Radu Arhire, al treilea reținut în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciuri

Radu Arhire, al treilea reținut în dosarul privind vânzarea drepturilor TV pentru meciuri
Omul de afaceri, pilot de raliu, Radu Arhirte, a fost reținut în dosarul în care este cercetat și Dumitru Dragomir
Publicat: 07/04/2014, 21:37
Actualizat: 08/04/2014, 07:10

Dragomir, Corbu și Arhire urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

Liga Profesionistă de Fotbal a fost prejudiciată cu trei milioane de euro la vânzarea unor pachete din drepturile de televizare a meciurilor, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a tranzacției, în condițiile în care, în realitate, aceasta s-a făcut prin negociere directă, a arătat Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB).

Procurorii au precizat că în acest dosar s-a început urmărirea penală pentru delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, LPF ar fi fost prejudiciată, la vânzarea drepturilor de televizare, prin faptul că tranzacția a fost „intermediată” de mai multe firme, deși ea s-a realizat, în realitate, fără acestea.

Avocatul lui Dumitru Dragomir, Alina Gingirov, a declarat luni, după reținerea clientului său în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I, că acesta e acuzat de spălare de bani, delapidare și evaziune, iar procurorii nu au ținut cont de probele pe care le-a adus.

Înainte să fie dus la audieri, Dragomir a scris pe blogul său că în acest dosar ar fi vorba despre un comision de 2,25 milioane de euro acordat firmei omului de afaceri Mihai Corbu. „L-am văzut pe Corbu de două ori, iar o dată ne-am certat”, a adăugat fostul șef al LPF.

„Din datele și probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că în perioada 2011 – 2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 euro, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vânzării unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, în condițiile în care vânzarea reală s-a realizat prin negociere directă (fără intermediari) între reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal și reprezentanții societății câștigătoare. De asemenea, rezultă indicii rezonabile că suma de bani a fost spălată printr-un circuit fictiv în care sunt implicate mai multe societăți comerciale”, a arătat PTB.

Cercetările în acest caz sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Dumitru Dragomir și alte șase persoane au fost aduse, luni, la Poliția Capitalei, pentru audieri în acest dosar.

Înainte de a-i ridica pe cei șapte, procurori ai PTB și polițiști din Poliția Capitalei au făcut, luni dimineață, percheziții la 11 adrese din București și Ilfov – locuințe, sedii de firme și sediul LPF.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că au fost făcute percheziții și la locuința fostului președinte al LPF, suspectat că ar fi încasat un comision important în contextul vânzării drepturilor de televizare a unor meciuri din liga I.

Contactat de MEDIAFAX, Dumitru Dragomir a confirmat că anchetatorii au percheziționat și casa lui, precizând că aceștia nu i-au spus ce căutau.

„Da, domne’, au fost dimineață, acum au plecat. Nu știu de unde erau, de la Poliție, și nici nu mi-au spus ce căutau”, a afirmat Dragomir.

Întrebat dacă i s-a solicitat vreun document pe care îl avea la domiciliu, Dragomir a răspuns: „Mi-au cerut o gagică de 18 ani, dar n-am avut de unde să le dau”.

Acțiunile anchetatorilor au fost făcute cu sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informații și al ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

În iunie 2011, Dumitru Dragomir a declarat că oferirea unui comision de 5 la sută firmei care a intermediat contractul pentru drepturile TV este perfect legal, acesta fiind aprobat de către Adunarea Generală a LPF.

Tot atunci, juristul LPF, Cătălin Ciubotă, spunea că cedarea drepturilor TV se face în conformitate cu legislația românească și europeană. „Au fost litigii, prin care trei cluburi, Steaua, Dinamo și Rapid au încercat să susțină că drepturile TV ar aparține cluburilor. Există hotărâri definitive și irevocabile care atestă ceea ce scrie și în Statut, drepturile TV aparțin LPF. Legea Sportului prevede același lucru, ca gestiunea drepturilor TV să fie colectivă, cum e și la nivelul UEFA. E normal să fie așa, pentru că gestiunea individuală a drepturilor TV s-a dovedit a fi falimentară, în cazul în care nu ești un club mare. De aceea în toată Europa, gestiunea se face colectiv. Această societate care a intermediat cedarea drepturilor, Capital Properties, și-a făcut treaba foarte bine. Piața media, plus presiunea care a venit de la cluburi, a creat un anumit blocaj. Apariția acestui intermediar a dus la deblocarea aspectelor juridice, dar și economice”, a susținut Ciubotă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului