Radu Mazăre vrea revenirea Cazinoului la Primărie și licitație internațională pentru a-l vinde

Radu Mazăre vrea revenirea Cazinoului la Primărie și licitație internațională pentru a-l vinde
Publicat: 05/09/2012, 16:37
Actualizat: 31/01/2019, 21:59

„Anul trecut, după discuțiile pe care le-am avut cu madam Udrea și în care spunea că ne va repara Cazinoul, am emis o hotărâre de Consiliu Local și am fost de acord ca imobilul să ajungă la Ministerul Dezvoltării pentru un an de zile, timp în care ministerul este obligat să înceapă lucrările. Până la ora actuală nu a început lucrările. S-au încurcat în licitații, contestații, a expirat termenul, ca atare o să le facem solicitare să ne dea Cazinoul înapoi pe care îl vom scoate la vânzare și vom organiza o licitație internațională”, a declarat Mazăre, miercuri, la finalul ședinței Consiliului Local.

Edilul susține că nu i s-a părut o soluție viabilă ca statul să investească 10 milioane de euro pentru reabilitarea Cazinoului și că cel mai bine ar fi ca acesta să fie vândut unei firme private și să fie folosit.

„Eu am spus dintotdeauna că soluția ca statul să investească 10 milioane de euro în Cazinou nu mi se pare o soluție viabilă. Cu atât mai mult după ce se investesc acești bani Cazinoul ar urma să fie concesionat, probabil cu 100-150.000 de euro pe an. Soluția care mi se pare viabilă este ca el să fie vândut, reabilitat de o firmă privată și folosit ca și cazino. Să dea Dumnezu să avem cumpărători!”, a spus Radu Mazăre.

El a mai afirmat că după ce Guvernul va emite o hotărâre pentru trecerea Cazinoului în administrarea Consiliului Local, vor începe procedurile pentru o licitație internațională.

„Imediat ce va fi emisă Hotărârea de Guvern că el va reveni, o să ne ocupăm să demarăm procedurile pentru licitația internațională. Spre exemplu, acum o lună când a fost patronul de la Fashion aici, Michel Adam, am discutat și am intrat în legătură cu un mare deținător de cazinouri din Cipru turcesc. Știți că în Turcia nu este voie să se joace și atunci turcii joacă foarte mult în Cipru turcesc în partea de nord. Acest deținător de cazinouri ar urma să vină aici pentru a vedea Cazinoul și eventual pentru a-și exprima opțiunea de cumpărare”, a spus primarul Constanței.

Mazăre a spus că banii care fuseseră alocați în acest an pentru reabilitarea Cazinoului, adică 1,6 milioane de euro, vor fi folosiți pentru realizarea unei instalații de agrement nautic pe lacul Siutghiol din Mamaia.

„Banii care fuseseră alocați anul acesta pentru repararea Cazinoului, respectiv 1,6 milioane de euro din totalul de 10 milioane necesari pentru reabilitarea Cazinoului, vor reveni tot Constanței. Am discutat cu ministrul Hellvig și a fost de acord să construim din ei până în sezonul viitor un teleschi pe lacul Siutghiol. Acesta va avea 750 de metri lungime, două pasarele în capete de unde vor putea fi urmăriți cei care se vor da cu schiurile, va avea cinci stâlpi și sunt convins că va atrage mii de turiști pe perioada sezonului estival. De altfel, Ceaușescu însuși avea un teleschi pe lacul Siutghiol și o să-l amplasăm exact în aceeași poziție, respectiv la începutul stațiunii Mamaia, vizavi de Aqua Magic. În opinia mea, lucrările vor începe la sfârșitul lui noiembri, începutul lui decembrie, achiziționând instalația, ca să nu pierdem banii din bugetul pe anul ăsta, urmând ca în ianuarie, februarie, martie să o montăm”, a explicat primarul municipiului Constanța.

În mai 2011, primarul Radu Mazăre anunța că dorește să vândă Cazinoul din Constanța după ce a încetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv, în urmă cu patru ani. Contractul dintre Primăria Constanța și Queen Investments SRL, încheiat în anul 2007, prevedea concesionarea Cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanța urmând să primească anual 140.000 de euro.

Anunțul lui Radu Mazăre a stârnit un val de reacții din partea fostului prefect al județului Constanța, Claudiu Palaz, a democrat-liberalilor constănțeni și a două asociații civice, care s-au opus vânzării monumentului. Astfel, Primăria Constanța a decis să facă un sondaj de opinie pentru a afla părerea constănțenilor cu privire la soarta Cazinoului, dacă oamenii doresc ca această clădirea să fie vândută sau nu.

Totodată, Primăria Constanța a trimis adrese către Ministerul Culturii și către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului pentru a afla dacă aceste ministere sunt interesate de preluarea clădirii.

În toamna anului trecut, cazinoul a fost trecut din administrarea Primăriei municipiului Constanța în cea a MDTR, pentru a fi consolidat și restaurat prin Compania Națională de Investiții, subordonată ministerului.

După finalizarea lucrărilor, cazinoul va fi predat pentru administrare Consiliului Local Constanța și va fi redat circuitului public.

Guvernul a aprobat în ședinta din 4 ianuarie 2012, indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului Constanța. Valoarea totală aprobată a investiției era de 39.229.000 de lei, inclusiv TVA. Investiția urma să fie finanțată prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.

Pentru anul 2012 fusese alocată suma de 10 milioane de lei din care reprezentanții MDRT au anunțat că au redus 3 milioane de lei.

În martie, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Cristian Petrescu, declara, la Constanța, că speră ca în cel mult trei luni să înceapă lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța, acestea urmând să fie finalizate în maxim doi ani.

Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanța, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale orașului.

Construcția acestuia a început în jurul anului 1904, planurile inițiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredințând modificarea acestora unui arhitect elvețian, Daniel Renard.

Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Mesajul Iuliei Albu după ce Mihai Albu a fost operat de cancer: „Sperăm ca această...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?