Purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, demis în scandalul broșurii cu harta Franței acoperită de steagul Germaniei

Publicat: 11/03/2015, 13:12
Actualizat: 12/03/2015, 12:42

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a luat ieri decizia să o elibereze din funcția de purtător de cuvânt al instituției pe Brândușa Predescu, după gafa steagului german pus peste harta Franței, pe prima pagină a unei broșuri înmânate, în fața presei, de șeful diplomației române, Frank-Wașter Steinmeier, care a efectuat luni o vizită în România. „În urma analizării modului în care s-a ajuns la acest regretabil incident, ministrul afacerilor externe a decis, în cursul zilei de ieri, eliberarea din funcție a purtătorului de cuvânt al MAE, care a gestionat, în relația cu Agerpres, problematica materialului în cauză”, transmite MAE.

Ministerul precizează că „purtătorul de cuvânt al MAE și-a asumat responsabilitatea neverificării integrale a broșurii respective înainte de a-i fi prezentată șefului instituției spre a fi oferită oaspetelui german”.

MAE reamintește că broșura cu harta Franței acoperită de steagul Germaniei a fost predată de Agerpres la MAE în dimineața zilei de 9 martie, în cursul derulării vizitei oficialului german la București. „MAE reamintește, de asemenea, că, ulterior semnalării către Agerpres a erorii de pe coperta materialului, Agerpres și-a asumat public greșeala tehnică și a cerut scuze pentru aceasta. Situația creată, complet regretabilă, nu a afectat conținutul substanțial și atmosfera pozitivă a vizitei demnitarului german în România, și nici fondul relațiilor româno-germane”, explică ministerul condus de Aurescu, admițând că, totuși, gafa „a creat o situație delicată și a proiectat o imagine total defavorabilă asupra activității MAE”, acesta fiind motivul pentru care s-a decis eliberarea din funcție a Brândușei Predescu.

Gafa de la conferința Aurescu-Steinmeier, în presa din toată lumea

Cu ocazia celebrării a 135 de ani de relații diplomatice între România și Germania, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a înmânat luni omologului german, Frank-Walter Steinmeier, venit în vizită oficială în țara noastră, o broșură editată de Agerpres, care prezintă istoria relațiilor dintre cele două state. Pe prima pagină, însă, sub culorile steagului german nu era harta Germaniei, ci a Franței, gafa devenind un subiect de presă nu doar în România, ci ajungând și în media internațională, de la BBC la Washington Post.

Steinmeier s-a arătat bucuros de dar, a pozat cu el în mână, ba chiar l-a răsfoit în timp ce Bogdan Aurescu răspundea întrebărilor presei, fără a da impresia că a observat că steagul țării sale nu era peste harta Germaniei, ci a Franței.

Contactată de Adevărul, Alexandra Ștefan, specialist în PR al Agerpres, a spus că este vorba despre „o greșeală de tipar”: „În varianta finală, cea electronică, pe care o lansăm în această seară, bineînțeles că am corectat”, a explicat ea, fără să precizeze când anume a observat eroarea. Ștefan a spus că broușura a fost văzută de MAE în această dimineață, însă „colțurile” hărții Franței par să fi trecut neobservate.

Într-o precizare transmisă presei luni seară, MAE a spunea că „dintr-o regretabilă eroare tehnică, exclusiv pe coperta broșurii, tipărită într-un singur exemplar pus la dispoziția MAE în această dimineață, a fost imprimat conturul hărților României și Franței, aceasta din urmă fiind acoperită de steagul Germaniei.

Cum după conferința de presă în care Steinmeier a primit broșura, el și Aurescu au participat la Sibiu la un eveniment de aniversare a 25 de ani de existență a Forumului Democrat-German, ministrul de externe român a profitat de ocazie pentru a-i prezenta scuzele sale omologului german, care, conform MAE, tot nu observase că harta era greșită.

FOTO: Andreea Alexandru/Mediafax

Cine este Brândușa Predescu

Diplomat de carieră cu o experiență de 20 de ani, Brândușa Predescu a fost numită purtătoare de cuvânt în mai 2013, de către Titus Corlățean, înlocuindu-l pe Ovidiu Dranga „Am plăcerea să numesc o persoană cu experiență în diplomație, care a avut ocazia să lucreze atât pe domeniul bilateral cât și cel multilateral, ceea ce îi oferă o bună cunoaștere a problematicilor ce țin de afacerile externe, inclusiv cele europene. Profesionalism, energie, devotament sunt atribute esențiale ale unui purtător de cuvânt care reprezintă o instituție de calibrul Ministerului Afacerilor Externe”, era portretul pe care ministrul de Externe de la acel moment i-l făcea lui Predescu.

În serviciul exterior a fost pe rând atașat de presă, prim colaborator în cadrul Ambasadei României la Viena (1997-1999), diplomat în cadrul Reprezentanței Permanente a României la OSCE de la Viena (1999-2000), prim colaborator al Ambasadei României la Berlin (2002-2006), respectiv Consul General al României la München (2008-2012), se arată în prezentarea sa de pe site-ul MAE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji