Protestatarii aflați în corturi la Pungești reclamă intervenția în forță a jandarmilor

Protestatarii aflați în corturi la Pungești reclamă intervenția în forță a jandarmilor
Publicat: 02/12/2013, 16:13
Actualizat: 30/07/2014, 11:18

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliștea-Pungești reclamă intervenția în forță a jandarmilor, luni dimineață, oamenii spunând că au fost ridicați din corturi și urcați în dube, în timp ce pe drumul județean din zonă Jandarmeria a montat garduri.

La ora transmiterii acestei știri, drumul județean Vaslui-Gârceni este blocat în totalitate de Jandarmerie, la ieșirea din localitatea Siliștea, unde Chevron are concesionat terenul pe care ar urma să își aplaseze sonda de explorare a gazelor de șist, astfel că nu se poate ajunge la tabăra de corturi în care stau protestatarii.

Localnicii care stau în tabără susțin că luni dimineață, în urul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forță și i-au urcat în dube pe uni dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane.

Ulterior, în zonă au ajuns zeci de localnici, chemați de oamenii din tabără, care susțin că jandarmii au continuat să intervină în forță, obligându-i să părăsească zona.

O parte din protestatari susțin că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine, iar în acest timp în zonă ar fi fost aduse mai multe utilaje ale Chevron.
La ora transmiterii acestei știri, în zona taberei de la Pungești sunt zeci de mașini de Jandarmerie, Poliție și Ambulanță, iar drumul județean este blocat cu garduri metalice, fiind împiedicat accesul la corturile protestatarilor.

În zonă nu este permis nici accesul jurnaliștilor, cărora li s-a spus că măsura este luată pentru „siguranța” lor, iar până în prezent nu există nicio informare oficială din partea autorităților privind situația de la Pungești

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat, în 16 octombrie, în zona localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, unde compania Chevorn intenționează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui.

Localnicii au blocat atunci drumul județean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi și un vagon de dormit, unde o parte dintre ei stau și pe timpul nopții, zona fiind numită „tabără de rezistență de la Pungești”.

Ulterior, reprezentanții companiei Chevron și-au retras specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat apoi că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

În 27 noiembrie, aproximativ 200 de localnici din comuna vasluiană Pungești s-au adunat din nou în zona în care Chevron deține terenul pe care ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist, oamenii spunând atunci că au recurs la acest gest după ce în zonă au văzut mai multe mașini ale Jandarmeriei.

Theodor Istrate, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...