Protest cu sicriu, colivă și lumânări, în fața Ministerului Culturii

Publicat: 03/10/2012, 11:56
Actualizat: 31/07/2014, 15:52

Peste 100 de membri ai Sindicatului Liber RomâniaFilm protestează, miercuri, în fața sediului Ministerului Culturii din Capitală, sindicaliștii fiind „echipați” cu un sicriu, colivă și lumânări, ca „simbol al morții cinematografiei” în mandatul actualului ministru al Culturii, Puiu Hașotti.

Sindicaliștii susțin actuala conducere a Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) RomâniaFilm – o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii -, asigurată de Marius Iurașcu, și spun că se opun „intereselor” ministrului Culturii, Puiu Hașotti, care intenționează să îl aducă la conducerea Consilului de Administrație (CA) al RADEF pe Maxim Meca, fost director al regiei și de activitatea căruia se leagă „cea mai rea perioadă” a instituției.

În acest sens, cei peste 100 de membri ai Sindicatului România Film protestează față de decizia ministrului Puiu Hașotti, care prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat CA al RADEF. Prin respectivul ordin au fost revocați din funcția de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian și Gheorghe Bălășoiu. În locul acestora, în CA al RADEF, au fost numiți Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor și Maxim Meca.

De asemenea, sindicaliștii cer menținerea salariului și păstrarea locurilor de muncă, dar și stoparea procedurilor de trecere a unor cinematografe din administrarea RADEF în cea a autorităților locale.

Unul dintre sloganurile strigate de către protestatari în fața Ministerului Culturii a fost „Puiu Hașotti este cioclul culturii!”. De asemenea, sindicaliștii au venit în fața Ministerului Culturii „echipați” cu pancarte pe care scria „Hașotti, demisia!”, „Jos! Ministre, n-ai de ros?” sau „Hașotti, ministrul inculturii”.

La protest sunt prezenți angajați ai RADEF de la cinematografe precum „Patria” din București, „Victoria” din Târgu-Jiu, „Modern” din Pitești și „Dacia” din Alba-Iulia.

Imaginea stării în care se află în prezent cinematografia românească este simbolizată de protestatari printr-un sicriu deschis, în care o persoană cu o mască scheletică ține în mână o cruce și o lumânare. Pe cruce este scris „Cinematografia română RomâniaFilm; n. 1950 – 2012?”. Lângă sicriu sunt așezate două coroane și o colivă, iar pe panglica uneia dintre coroane scrie „Ministerul Culturii”. De asemenea, unii dintre protestatari țin în mâini lumânări.

După circa o jumătate de oră de la începutul protestului (ora 10.00), Maria Bikfalvi, președintele Sindicatului RADEF RomâniaFilm, i-a anunțat pe protestatari că ministrul Culturii intenționează să îi primească în audiență pe reprezentanții protestatarilor.

Sindicaliștii au aprobare să protesteze miercuri, până la ora 12.00. De altfel, conducerea Sindicatului RomâniaFilm a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că protestele vor avea loc în fiecare zi, timp de două ore, până când vor primi un răspuns la revendicările lor.

La conferința de presă de marți, Maria Bikfalvi a precizat că sindicaliștii susțin actuala conducere a RADEF RomaniaFilm, asigurată de Marius Iurașcu.

Potrivit Mariei Bikfalvi, în 28 septembrie, Sindicatul Liber România Film a înaintat o sesizare premierului Victor Ponta, în care cere anularea ordinului ministrului Culturii, prin care a fost schimbată componența CA al RADEF.

De asemenea, Bikfalvi a anunțat, în conferința de presă, că joi va depune o plângere penală împotriva ministrului Culturii, Puiu Hașotti, pentru „abuz în serviciu”. Sindicatul RomâniaFilm consideră că respectivul ordin este „nelegal și netemeinic” din mai multe motive. Astfel, ordinul ar încălca, potrivit reprezentanților sindicatului, articolul 5 din OUG nr 109/2011, potrivit căreia „autoritatea tutelară numește membrii consiliului de administrație al regiei autonome după o procedură stabilită expres și imperative de acte text de lege”. Pe de altă parte, sindicatul consideră că „nu există o justă cauză pentru revocarea celor trei membri din Consiliul de Administrație”.

Sindicatul a mai atras atenția asupra faptului că Mihail Țintea solicită să fie repus în funcția de director general al RADEF RomâniaFilm și să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, față de de soluția definitivă pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 13 septembrie 2012.

Mihail Țintea a fost înlăturat din funcția de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei și de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituției. Ulterior, el a depus acțiune în instanță împotriva Consiliului de Administrație al regiei, cerând reintegrarea în funcție.

După înlăturarea lui Țintea, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectivă, a generat numeroase proteste ale sindicaliștilor RADEF.

Ulterior, la conducerea RADEF a fost numit Marius Iurașcu, care conduce România Film din 18 iunie 2009.

În 5 martie 2012, Iurașcu a fost numit de către premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iurașcu s-a suspendat din funcția de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruți, directorul economic al regiei. În 4 mai 2012, Iurașcu a demisionat însă din funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

RomâniaFilm este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenționată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat și digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iurașcu, cinematografele „Republica” din Cluj (care a primit denumirea „Florin Piersic”), „Patria” din Ploiești (care astăzi se numește „Premiera”), a reabilitat sala „Europa” din București (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala „Patria” din Craiova și a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în București, Ploiești, Călărași, Turnu Severin și Craiova. În prezent, și alte săli de cinema din rețeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.

Până la ora difuzării acestei știri, delegația sindicaliștilor nu a fost primită în audiență de minstrul Puiu Hașotti.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Meghan Markle, sperietoarea de la Palatul Kensington. Angajații tremurau când o vedeau
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului