Rafael Grossi, ales director al AIEA, în detrimentul românului Cornel Feruță / MAE salută numirea

Rafael Grossi, ales director al AIEA, în detrimentul românului Cornel Feruță / MAE salută numirea
Publicat: 29/10/2019, 15:33

MAE salută numirea lui Rafael Grossi la conducerea AIEA și își exprimă dorința de cooperare

Ministerul de Externe felicită numirea argentinianului Rafael Grossi la conducerea AIEA și își exprimă disponibilitatea de a coopera cu acesta pentru a păstra prestigiul Agenției, având în vedere provocările și complexitatea dosarelor pe care le gestionează.

„Votul de astăzi a marcat încheierea procesului de alegere a Directorului General al AIEA în Consiliul Guvernatorilor, în condițiile în care a fost atins pragul minim necesar (2/3 din 35 de state membre în Consiliul Guvernatorilor). Conform procedurii, alegerea urmează să fie confirmată de Conferința Generală, organul decizional al Agenției.Ministerul Afacerilor Externe adresează felicitări candidatului argentinian și își exprimă disponibilitatea de a coopera cu acesta pentru prezervarea credibilității și imparțialității recunoscute în plan internațional ale AIEA. MAE consideră esențială păstrarea prestigiului Agenției de la Viena, în special având în vedere provocările și complexitatea dosarelor pe care le gestionează”, transmite MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Instituția îl felicită și pe ambasadorul român Cornel Feruță pentru activitatea depusă, atât ca parte a echipei fostului Director General al AIEA, Yukiya Amano, cât și ca director interimar.

„Rezultatele obținute de ambasadorul Cornel Feruță reflectă sprijinul important pentru candidatura sa din partea mai multor state membre ale Consiliului Guvernatorilor. Reamintim că în etapele precedente ale procesului de alegere, candidatul român a obținut un maxim de 17 voturi. Activitatea ambasadorului Feruță, atât ca parte a echipei fostului Director General al AIEA, Yukiya Amano, cât și la conducerea Agenției, în procesul de tranziție, a fost și continuă să fie unanim apreciată de statele membre. Deținerea unor funcții înalte în conducerea Agenției de la Viena, care au culminat cu alegerea diplomatului român de către Consiliul Guvernatorilor în calitate de Director General în exercițiu al AIEA, reflectă importanța și expertiza pe care România o deține la nivelul organizațiilor relevante din sistemul internațional. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă întreaga apreciere față de activitatea diplomatică și profesionalismul ambasadorului Cornel Feruță”, mai transmite MAE.

Diplomatul argentinian Rafael Mariano Grossi a fost ales, marți, director al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în detrimentul românului Cornel Feruță, informează agenția Associated Press.

Consiliul Guvernatorilor AIEA a decis prin vot alegerea lui Rafael Mariano Grossi în funcția de director general. Decizia va trebui validată formal în Conferința Generală a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în care sunt reprezentate toate cele 171 de națiuni membre.

Rafael Mariano Grossi, actualul ambasador argentinian la AIEA, a câștigat în fața românului Cornel Feruță cu un raport de voturi de 24-10 în cadrul sesiunii desfășurate marți.

Știrea inițială. Consiliul Guvernatorilor AIEA a decis prin vot alegerea lui Rafael Mariano Grossi în funcția de director general. Decizia va trebui validată formal în Conferința Generală a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în care sunt reprezentate toate cele 171 de națiuni membre.

Rafael Mariano Grossi, actualul ambasador argentinian la AIEA, a câștigat în fața românului Cornel Feruță cu un raport de voturi de 24-10 în cadrul sesiunii desfășurate marți.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase