Rafila a luat „pulsul” DSP-urilor: Nu pot să gestioneze situația la timp. Multe sunt conduse de oameni fără studii medicale / Cunosc oameni care s-au întors infectați de pe litoral

Rafila a luat „pulsul” DSP-urilor: Nu pot să gestioneze situația la timp. Multe sunt conduse de oameni fără studii medicale / Cunosc oameni care s-au întors infectați de pe litoral
Alexandru Rafila: „Mă aștept ca la jumătatea lunii decembrie să avem foarte multe cazuri de COVID-19 în spitale și foarte multe decese!”
Publicat: 03/08/2020, 06:58

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, consideră că direcțiile de sănătate publică „nu pot să gestioneze la timp situația” generată de cazurile de Covid-19.

„Aveți dreptate. Nu știu dacă sunt de formă, dar nu pot să gestioneze la timp situația și timpul, de multe ori, e un factor determinant în controlul acestui tip de situație. Acțiunile DSP-urilor trebuie să limiteze răspândirea infecției. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite direcțiile de sănătate publică, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată. Sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale și, din cauza asta, cred că lucrurile au nevoie de o restructurare.

DSP-urile nu au capacitate

E greu în timpul bătăliei să recurgi la așa ceva, dar nici nu poți să te uiți impasibil că DSP-urile nu au capacitate. Probabil că realocarea de resurse umane din alte județe care nu sunt afectate – și sunt suficiente pe teritoriul României – sau sunt afectate foarte puțin, în cele opt județe care au probleme este o soluție care poate fi aplicabilă, alături de voluntariat, alte forme de participare, dar să știți că nu numai numărul persoanelor detașate este important, ci calitatea pregătirii lor profesionale și posibilitatea de a face efectiv treabă pe teren”, a declarat Rafila, în emisiunea „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mânăstire la B1TV.

Rafila: Cunosc oameni care s-au întors infectați de pe litoral

Profesorul Rafila a declarat, totodată, că, cu cât oamenii interacționează mai mult, cu atât riscul de transmitere a virusului este mai mare.

„Cu cât oamenii interacționează un timp mai îndelungat, cu atât riscul de transmitere e mai mare. Asta e filosofia. Pe de altă parte, cred că Guvernul trebuia să arate că ia niște măsuri, că nu putea să asiste, așa, impasibil la creșterea numărului de cazuri. Ați văzut că noi avem această creștere de vreo opt săptămâni, dacă am socotit eu bine.

După 1 iunie au început să crească cazurile și n-au fost foarte multe măsuri luate în această perioadă. Atunci cred că ei au încercat să găsească o soluție pentru zone mai aglomerate, unde s-a demonstrat că se transmite boala. Mă refer la zone aglomerate, gen faleze, unde oamenii se înghesuie într-un anumit interval orar și chiar se transmite boala. Cunosc multe persoane care au fost pe litoral, și s-au întors infectate de pe litoral. Probabil că și chestiunea legată de programul teraselor a urmat aceeași logică. În afară de aceste două măsuri – că până la urmă discutăm de două măsuri, mască în aer liber acolo unde este aglomerat și reducerea programului teraselor, cred că în unele regiuni, eu așa am sesizat, că nu este generală măsura, ci în anumite locuri, și depinde de autoritatea locală dacă aplică sau nu aplică această măsură – probabil că trebuie să avem o discuție și despre capacitatea sistemului de sănătate publică de a identifica cât mai rapid persoanele infectate, contacții acestora și să poată să realizeze izolarea lor încât boala să nu se extindă”, a declarat Alexandru Rafila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația