Protest cu măști chirurgicale în fața Ministerului Sănătății. Biolog: „Am ajuns să iau cu 600 de lei mai puțin”

Publicat: 20/04/2018, 15:37
Actualizat: 26/03/2019, 15:33

Membrii Ordinului Biochimiștilor din România ( OBBCSSR ) au protestat față de salariile și sporurile din sistemul de sănătate și au acuzat discrepanțe majore între personalul medical din punct de vedere financiar în ciuda diferențelor de pregătire și responsabilitate.

„Vrem creșterea coeficienților de salarizare pentru că am pregătit o petiție pe care o depunem la registratura Ministerului Sănătății prin care arătăm clar că un chimist, biochimist în anul 2010 avea coeficient de salarizare 3,70 și în anul 2018 același biolog, chimist, biochimist principal cu aceleași studii și responsabilități are 2,30. Un chimist principal are netul 3462, asistentul medical pe care îl coordonează are 3402 lei, deci cu 60 de lei mai puțin iar medicul care are responsabilități similare cu are chimistului principal are 11202 lei net și nu este șef de laborator” a declarat medicul Constanța Popa, președintele Ordinului Biochimiștilor din România.

Personalul medical acuză că veniturile nete le-au fost diminuate cu sume cuprinse între 500 și 1000 de lei.

„Sunt biolog, lucrez la o unitate spitalicească din Drobeta Turnu- Severin. Prin modificarea grilei și a coeficienților am ajuns să încasez cu 600 de lei mai puțin”, a declarat unul dintre cei prezenți vineri la proteste.

„Văzând inechitatea creeată, au încercat prima dată să ne asimileze cu dascălii, dar un dascăl cu vechimea mea are cu 1000 de lei mai mult ca mine, 60 de zile libere pe an, nu lucrează în condițiile de pericol în care lucrăm noi și au 4-5 ore pe zi”, spune un protestatar.

„Mi-am permis să fac copii de pe fluturașii de salariu ai unui medic primar, laborator de analize medicale care are un venit 11202 lei, un asistent principal cu studii post-liceale tot din laborator are un venit net 3402 și un chimist principal aceeași gradație are un venit net de 3460 de lei, la fel ca asistentul de laborator a cărui muncă chimistul o coordonează”, susține Mirela Bucurescu, chimist principal.

În jurul orelor 15.00 o delegație formată din membrii ordinului profesional a fost primită la Ministerul Sănătății pentru discuții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase