Radu Mazăre, contestație din Madagascar față de condamnarea de NOUĂ ANI în dosarul retrocedării plajelor. Prejudiciu de 114 milioane euro

Radu Mazăre, contestație din Madagascar față de condamnarea de NOUĂ ANI în dosarul retrocedării plajelor. Prejudiciu de 114 milioane euro
Publicat: 11/03/2019, 14:40
Actualizat: 25/03/2019, 20:15

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, contestă la ÎCCJ decizia de condamnare la 9 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării plajelor. Mazăre a depus, luni, prijn avocații săi, la instața supremă, contestația în anulare, cauza fiind în cameră preliminară, potrivit site-ului ÎCCJ. Până în prezent nu a fost stabilit un termen de judecată.

Radu Mazăre se află, de la finele anului 2017, în Madagascar.

Judecătorii instanței supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, decizia fiind definitivă. De asemenea, o pedeapsă cu executare a fost dispusă și pentru Cristian Borcea, acesta primind 5 ani. Borcea s-a întors în detenție după ce a fost eliberat condiționat în urmă cu câteva luni.

În primă instanță, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat de Curtea de Apel București, în acest dosar, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare. La fond, Cristian Borcea a fost achitat.

Mazăre a fost acuzat, alături de alți funcționari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje și faleze din Constanța), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanței a venit după nouă ani de procese și alte opt amânări consecutive de pronunțare a unei sentințe.

Săvulescu, personaj-cheie controversat

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu, urmărit internațional după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani și 6 luni de închisoare în Dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, nu recunoaște sistemul de justiție din România, pe care îl cataloghează drept corupt și se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului. „Nu datorez nimănui nici un ban,” afirmă Săvulescu, care acuză că dosarul a fost făcut la comandă politică și îl viza direct pe fostul primar al Constanței Radu Mazăre, însă nu există nici un prejudiciu și nici un centimetru de teren aparținând statului român nu a fost retrocedat.

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu va ataca la CEDO condamnarea din dosarul retrocedărilor de plaje, precizând că nu datorează nimănui niciun ban pentru că nu a produs niciun prejudiciu.

Dragoș Săvulescu descrie pe blogul său că dosarul retrocedărilor a început acum în 2005, „când un inamic al primarului de atunci Radu Mazăre, pe nume Constantin Cucoara – fostul șef al Cadastrului Constanța, proaspăt angajat la DNA – a făcut o plângere penală, probabil ca prima îndatorire de serviciu”, ulterior procurorii dispunând, după cercetări, neînceperea urmăririi penale și clasarea dosarului.

Omul de afaceri a remarcat că, a doua zi după ce a fost numit procuror-șef, Doru Țuluș a ordonat recercetarea în dosar, „redistribuind dosarul altor polițiști și procurori din DNA, cu ordin direct de a găsi ceva pentru a-l înfunda pe Mazăre, principalul om care îi voia capul fiind președintele de atunci, Traian Băsescu”. Săvulescu scrie că prejudiciul de 114 de milioane de euro din dosar este raportat la o suprafață de teren uriașă, de ordinul milioanelor de metri pătrați de teren.

Săvulescu: Prejudiciul nu există! Este zero!

„Ce nu e ok absolut deloc este că, expertizele – cadastrală și evaluatoare – dispuse în dosar de către instanța de fond – Curtea de Apel București – și efectuate de către experți autorizați, nu „specialiști” – au aratat foarte clar 2 lucruri:

1. Prejudiciul din dosar, referitor la aceste diferențe de prețuri, nu există!! Este zero!!!

2. Nu s-a retrocedat nici măcar un centimetru din Domeniul Public!!!”

Un dosar-mamut, de 90 de volume

Afaceristul critică apoi componența completului de la Înalta Curte de Casație și Justiție, prezidat de judecătorul Ionuț Matei, care a dat decizia de condamnare la cinci și șase luni de închisoare.

„Totul a devenit mai mult decât evident când, la prima sa intrare în complet ca președinte (acest lucru întâmplându-se la al doilea termen de judecată, pentru că la primul termen a fost ocupat cu Referendumul și a fost substituit de un alt judecător), judecătorul Ionuț Matei a impus deja avocaților ca la următoarele două termene, date în cascadă, în două zile consecutive, să pună deja concluzii pe fond și să finalizeze dosarul, în condițiile în care discutăm – așa cum am menționat anterior – de un dosar-mamut, de 90 de volume, cu 36 de inculpați, constituit din 6 dosare uriașe, complet separate, adunate toate în unul!!! În mod realist, judecătorii nu aveau timp să citească nici măcar sumar dosarul atât de rapid!!!”

Săvulescu: Nu datorez nimănui nici un ban

Omul de afaceri susține că e nevinovat și anunță că va ataca decizia de condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„În final, am primit o condamnare pentru complicitate la abuz în serviciu dar, conform minutei acestei sentințe – așa incorectă, abuzivă și ilegală cum este ea – NU DATOREZ STATULUI ROMÂN ȘI NIMĂNUI NICIUN BAN, PENTRU CĂ NU AM PRODUS NICIUN PREJUDICIU!!! Aviz amatorilor, domnilor jurnaliști!!! Vă rog respectuos să citiți atent minuta, pe care o găsiți publicată pe site-ul ÎCCJ și în consecință, să relatați în mod corect! Pe unii dintre dumneavoastră va rog respectuos, de asemenea, să nu mai fabulați! (…)”, scrie Dragoș Săvulescu.

Săvulescu: Nu recunosc sistemul de justiție corupt din România

Afaceristul nu recunoaște sistemul de justiție din România, pe care-l cataloghează ca fiind corupt.

„Sunt un luptător, mai degrabă îmi dau viața decât să cedez, în special în fața nedreptății!! Puținii oameni care mă cunosc cu adevărat știu bine că astea nu sunt vorbe goale! Am ales să nu mă predau autorităților române pentru a-mi ispăși o pedeapsă nedreaptă și nemeritată dată de niște judecători corupți de sistemul din care fac parte, fără conștiință și plini de ură la adresa unor oameni nevinovați!! NU RECUNOSC SISTEMUL DE JUSTIȚIE CORUPT DIN ROMÂNIA!! (…) Dacă cineva își închipuie că în realitate, eu sunt probabil undeva la soare, pe vreo o insula, stând relaxat și eventual amuzat de situație, se înșeală amarnic!!! Am ales să stau un timp departe de România, chinuindu-mă, muncind și stresându-mă zilnic pentru a găsi soluții legale de a mă salva de efectele acestei mizerii judiciare si de a mă organiza în ceea ce privește lupta cu acest groaznic sistem torționar neocomunist!! Ceea ce am ales să fac nu este nicidecum un act de lașitate cum unii ar putea considera, ci un act de curaj. Norocul meu este că încă există soluții legale de rezolvare a acestei probleme, pentru că în niciun caz nu doresc să îmi trăiesc viață ca un fugar, aceasta fiind doar o situație de moment!! O măsură importantă pe care o voi lua va fi categoric atacarea la CEDO a sentinței de condamnare!!”

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu, fost acționar la FC Dinamo, a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța. Deoarece nu a fost găsit de polițiști pentru a pune în aplicare sentința, el a fost dat în urmărire internațională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...