Raed Arafat, despre cazurile de TBC de la Târgoviște: Este posibil să apară și altele

Raed Arafat, despre cazurile de TBC de la Târgoviște: Este posibil să apară și altele
Publicat: 17/10/2012, 08:48
Actualizat: 04/03/2013, 11:13

Medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, marți seară, despre situația de la Târgoviște, în urma depistării a două eleve bolnave de TBC, că este posibil ca, după o perioadă, să mai apară cazuri și că situația „trebuie monitorizată atent”.

Arafat a mai spus, la Realitatea TV, că tuberculoza reprezintă una dintre problemele „adevărate, reale” ale României.

Subsecretarul de stat a ținut să sublinieze, în același context, că se iau toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor și pentru tratarea cazurilor deja diagnosticate.

Două eleve de la colegii din Târgoviște au fost diagnosticate cu TBC, iar conducerea Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița a dispus ca persoanele care au intrat în contact cu fetele să fie monitorizate și să se prezinte la medic pentru investigații și analize.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, formele de boală pe care le au cele două eleve, una în clasa a XI-a la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, iar cealaltă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Constantin Carabella”, nu sunt contagioase, a transmis corespondentul MEDIAFAX.

„Au fost semnalate două cazuri de TBC, unul la Colegiul Național «Ienăchiță Văcărescu» și altul la Colegiul Național «Constantin Carabella». La «Ienăchiță Văcărescu» este vorba despre o elevă de clasa a XI-a, care stătea în gazdă în municipiul Târgoviște, ea fiind din Moreni. Acum eleva se află pentru investigații medicale la București. În cel de-al doilea caz de la Colegiul Național «Constantin Carabella» este vorba de o elevă de clasa a XII-a care a fost diagnosticată prima dată în vară, s-a aflat sub tratament, dar boala a recidivat. Trebuie menționat faptul că formele de boală pe care le au cele două eleve nu sunt contagioase, iar ele se află acum sub tratament și supraveghere medicală”, a declarat inspectorul școlar adjunct al ISJ Dâmbovița, prof. Ovidiu Băsceanu.

Medicii spun că este posibil ca nicio persoană cu care cele două eleve au fost în contact să nu dobândească boala, iar persoanele care au fost în contact cu acestea au fost supuse unui tratament preventiv.

Simptomatologia acestei boli cuprinde oboseală, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare si tuse seacă.

Echipe ale Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița au făcut dezinfecția și igienizarea claselor și monitorizarea persoanelor din colectivul celor două eleve.

„S-au luat imediat măsuri de igienizare a clasei, iar unitățile au intrat sub supraveghere epidemiologică, după ce Direcția de Sânătate Publică Dâmbovița a fost notificată cu privire la existența unor cazuri de tuberculoză, înregistrate la doi elevi ai unor instituții de învățământ din Târgoviște. Conform procedurilor de lucru, bolnavii au fost izolați, supuși investigațiilor microbiologice și tratamentului specific conform Strategiei naționale de tratament strict supravegheat, s-a declanșat ancheta epidemiologică cu identificarea contacților, monitorizarea lor prin rețeaua de specialitate a Dispensarului TBC Târgoviște, respectiv examinare clinică, iar în cazul simptomaticilor cu radiografie pulmonară”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Dâmbovița, Marinela Popa.

Având în vedere că este o boală aerogenă, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița a dispus intensificarea măsurilor de curățenie, de dezinfecție a suprafețelor, respectiv microaeroflorei și o serie de acțiuni de educație pentru sănătate, iar supravegherea epidemiologică va continua prin rețeaua de medicină școlară, de medicina de familie și prin Dispensarul TBC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase