Proteste uriașe în Rusia pentru susținerea guvernatorului Serghei Furgal, acuzat de asasinate politice/ Protestatar: În Rusia există un dosar pentru fiecare om politic. Oricine poate fi acuzat de orice

Redactor:
Gilda Popa
Proteste uriașe în Rusia pentru susținerea guvernatorului Serghei Furgal, acuzat de asasinate politice/ Protestatar: În Rusia există un dosar pentru fiecare om politic. Oricine poate fi acuzat de orice

Peste 10.000 de manifestanţi au ieşit sâmbătă în stradă în oraşul Habarovsk pentru susţinerea guvernatorului provinciei cu acelaşi nume din extremul orient al Rusiei, arestat săptămâna trecută pentru suspiciunea că ar fi implicat în mai multe asasinate ale unor afaceriști , relatează Reuters.

Serghei Furgal, membru al Partidului Liberal Democrat, a câştigat în 2018 alegerile din provincie în faţa unui contracandidat din formaţiunea de guvernământ Rusia Unită, care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin.

Serghei Furgal este suspectat de implicare în organizarea asasinatelor mai multor oameni de afaceri, în urmă cu 15 ani

Autoritățile ruse susțin că Furgal este implicat în mai multe asasinate ale unor afaceriști în anii 2004 și 2005, înainte de cariera sa politică. Furgal a apărut vineri în fața judecătorilor moscoviți și a fost reținut pentru două luni, înainte de proces.

„Când guvernatorul nostru a fost arestat, toată lumea a luat-o ca pe o tragedie personală”,  unul dintre protestatari, Alexander, pentru BBC. „Am ales această persoană și simțim că am fost jefuiți, că ne-a fost furată din motive politice. Oamenii simt că Moscova a scuipat în fețele lor”

„Dar ei spun că a fost implicat în crime”, spune protestatarul.

Furgal a intrat în politică cu Partidul Liberal-Democrat din Rusia (LDPR) și este ultra-naționalist

În multe privințe, Serghei Furgal nu are un profil de erou, mai notează BBC. Fost om de afaceri, a intrat în politică cu Partidul Liberal-Democrat din Rusia (LDPR) ultra-naționalist. Deși, pe hârtie, un partid de opoziție, LDPR face parte foarte mult din sistemul politic aprobat de Kremlin.

„Timp de 15 ani a fost politician”, spune Alexander. „În Rusia există un dosar pentru fiecare om politic. La un moment dat, acesta poate fi scos din cutie și o persoană poate fi acuzată de orice.”

Svetlana, o manifestantă între două vârste, care purta mască de protecţie, a declarat agenţiei Reuters că localnicii nu sunt descurajaţi de acuzaţiile la adresa guvernatorului şi că mulţi politicieni ruşi au un trecut întunecat, deoarece ultimii ani ai Uniunii Sovietice au fost marcaţi de corupţie şi infracţiuni. „Oamenii au venit aici pentru a-şi apăra dreptul la vot: l-am ales, aşa că daţi-ni-l înapoi”, a cerut ea.

Acesta este al doilea protest de amploare pentru susținerea politicianului rus

Acesta este al doilea protest de amploare pentru susținerea politicianului rus după ce, săptămâna trecută, un protest guvernamental fără precedent a izbucnit în orașul rusesc Habarovsk. Mii de oameni s-au adunat în piața centrală și au strigat „Rușine Moscovei!”, „Putin este un hoț!” și „Jos cu țarul!”, referindu-se la președintele Vladimir Putin.

În mod neobișnuit, poliția rusă nu a încercat să oprească protestele de duminică și nici nu au arestat vreun protestatar.

După arestare, guvernatorul a fost dus la Moscova, unde se află acum în arest preventiv. El este suspectat de implicare în organizarea asasinatelor mai multor oameni de afaceri, în urmă cu 15 ani, şi ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă.

Presa rusă a raportat că Furgal, în vârstă de 50 de ani, a fost arestat ca parte a unei investigații mai ample asupra unui grup infracțional organizat care operează în regiune. El va fi în curând condamnat sub acuzația de organizare a crimei și tentativa de omor de afaceri, a informat RIA Novosti.

Furgal este al cincilea șef activ al unei regiuni rusești care se confruntă cu arestarea în ultimii cinci ani

El este al cincilea șef activ al unei regiuni rusești care se confruntă cu arestarea în ultimii cinci ani. Trei dintre ei au fost condamnați sub acuzație de corupție sau crimă organizată, în timp ce al patrulea fost guvernator așteaptă un verdict

În Rusia au avut loc proteste şi după succesul referendumului constituţional de acum trei săptămâni, care îi permite lui Putin să rămână la putere încă 16 ani. Săptămâna trecută, la Moscova au fost arestaţi zeci de protestatari din câteva sute

Inchide