Protest împotriva defrișărilor ilegale de păduri | Protestatarii din Piața Universității au plecat în marș spre Ministerul Apelor și Pădurilor / Oamenii s-au mobilizat în mai multe orașe din țară: Momente de reculegere în memoria pădurarilor uciși – VIDEO

Protest împotriva defrișărilor ilegale de păduri | Protestatarii din Piața Universității au plecat în marș spre Ministerul Apelor și Pădurilor / Oamenii s-au mobilizat în mai multe orașe din țară: Momente de reculegere în memoria pădurarilor uciși - VIDEO
Publicat: 03/11/2019, 19:27

ORA 19:20 Protestatarii din Piața Universității au plecat în marș spre Ministerul Apelor și Pădurilor

Sute de protestatari au plecat, duminică seara, în marș, din Piața Universității spre Ministerul Apelor și Pădurilor, unde cer demisia ministrului Ioan Deneș.

Protestatarii merg în marș pe traseul Piața Universității – Piața Kogălniceanu – Ministerul Apelor și Pădurilor.

Protestatarii au pancarde pe care au scris mesaje precum „Codrule, codruțule, unde dispari, tu, drăguțule?”, „Vrem SUMAL, nu lemn ilegal!”, „Toți în stradă pentru păduri”, „Stop mafiei lemnului!”.

Ei cer cer stoparea defrișărilor ilegale de pădure, modernizarea urgentă a bazei de date SUMAL și a aplicației Inspectorul Pădurii, protecția pădurilor seculare și a biodiversității pe care o găzduiesc, precum și demisia ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Manifestația este organizată de către organizațiile nonguvernamentale Greenpeace Romania, DeClic și Agent Green.

Știre inițială

Peste 600 de persoane protestează, la ora transmiterii știrii, în Piața Universității din Capitală față de tăierile ilegale de păduri, urmând să plece în marș către Piața Kogălniceanu și apoi la Ministerul Apelor și Pădurilor, pentru a cere demisia ministrului Ioan Deneș.

Protestatarii au adus pancarde cu mesaje precum „Codrule, codruțule, unde dispari, tu, drăguțule?”, „Vrem SUMAL, nu lemn ilegal!”, „Toți în stradă pentru păduri”, „Stop mafiei lemnului!”.

„Suntem aici pentru că, de 30 de ani, ne batem joc de păduri și când spun ne batem joc mă refer în primul și primul rând la statul român. Pădurile sunt element de securitate națională, au ajuns pe agenda CSAT-ului, deci sunt o resursă de importanță strategică și cu toate acestea, după cum spuneam, de 30 de ani nimeni nu face nimic ca să oprească tăierile ilegale. Aceste tăieri ilegale, am aflat în ultimele săptămâni, că sunt mult mai grave decât inclusiv noi, societatea civilă, ne-am închipuit și anume 20 de milioane metri cubi de lemn dispar anual din pădurile României (…) Asta e mai mult de cât exploatăm în mod legal, adică 18 milioane de metri cubi, cu acte, cum se zice, deci mai mult decât exploatăm legal, dispare ilegal din pădure, ceea ce e absolut de nemaiauzit, cu atât mai mult într-o țară membră a U.E, în anul 2020 aproape”, a declarat Valentin Sălăgeanu, director executiv GreenPeace România.

Manifestația este organizată de către organizațiile nonguvernamentale Greenpeace Romania, DeClic și Agent Green.

„Pădurile din Romània mor, odată cu ele pădurarii mor, lucrurile au scăpat de sub control și chiar nu mai putem să stam pe Facebook și să comentăm, ne-am gândit că cel mai bine e să venim în stradă si să spunem că nu se mai poate așa. E nevoie de o comunicare sinceră cu autoritățile, să pună la punct sumarul, acel sistem de urmărire al masei lemnoase (…) sa interzică și să stopeze odată tăierile ilegale, pentru că ilegalul a depășit legali ceea ce e halucinant(…) Corupția ne sufocă”, a precizat și Raluca Nicolae, manifestant.

„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urmă lor rămân versanți dezgoliți, inundații dezastruoase, zone deșertificate, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) și protecția strictă a pădurilor seculare din România!”, anunță organizatorii.

Protestatarii cer stoparea defrișărilor ilegale de pădure, modernizarea urgentă a bazei de date SUMAL și a aplicației Inspectorul Pădurii, protecția pădurilor seculare și a biodiversității pe care o găzduiesc, precum și demisia ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

„Nu mai avem nicio așteptare de la autoritățile actuale. Au trecut patru ani de la ultimul nostru marș pentru păduri. Când ne-am unit vocile în 2015, am reușit să obținem măsuri legislative prin care am oprit camioane cu lemn ilegal, s-au înființat Gărzile Forestiere, s-a impus operaționalizarea Radarului Pădurilor, am investigat și expus cazuri cu tăieri ilegale în păduri virgine și parcuri naționale, forțând autoritățile să protejeze măcar ceva. Dar Guvernul refuză să rezolve problemele sistemice de la nivel național. Avem peste 40 de procese cu statul pentru distrugerea deliberată ariilor protejate și plângeri depuse la Comisia Europeană pentru distrugerea acestora și pentru tăierile ilegale”, a transmis Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Traseul Marșului pentru Păduri este Piața Universității – Piața Kogălniceanu – Ministerul Apelor și Pădurilor.

Protest împotriva desfrișărilor ilegale de păduri | Oamenii s-au mobilizat în mai multe orașe din țară: Momente de reculegere în memoria pădurarilor uciși – VIDEO

Sute de oameni au ieșit, duminică, în stradă în mai multe orașe din țară ca să protesteze față de tăierea pădurilor. Oamenii au ținut și momente de reculegere în memoria pădurarilor uciși în ultimii ani la datorie.

Citește mai multe…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican