Prună, despre situația din închisori: „Dacă am așteptat 20 de ani, mai putem aștepta 2 luni”

Prună, despre situația din închisori: „Dacă am așteptat 20 de ani, mai putem aștepta 2 luni
Publicat: 14/07/2016, 12:04

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a informat că până miercuri la ora 12.30, opt penitenciare din cele 45 din România fuseseră cuprinse de proteste și evenimente precum refuz de hrană, până după-amiază acestora mai alăturându-se și alte penitenciare.

„Situația din sistemul penitenciar din România este una sistemică și gravă, nu de ieri sau alaltăieri, ci de mai bine de 20 de ani. Eu știam acest lucru, am avut ocazia în vizitele făcute în penitenciarele din România între 2000 și 2004 să văd. Sunt unul dintre nu foarte mulți oameni care au intrat în penitenciarele românești. Am dat mâna cu ei, am intrat în camerele lor, știu nemijlocit, din contact direct cu ei care sunt condițiile din penitenciare.De când am preluat mandatul, am revizitat peniteniciarele, în speranța să găsesc o situație îmbunătățită. Nu a fost cazul”, a declarat Raluca Prună.

Ministrul s-a adresat direct deținuților care s-au revoltat și protestează la această oră: „Sper să mă vadă deținuții. Nu servește nimănui, nu lor, nu societății, continuarea și escaladarea acestor tensiuni. Înțeleg nerăbdarea, îi asigur că lucrăm pentru soluții. Nu este nevoie să își agraveze propria condiție, prin refuzul de hrană de exemplu.Există o responsabilitate a întregii societăți, a Guvernului, a Parlamentului și a publicului, care trebuie informat, dar nu oricum, ci nepărtinităor. Escaladarea de tensiuni în penitenciare nu va duce la măsuri pripite. Nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Dacă am așteptat 20 de ani, mai putem aștepta 2 luni”.

Prună a spus că remedierea situației din penitenciare este o prioritate a mandatului său și că în 2012 România a fost condamnată la CEDO, printr-o decizie cvasi-pilot care impunea luarea unor măsuri. Acestea nu au fost luate de guvernele anterioare. „În noiembrie 2015, eu am moștenit o colecție de hârtii, nicio măsură concretă”, a spus Raluca Prună.

„Doresc să mă adresez direct celor aflați în detenție. Nu-mi sunt străine deloc problemele lor. Sunt necesare măsuri imediate care să rezolve supraaglomerarea, chestiuni stabilite prin norme cu privire la hrană, la muncă, la asistența medicală și mai ales la pregătirea reintegrării sociale a acestor persoane. Scopul unei pedepese este în primul rând reeducareea”, a arătat ministrul Justiției.

Ministrul a explicat că a început deja să remedieze restanțele din acest sistem, adoptând legislația secundară, care avea o întârziere de 25 de luni și care face acum posibilă adoptarea unor decizii privind direct condițiile deținuților.

Prună a mai adăugat că în a doua jumătate a lunii iulie va lansa o dezbatere publică privind sistemul penitenciar, pentru a vedea ce soluții sunt agreate pentru sistemul penitenciar.

„Probațiunea este o soluție. Aveam 355 de posturi în sistemul de probațiune care se ocupau de 58.000 de persoane supravegheate. Acum avem 15.000 de persoane la ANP care supraveghează 28.000 de persoane”, a spus Prună.

Proteste în 10 penitenciare din România, alimentate și de dezbaterile televizate

Deținuții din mai multe penitenciare din țară – Iași, Botoșani, Poarta Albă, Giurgiu, Arad, Tulcea, Bistrița, Vaslui – au început să protesteze luni și marți, unii intrând în refuz de hrană, alții distrugând obiecte de mobilier din celule și scandând lozinci.

„S-a ajuns aici din cauza presiunii mediatice create de trusturi mass-media patronate sau finanțate de actuali deținuți. Este de notorietate că înaintea acestor reacții ale deținuților au fost adevărate campanii mediatice pe tema situației penitenciarelor și crearea unei așteptări în rândul deținuților referitoare la o potențiala amnistie și grațiere. Este adevărat că este nevoie de îmbunătățirea condițiilor din penitenciare, atât pentru deținuți cât și pentru personal”, consideră Sorin Dumitrașcu, fost director al Administrației Naționale a Penitenciarelor, într-un interviu pentru Hotnews.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari