Protest pe litoral: Oamenii, revoltați față de sufocarea plajelor cu șezlonguri: Bine ați venit la Marea Albă de plastic – FOTO / VIDEO

Protest pe litoral: Oamenii, revoltați față de sufocarea plajelor cu șezlonguri: Bine ați venit la Marea Albă de plastic - FOTO / VIDEO
Publicat: 12/07/2019, 14:23

Oamenii au venit la protest, după ce au văzut un anunț pe Facebook. Grupul de Dialog și Bună Conviețuire (GDBC) a cerut respectarea unor reguli „de bun-simț pe plaje” și respectarea legii, atât de către agenții economici care închiriază plaje, cât și de către administratorul acestora, Apele Române prin ABADL.

„Mă deranjează profund nerespectarea legii. De ani de zile neregulile se abat vara de vară asupra litoralului românesc, iar cei de deasupra noastră închid un ochi, închid pe amândoi până vine toamna. (…) Nerespectarea legală a suprafeței de cinci metri pătrați per șezlong, așezarea șezlongului în buza apei cu toate că trebuiau lăsați cinci metri. După aia, regulamentul plajelor, care nu există, care ar reglementa și ar rezolva multe probleme care sunt în ziua de azi: faptul că nu au un standard european, mizeria de pe plajă, câinii de pe plajă, toate chestiile astea ne deranjează și nimeni nu ia niciun act, nu face nimic”, a spus Alexandru Zamfirescu, inițiatorul Grupului de Dialog și Bună Conviețuire.

Participanții la acest protestul de vineri s-au plâns că 70 la sută din plajă este ocupată de șezlonguri, majoritatea din plastic, și doar 30 la sută e liberă, iar după o viață trăită în Constanța, trebuie să ceară voie să meargă la plajă.

„Am ajuns la mila operatorului de plajă, care a fost autorizat de Apele Române să opereze plaja aia, în niște termene și condiții. Îmi spun să nu mă pun în fața șezlongului. Vi se pare normal? După o viață trăită în Constanța să cer voie să merg la plajă? Treburile astea trebuie remediate cât mai repede. (…) Legea spune că plaja trebuie acoperită de către operator în proporție de 70 la sută, dar nu spune unde trebuie să pună șezlongurile la cei 70 la sută. Cât trebuie să lase în față, cât în lateral… De ce nu au toți toalete și cabine de probă, de ce nu am cabine „mama și copilul”, ca să nu mai umble câinii cu pampersii în gură. Aceste probleme s-au strâns în toți acești ani și acesta e momentul în care noi protestăm și nu ne vom opri, vom merge și la Guvern”, a mai spus Zamfirescu.

Totodată, protestatarii acuză nerespectarea termenului european, de cinci ani, în privința utilizării comerciale a plajelor nou create în Constanța, pentru care au fost folosite fonduri europene, și au solicitat ABADL să pună la dispoziție contractul de modernizare a acestor plaje.

„De ce cei care abuzează repetat nu primesc amenzi și nu li se anulează contractele? Pentru că au plătit bani. Pentru o plajă făcută gratuit, pe fonduri europene, operată cu 1,2,3 euro pe metru pătrat. Consultați contractele de închiriere. Vedeți cine a subînchiriat toate acele plaje. În mod normal doar operatorul de plajă care a depus documentele, i-a fost aprobat are voie să opereze acea plajă, nu orișicine”, au mai spus protestatarii.

Protestul s-a desfășurat pașnic, timp de o oră, iar la final protestatarii au depus și o petiție scrisă

Nemulțumirile oamenilor au fost postate și pe Facebook, unul dintre constănțeni scriind, ironic: „Bine ați venit la mare! La Marea Albă de plastic – (șezlonguri albe)”.

„Ce noroc pe tine că stai la mare…. Am auzit de multe ori asta pe bună dreptate. Acum câțiva ani, să merg la plajă cu copiii era un efort financiar minim. Luam de acasă cearceaful, prosoapele, sacoșa cu lopățele, o sticlă de apă rece, câteva sandvișuri într-o gentuță mică, frigorifică și în douăzeci de minute eram acolo. Mergeam pe o plajă superbă numită Trei papuci. Acolo era doar nisip și apă, nici o terasă, nici un magazin, nici un șezlong, nici un vânzător ambulant. Doar plajă, liniște și mirosul mării. Copiii construiau castele la mal, iar eu citeam o carte sau stăteam de vorbă cu o prietenă. Nu era nimic care să disturbe atmosfera de vacanță. Turist la mine acasă. Anii au trecut și plaja mea a dispărut cu totul. Acum nu mai este nisip și mare, sunt două mări, într-o luptă continuă pentru teritoriu. Valurile Mării Negre se sparg acum în picioarele albe de plastic ale mării albe. Copiii nu mai au de ce să vină cu lopățele la plajă, pentru că teritoriul lor preferat, acea limbă de nisip umed, locul unde cele mai frumoase castele se ridicau zi de zi, într-o veșnică bătălie cu marea, a fost pierdut. Nu, nu marea a câștigat, au câștigat oamenii, nu toți oamenii, doar câțiva. Aceia cărora nu le pasă de oameni. (…) Bine ați venit la mare! La Marea Albă de plastic – (șezlonguri albe)”, a scris un constănțean pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee