Radu Mazăre, săltat de la o terasă din Herăstrău și adus la DNA cu mascații. „Nu mi-e frică de pușcărie”

Redactor:
Mihai Schiau
Radu Mazăre este audiat la DNA, după ce în cursul dimineții au avut loc percheziții la Primăria Constanța și la domiciliul său

După prechezițiile de marți dimineață din Constanța de la primărie și de la locuința sa, primarul Radu Mazăre a fost săltat de la o terasă din Herăstrău și dus cu mascații la audieri la DNA. „Nu mi-e frică de pușcărie, doar de Dumenezeu”, a spus primarul Constanței. Mazăre este este anchetat într-un dosar de corupție care vizează, potrivit propriei declarații, dar și a celei a viceprimarului Decebal Făgădău contrucția unui campus social.

Procurorii care au efectuat 12 percheziții în Contanța, București și județul Dâmbovița, între descinderi fiind și cele la Primăria Constanța și la locuința edilului, nu au precizat exact cauza care îl vizează pe Mazăre. Singurele precizări ale DNA au fost că se există suspiciuni privind  „săvârșirea în perioada 2011 – 2013, a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către funcționari publici, cu funcții de conducere în plan local”.

Viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat procurorii au percheziționat biroul lui Radu Mazăre și ale secretarului primăriei și au cerut o serie de documente privind campusul social „Henri Coandă”. Este vorba, a precizat el, despre 300 de pagini, reprezentând hotărâri ale Consiliului Local, avize și autorizații de construcție ale obiectivului menționat.

Anterior, Mazăre a declarat referitor la obiectul anchetei DNA – construirea cartierului de locuințe sociale – că sumele plătite – 270-290 de euro pe metru pătrat sunt foarte mici, iar constructorul a ieșit în pierdere. „A fost o licitație pe SEAP, s-au respectat toate regulile. Nu am avut niciun fel de implicare. Într-adevăr, proiectul este inițiat de mine și sunt mândru că 3.500 de oameni stau în case”, a declarat Mazăre. Aceasta a reiterat faptul că „dosarele DNA i se trag de la Port”.

 

sursa foto Mediafax Cristi Cimpoeș

sursa foto Mediafax Cristi Cimpoeș

sursa foto Mediafax Cristi Cimpoeș

sursa foto Mediafax Cristi Cimpoeș

sursa foto Mediafax Cristi Cimpoeș

Primarul Constanței, Radu Mazăre, spunea, în 24 martie, că Direcția Națională Anticorupție (DNA) îl vizează într-o nouă anchetă, privind modul în care a fost construit cartierul de locuințe sociale din oraș, procurorii solicitând primăriei mai multe documente legate de această investiție, în valoare totală de șapte milioane euro.

 

„O să vă arăt astăzi cum se face justiția independentă și imparțială în republica lui Băsescu. Am aici adresa primită de la DNA pe numele Regiei Consiliului Local care s-a ocupat de construcția acestui cartier Henri Coandă și în care ni se cere de la DNA București, în urma soluționării dosarului, alt dosar am, să trimitem până la25 martie contractul de achiziție, precum și toate documentele aferente procedurii de achiziție publică referitoare la acest contract, al cartierului de amărâți Henri Coandă”, declara atunci Radu Mazăre, într-o conferință de presă susținută în cartierul social.

El a susținut că a construit cel mai ieftin din România, dar cu toate acestea procurorii DNA îl verifică tot pe el.

„În Constanța, am construit cel mai ieftin din România și vreau să contruiesc în continuare, să terminăm cu toți oamenii care sunt pe stradă, DNA-ul lui Băsescu mă controlează și mă acuză pe mine, iar cu Videanu, care a cumpărat de zece ori mai scump, nu are absolut nicio treabă. Asta-i justiție imparțială. Eu vreau să-i întreb așa pe procurorii ăștia: «Păi, bă, oamenilor, de unde credeați că îmi mai pun eu comision și mai și fur la 270 de euro pe metrul pătrat, cu cât am construit aici?». E normal așa ceva, ce se întâmplă în țara asta? În loc ca Băsescu să-i cheme și să ia model și să construiască în toată România cum am construit eu aici, ca să nu mai fie oameni care dorm pe stradă, ei vin să mă ancheteze. Asta-i țara. Aici sunt toate documentele care pleacă astăzi către DNA să le verifice”, a mai spus Radu Mazăre, care a precizat că deocamdată nu a fost audiat în acest dosar.

Întrebat dacă mai știe în câte dosare este cercetat de DNA, Mazăre a spus că nu poate să le țină numărul.

„Nu știu câte dosare am, că nu mai pot să le țin numărul. Sunt precum călugării budiști. Călugării budiști nu sunt călugări ca ai noștri pe toată viața. Ei vin, își pun roba portocalie și stau călugări cât vor, după care ies în civilie. Așa sunt și dosarele mele: apar, dispar, se deschid, se închid, nu mai pot să le țin numărul”, a adăugat Mazăre.

Primarul municipiului Constanța spunea, în 1 aprilie, că că dosarele penale care îl vizează i se trag de la marii operatori din port, „milionarii” care plătesc foarte puțin pe terenuri și care aproape toți „au legături cu fosta sau actuala securitate”.

„Ieri am avut o revelație și mi-am dat seama de unde această frenezie a procurorilor pe capul nostru, la Constanța. De la Port, de acolo ni se trage, pentru că operatorii din port, cei mari, milionarii din port, plătesc foarte puțin statului român pe terenuri, plătesc chiriile de acum 20 de ani, plătesc 0,02 dolari pe metru pătrat. Portul, când scoate la licitație acum, scoate la licitație cu de 10 ori mai mult. Toți acești operatori sunt persoane private, care au privatizat niște foste societăți ale statului și care aproape toți au legături cu fosta sau actuala securitate”, declara Radu Mazăre.

Primarul Constanței a dat în acest sens ca exemplu societatea Chimpex, „care face tot traficul de minereu din România pentru Sidex”.

„A fost privatizată în 1997 și a fost cumpărată de Grupul Internațional Bali, al cărui reprezentant în România era generalul Stănculescu și generalul Dan Drăgoi. Băiatul generalului Dan Drăgoi este fostul ministru de Finanțe Bogdan Drăgoi, actualul consilier al lui Băsescu. Și pot să vă mai dau exemple de asemenea societăți câte vreți. Spre exemplu, cel cu platforma de foraj și cu toate discuțiile, prietenul lui Băsescu, unde a fost să-l viziteze pe platformă, care a luat un credit mare acum de la CEC, pentru o nouă platformă, un alt operator din port, cu relații sus-puse, în rândul serviciilor și al președintelui”, a mai spus primarul Constanței.

Radu Mazăre a precizat că principala temere a operatorilor portuari este că acțiunile portului se vor desface și vor fi scoase la bursă.

„Ei sunt speriați, în primul rând, de privați, care vor avea 34 la sută, care vor pune problema profitului și a chiriilor infime pe care le plătesc acești milionari din port, de 20 de ani, statului român”, a adăugat Radu Mazăre.

Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri, iar în 2008 a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, alături de alte persoane, tot într-un dosar legat de retrocedări, acesta judecându-se la Curtea de Apel București.

Primaria Constanța a finalizat în vara anului trecut acest cartier de locuințe sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent și premierul Victor Ponta.

Cartierul este format din 17 blocuri, care au 906 locuințe – 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu două camere și 171 de apartamente cu trei camere. În cele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane.

Valoarea totală a investiției este de aproximativ 7 milioane de euro.

Otilia Ciocan, [email protected]

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Cea mai scumpă mașină din lume. De ce a fost vândută cu 16,7 milioane euro
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Andreea Raicu, adevăratul motiv pentru care a renunțat la televiziune! ”Aveam viața la care visa...
Inchide