Răspunsul TVR la protestul lui Adrian Sobaru

Răspunsul TVR la protestul lui Adrian Sobaru
Publicat: 18/05/2013, 12:54
Actualizat: 03/07/2013, 17:08

Reprezentanții TVR au declarat, pentru MEDIAFAX, că administrația SRTv nu a primit nicio revendicare, notă sau alt gen de sesizare din partea angajatului Adrian Sobaru prin care acesta să solicite o audiență ori să anunțe că are motive care să-l determine să recurgă la o formă de protest.

Adrian Sobaru, angajat al Televiziunii Române, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că a ieșit din greva foamei la o zi după ce a început acest protest, precizând că a vrut să tragă un semnal de alarmă privind situația sa în TVR și faptul că uneori nu este lăsat să își facă treaba.

În urma declarațiilor lui Adrian Sobaru, reprezentanții Societății Române de Televiziune (SRTv) au declarat, pentru MEDIAFAX, că Sobaru este angajat al Televiziunii Române în funcția de electrician iluminare filmare în cadrul Serviciului Energo tehnologic.

„Administrația SRTv nu a primit nicio revendicare, notă sau alt gen de sesizare din partea angajatului Adrian Sobaru prin care acesta să solicite o audiență ori să anunțe că are motive care să-l determine să recurgă la o formă de protest”, au precizat reprezentanții TVR.

Potrivit acestora, în calitate de electrician iluminare filmare, Adrian Sobaru deservește Direcția Stiri făcând parte din echipele de filmări exterioare.

„În perioada februarie – mai 2013, Adrian Sobaru a făcut parte din echipele TVR care au realizat știri și transmisiuni de la diferite instituții ale statului și sedii ale partidelor politice, precum: Parchetul General, Direcția Națională Anticorupție, sediile PNL, PDL, PPDD, USL, Catedrala Sf. Iosif, Opera Română, Curtea Supremă de Justiție”, mai spun reprezentanții TVR.

Adrian Sobaru a declarat marți, pentru MEDIAFAX, că a intrat în greva foamei și protestează în fața televiziunii publice. „Sunt în greva foamei în fața Televiziunii Române. Astăzi nu vorbesc, sunt legat la gură, căci n-am voie. Asta înseamnă presă în România. Pentru anumite persoane! Poate mâine pot vorbi?”, spune Adrian Sobaru. El nu a precizat atunci care sunt motivele pentru care a decis să apeleze la această formă de protest.

Contactat vineri de MEDIAFAX, Adrian Sobaru a spus că a ieșit din greva foamei a doua zi după ce a început protestul.

„Prin gestul meu cred că am tras și eu un semnal de alarmă că presa trebuie lăsată în pace. A fost o formă de protest vizavi de mine (…) Înainte îmi făceam meseria. Am și fost mutat de colo colo”, a spus Sobaru, precizând că după gestul său de protest din Parlament a fost „aruncat pe linie moartă, la Transmisii”. „Acum am revenit înapoi la actualități (Știrile TVR, n.r.), dar, dacă nu îmi fac meseria, ce să caut acolo? Nu mă mai lasă să merg la anumite instituții. Dacă e adevărat și nu sunt niște greșeli, e ca și cum ți-ar băga cineva pumnul în gură”, a spus Adrian Sobaru.

Întrebat ce înseamnă că nu mai este lăsat să meargă la anumite instituții, Adrian Sobaru a spus că nu mai are voie să meargă la Parlament, Guvern și la partide politice, cu toate că lucrează la departamentul de Știri și asta este meseria lui.

El a precizat că după protest speră că poate să își facă meseria. „Eu unul sunt deschis să și plec, să mă dea și afară, dar nu pot să stau să mă umilesc”, a spus Sobaru.

Acesta a precizat că a ales această formă de protest întrucât a încercat, prin comunicare, să își rezolve problema, dar nu a reușit să discute cu conducerea TVR.

Adrian Sobaru a precizat că a ieșit din greva foamei pentru că a aflat că vor să i se alăture oameni care au protestat în Piața Universității și el nu a dorit acest lucru.

De asemenea, Adrian Sobaru a spus că, miercuri, în ziua în care a ieșit din greva foamei, a avut o întâlnire și cu premierul Victor Ponta. Sobaru nu a precizat ce i-a spus premierul. „Important e că cuiva îi pasă de tine. A înțeles mesajul probabil”, a mai spus Sobaru.

La ședința comună a Camerelor Parlamentului din 23 decembrie 2010, la care a participat premierul Emil Boc, electricianul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul sălii de plen a Parlamentului, într-o tentativă de sinucidere, în semn de protest, el strigând: „Boc, ați luat drepturile copiilor”. Sobaru a căzut de la o distanță de cinci metri peste unul dintre pupitrele sălii de plen, pe care l-a și rupt. El purta un tricou pe care scria „Ne-ați ciuruit/Ne-ați ucis viitorul copiilor noștri/ Ne puteți lua viața și banii, dar nu și LIBERTATEA”.

Surse din TVR spuneau atunci că Adrian Sobaru și-ar fi premeditat demersul, pentru că nu era programat la filmarea de atunci din Parlament, dar a cerut să meargă în locul unui coleg.

La începutul lunii ianuarie 2011, el a fost externat de la Spitalul Universitar de Urgență București.

Polițiștii Secției 17 din Capitală au anchetat și finalizat dosarul deschis în urma incidentului din decembrie 2010 din Parlament, anchetatorii propunând neînceperea urmăririi penale față de TVR.

Pe de altă parte, în urma procesului de reorganizare al TVR, care s-a desfășurat în ultimul an, Adrian Sobaru a rămas în Televiziunea Română. Adrian Sobaru a participat la procesul de evaluare din TVR, însă nu a răspuns la teste, ci a preferat să transmită niște mesaje conducerii Televiziunii Române.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX în ianuarie 2013, Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, a declarat: „Întotdeauna Societatea Română de Televiziune a acordat o atenție specială domniei sale, din cauza situației familiale în care se află. Sprijinul – inclusiv financiar și în ceea ce privește flexibilitatea prezentării la locul de muncă – a fost un atu în ceea ce privește empatia angajatorului, TVR, față de domnul Sobaru. Domnia sa a deținut câtva timp calitatea de lider sindical, aflându-se în momentul acesta în perioada celor doi ani de protecție, potrivit legii. E un soi de intangibilitate a foștilor lideri sindicali de a fi supuși proceselor de restructurare. Prin urmare, domnul Sobaru rămâne în Televiziunea Română datorită acestui aspect. Cât privește ceea ce a dorit domnia sa să exprime prin modul special în care a abordat această selecție de personal, este alegerea domniei sale. El este apărat de articolul 182, alin. 2 din Contractul Colectiv de Muncă, referitor la foștii lideri sindicali”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...