei răniți la Colectiv să fie trimiși în străinătate, pentru cel mai bun tratament, pe banii Ministerului Sănătății, adică ai noștri”, „Uă, uă Ponta”.

Unii dintre manifestanți cer, la anumite intervale de timp, să fie pătrat un moment de reculegere în memoria victimelor din clubul Colectiv.

În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, și-au pierdut viața 39 de persoane, dintre care șapte au decedat sâmbătă, cinci în spitale din Capitală și două în Olanda, unde au fost transferate.

FOTO: Maria Bîrnaure

În spitalele din Capitală mai sunt internate 106 persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, din care 47 în stare critică și gravă.

În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, președintele Klaus Iohannis a spus că va merge și el printre manifestanții din Piața Universității, dar nu va anunța nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuțiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii simpli și ce așteptări au de la președinte.

Marți, după cele trei zile de doliu național și după un marș al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de același gând: dușmanul comun – corupția, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestele au continuat miercuri, joi și vineri, când în Piața Universității au ieșit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat și în marile orașe, cerând schimbarea clasei politice.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Românii pot fi despăgubiți în urma furtunilor violente! Ce condiții trebuie să îndeplinească cei ale...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Schimbare pentru TOATĂ ROMÂNIA. Decizia care se va aplica DIN 2025
Patriarhia declară război manelelor: Mesaj libidinos, deocheat, trivial
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cicloanele tot mai intense și frecvente din cauza crizei climatice afectează păsările marine
×