Raed Arafat, despre carantinarea Capitalei: „Acest lucru nu poate fi implementat în zona București-Ilfov”

Raed Arafat, despre carantinarea Capitalei: „Acest lucru nu poate fi implementat în zona București-Ilfov”
Șeful DSU, Raed Arafat / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 15/10/2021, 20:04
Actualizat: 15/10/2021, 20:05

Șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat vineri că Grupul tehnico-științific a propus Comitetului Național pentru Situații de Urgență ca Bucureștiul și Ilfovul să nu fie carantinate, după ce INSP propusese instituirea acestei măsuri pentru o perioadă de două săptămâni. Potrivit secretarului de stat, zona nu poate fi carantinată.

„Acest lucru nu poate fi implementat în zona București-Ilfov. București-Ilfov ca să îl carantinezi îți trebuie nu știu câtă poliție și jandarmerie”, a afirmat Arafat

404 copii români sunt internați în spitale cu COVID-19, 38 dintre ei în secții de Terapie Intensivă, a anunțat vineri șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

396 de ventilatoare din depozitele Unifarm vor fi transferate de urgență, gratuit, către Departamentul pentru Situații de Urgență, de unde vor ajunge în spitale, mai spune Raed Arafat.

Firma producătoare Roche a anunțat astăzi Ministerul Sănătății că va livra în România 5.670 de flacoane de Tocilizumab, medicament pe care autoritățile nu au reușit să îl găsească în cantități suficiente nici prin Mecanismul european de protecție civilă, astfel că s-a discutat direct cu firma care îl produce, a precizat Raed Arafat.

România a primit aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali

România a primit aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, de la Italia, după activarea mecanismului.

Numărul ambulanțelor din București a fost suplimentat semnificativ în ultima perioadă, cu aproximativ 30-40%, inclusiv pentru testări, mai spune șeful DSU.

Raed Arafat, întrebat dacă știa despre stocurile de ventilatoare de la Unifarm: „Aceste stocuri au avut foarte multe povești, știm foarte bine și știați foarte bine. Ele au fost o vreme investigate, a fost sechestru pe ele. Ele inițial ar fi trebuit să fie vândute spitalelor, au fost achiziționate pe baza unui credit luat de Guvern. Urmează în perioada următoare să vedem care este soluția optimă. În acest moment, în care am epuizat stocurile, era normal să apelăm la această soluție.”

Dr. Simona Pîrvu, INSP: „În ultima săptămână observăm o ușoară încetinire a vitezei creșterii numărului de cazuri, dar tendința este în continuare de creștere. Situația epidemiologică este fără precedent.”