Raed Arafat, despre petrecerile de Revelion din acest an: „Cred că n-avem să ajungem la asta” / Sfatul șefului DSU pentru vacanța de iarnă

Raed Arafat, despre petrecerile de Revelion din acest an: „Cred că n-avem să ajungem la asta” / Sfatul șefului DSU pentru vacanța de iarnă
Raed Arafat, în ziua alegerilor locale: Nu au fost probleme speciale la secțiile de vot
Publicat: 26/09/2020, 03:14
Actualizat: 26/09/2020, 03:20

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a explicat vineri seară, la Digi 24, că anul acesta nu mai sunt de conceput sărbători de Crăciun și Revelion, așa cum au fost anul trecut, în contextul pandemiei de coronavirus. Mai mult, i-a avertizat pe cei care în perioada sărbătorilor de iarnă obișnuiau să își facă rezervări în străinătate că ar putea fi un demers riscant și, astfel, să-și piardă banii. „Uitați-vă în jurul nostru, toate țările iau măsuri serioase, nu e de glumit”, a spus el.

„Petreceri de Revelion, ca în alți ani – eu cred că n-avem să ajungem la asta. Acum, ca în alți ani, încă e prea devreme. O spun acum, cu toată răspunderea: acum să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 – nu cred! Nu cred!”, a precizat șeful DSU, la Digi 24.

„Regulile vor trebui să fie discutate pe baza evoluției epidemiologice, iar în orice decizie care se ia interesul principal este interesul public și interesul în domeniul sănătății publice. Gândirea autorităților este la interesul public general, chiar dacă se supără unii sau alții, interesul public al majorității este în joc aici. Când se ia o măsură, se uită la interesul public general, nu la interesul individual. Ne uităm la protecția generală a populației și asta va fi și în perioada care urmează, care nu va fi o perioadă ușoară”, a mai spus Raed Arafat.

Întrebat cum vor fi sărbătorile de Crăciun anul acesta, în condițiile în care de Paște nu a fost permis accesul credincioșilor în biserici, Raed Arafat a subliniat că este foarte greu de spus acum cum va fi în decembrie și că depinde cum va evolua situația epidemiologică. Cel mai probabil, deciziile vor începe să fie discutate abia în noiembrie.

„Cred că astfel de decizii trebuie să fie discutate prin noiembrie – care este situația, care vor fi măsurile, cum vor fi măsurile, unde se va face o anumită activitate sau alta. Nu uitați că e aspectul bisericilor în Crăciun și după care avem și toate restaurantele care organizează Revelion și care vor începe presiunile că vor să organizeze revelioane ca în fiecare Revelion”, a spus Arafat.

Raed Arafat a fost întrebat și ce i-ar sfătui pe românii care în alți ani în această perioadă deja căutau oferte pentru Revelion și a spus că și-ar păstra același sfat pe care l-a dat și înainte de concediile de vară: „Preferabil, vacanța acasă!”.

Oficialul a explicat apoi de ce dă acest sfat: „Ca să nu te trezești în situația că trebuie să-ți anulezi biletul, că trebuie să-ți anulezi rezervarea, că nu primești banii înapoi”.

„Îmi pare rău, știu că nu toți vor fi de acord cu ce spun acum, mai ales cei care organizează excursii în exterior, dar uitați-vă și acum. Acum e totul OK, peste 10 zile o țară vine și-ți spune: cei care vin din România – carantină 14 zile, cei care vin din Franța – carantina 14 zile etc. și te trezești în situația că nu mai poți să-ți faci concediul afară. Este riscant să-ți planifici acum Revelionul afară, fără discuție, asta e realitatea. Dacă n-aș zice asta ar însemna că induc oamenii în eroare, pentru că posibilitatea să fie măsuri serioase luate la momentul respectiv există și atunci va trebui să urmărim evoluția epidemiologică. Dacă vedem că totul merge în jos și totul e perfect – ceea ce mă îndoiesc să fie așa – atunci, OK. Dar dacă vedem că cifrele în Europa sunt ridicate, vedem că sunt situații serioase, că țările europene iau măsuri serioase – și sunt măsuri serioase care se iau, sunt țări care au început să ia măsuri de lockdown total. E discutabil, dar se iau astfel de măsuri!” – a arătat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Un vaccin, puțin probabil să apară până la sfârșitul anului”

El a spus că totul va putea începe să se schimbe din momentul în care apare un vaccin autorizat și testat. Șeful DSU nu crede, însă, că un astfel de vaccin ar putea apărea până în luna decembrie, astfel încât el să fie și distribuit, dar primul trimestru al anului viitor ar fi un termen mai realist, pentru că există deja câteva variante de vaccin promițătoare.

Abia atunci, „încet-încet, se va putea ieși din situația în care suntem, dar va dura câteva luni”, a spus Raed Arafat.

De ce este îngrijorat profesorul Alexandru Rafila, chiar și dacă apare vaccinul anti-Covid-19

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit joi, la Digi 24, despre vaccinul împotriva noului coronavirusului, dar și despre transportul acestuia către beneficiari, care trebuie efectuat în condiții speciale. ”Ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare”, a spus el.

„În primul rând, dacă se va reuşi obţinerea unui vaccin într-un timp scurt, pentru că deocamdată discutăm despre vaccinuri-candidat adică unele care nu au fost autorizate, trebuie administrat persoanelor din categoriile vulnerabile şi personalului medical”, a spus Rafila.

Acesta atrage atenția cu privire la modul de organizare, de administrare și de transport al vaccinului.

„Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populaţiei vaccinul, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile, să poată fi vaccinate”, a afirmat acesta.

Bilanț coronavirus, în ultimele 24 de ore: 1.629 de noi cazuri de COVID-19 și 42 de decese

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, vineri, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.629 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în România. Astfel, numărul total al persoanelor infectate a ajuns la 119.683.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.494 de teste, dintre care 15.879 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.615 la cerere. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.328.322 de teste.

Totodată, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 42 de noi decese provocate de COVID-19. Dintre persoanele decedate, 25 au fost bărbați și 17 femei, aceste persoane fiind internate în spitale din județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Giurgiu, Ialomița, Iași, Mehedinți, Prahova, Timiș, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 decese la categoria 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 14 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani, arată GCS.

Potrivit aceleiași surse, una dintre persoanele decedate nu a înregistrat comorbidități.

Numărul de persoane internate la ATI rămâne peste 500

Potrivit sursei citate, 508 persoane erau internate vineri în secțiile de Terapie Intensivă (ATI) din țară. În unitățile sanitare de profil din întreaga țară, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.245

Pe teritoriul României, 9.352 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.004 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.850 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers