RADIOGRAFIE. Profesorul Mihai Coman, fondatorul Facultății de Jurnalism: „Presa, transformată în instrument de propagandă. Libertatea ei intră în comă”

RADIOGRAFIE. Profesorul Mihai Coman, fondatorul Facultății de Jurnalism: „Presa, transformată în instrument de propagandă. Libertatea ei intră în comă”
Sursă foto: unibuc.ro
Publicat: 03/05/2020, 19:18

Prof. univ. dr. Mihai Coman, fondator al Facultăţii de Jurnalism, a realizat pentru Q Magazine o radiografie a jurnalismului românesc. În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei.

„Starea presei e mult mai rea decât în cele mai proaste şi violente coşmaruri pe care un profesor de jurnalism le-ar fi putut trăi. Nu e vorba numai de criza economică şi de scăderea tirajelor, a puterii de cumpărare. E vorba de transformarea presei în instrument de propagandă.

În momentul în care s-a pierdut o valoare supremă care este asociată libertăţii presei, neutralitatea, poziţia de autonomie care permite presei să fie celebrul câine de pază, în momentul în care instituţiile de presă se aliniază după partide, grupuri de interese, alte forme de instituţii mai mult sau mai puţin vizibile, libertatea presei intră în comă”, scrie profesorul emerit Mihai Coman.

Subiectivitate și militantism

Prof.univ.de.Mihai Coman subliniază că la ora actuală radioul a devenit doar un furnizor de muzică, rareori fiind un factor de informare.

„Postulețe site-uri, pagini de Facebook. Dacă cineva urmăreşte cu atenţie cifrele din sondajul naţional de audienţă şi cele de la CNA, constantă că în ultimii zece ani scade constant numărul de consumatori de televiziune. Radioul nu intră în ecuaţie, fiindcă el a devenit doar un furnizor de muzică, rareori mai este un factor de informare sau forum de dezbatere. Probabil că lucrurile se mută din mass-media în social-media, unde nefiind profesie, nefiind standarde, nefiind o istorie a misiunii pe care o au, ne aflăm într-un spaţiu de subiectivitate şi militantism”, spune profesorul.

INFORMAȚIA. ADEVĂRATĂ SAU FALSĂ

Într-o epocă a avalanșei de informații în care e tot mai greu să decelezi adevărul de minciună sau uneori de știrea credibilă de cea cu „parfum de credibilitate”, Fake News-ul devine o știință. Unii o studiază pentru a combate, alții, dimpotrivă, pentru a disemina neadevărurile. Cine stabilește însă ce e și ce nu e Fake News? „Lăutarii!”, răspunde profesorul Coman.

„Fake news-ul este un fenomen foarte vechi, de când e presa. Despre fake news vorbesc tot nespecialiștii. Pentru că, dacă nu mai avem jurnaliști, tot lăutarii după ureche vorbesc.

Pe partea de divertisment lucrurile înfloresc, avem tot felul de posturi, postFake news este un coFake news este un concept asociat erorilor în procesarea informațiilor. Ceea ce circulă masiv este dezinformare sau proastă informare. Nu avem un joc de prefixe, cum au în limba engleză: disinformation, misinformation. Dezinformarea este cu intenţie, iar informarea greşită e altceva. Întotdeauna au circulat informaţii greşite. Redacţiile, instituţiile serioase au filtre profesionale pentru a verifica seriozitatea informaţiei”, spune profesorul Mihai Coman într-o radiografie a jurnalismul în revista QMagazine.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”