Reabilitarea Cazinoului Constanța, în lucru din primăvară. Autoritățile anunță semnarea contractului de restaurare

Reabilitarea Cazinoului Constanța, în lucru din primăvară. Autoritățile anunță semnarea contractului de restaurare
Publicat: 19/12/2019, 20:12

Societatea care a contestat cea de-a patra licitație pentru restaurarea Cazinoului din Constanța a renunțat, joi, la cererea depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Aceasta era ultima posibilitate legală prin care societatea mai putea să oprească licitația.

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a declarat, pentru Mediafax.ro, că speră ca până la sfârșitul anului să se semneze contractul de restaurare și, din primăvară, să înceapă efectiv lucrările.

„Și-a retras contestația. Este cel mai frumos cadou pe care îl puteam primi în ajun de Crăciun. Cazinoul are o valoare simbolică, esențială pentru municipiul Constanța, îndrăznesc să spun pentru Dobrogea și pentru România. Sper ca până la sfârșitul acestui an să fie semnat contractul pentru proiectare și execuție lucrări de reabilitare și restaurare în Cazino. Mi-aș dori din toată inima ca acest eveniment important să aibă loc la Constanța, dar, chiar dacă nu va avea loc la Constanța, m-aș mulțumi să fie până la sfârșitul anului semnat contractul. Conform procedurii, vor urma trei luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru perioada de execuție. Asta înseamnă că sunt toate condițiile îndeplinite ca în primăvara acestui an să înceapă reabilitarea simbolului orașului nostru”, a spus Decebal Făgădău.

Istoria licitațiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanța către Compania Națională pentru Investiții în vederea reabilitării. În 2015, CNI a alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului – 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitații, după ce mai multe contestații ale firmelor participante au fost acceptate de instanțe sau de CNSC.

În 2018, după anularea celei de-a treia licitații, la Constanța a venit o echipă de experți din partea Europa Nostra și a Institutului Băncii Europene de Investiții, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered). După vizita din vara lui 2018, experții au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficiențele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie și CNI, dar, poate și mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puțin 13 milioane de euro.

În 2019 s-a organizat a patra licitație, după ce a fost refăcută documentația. Câștigătoare a fost declarată o asociere de firme, însă și această licitație a fost contestată la CNSC.

Istoria Cazinoului începe în 1898, când Comisia de înfrumusețare a orașului Constanța decidea crearea unei faleze artificiale în mijlocul căreia să fie construit noul Cazino.

Lucrările efective au început în anul 1903, iar în 15 august 1910, în ziua de Sfânta Maria, bijuteria Art Nouveau era finalizată. La momentul festiv au participat principele Ferdinand, premierul Ionel Brătianu și alte personalități de marcă ale vremii.

Cazinoul din Constanța a fost ridicat după planurile arhitectului francez Daniel Renard.

Imediat după 1910, Primăria Constanța avizează jocurile de noroc și concesionează Cazinoul unui investitor, obligându-l să construiască un hotel de lux, la mică distanță de Cazino, special pentru jucătorii de aici, veniți din toate zările.

În timpul Primului Război Mondial, Cazinoul a fost pus la dispoziția Crucii Roșii Române și transformat în spital pentru răniți. După terminarea războiului, primăria a reabilitat stricăciunile între anii 1919-1920.

În anul 1928 se face o nouă reabilitare, iar în anul 1936 jocurile de noroc au fost interzise și nu au mai fost reluate niciodată până astăzi.

Vremea celui de-al Doilea Război Mondial, la începutul anului 1941, a găsit Cazinoul gazdă a trupelor germane, iar în anul 1943 clădirea este lovită de bombele lansate de avioanele sovietice.

În perioada comunistă, jocurile rămân interzise, iar Cazinoul devine restaurant de lux și este reabilitat, pentru ultima dată, în anul 1986. Perioada de după `90 a transformat Cazinoul din Constanța într-un obiectiv ruinat greu de restaurat.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Simona Halep, victorie CATEGORICĂ în meciul cu brazilianca Haddad Maia
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
România a dat lovitura în Europa! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Ceasul Apocalipsei va bate în câteva ore. Doomsday Clock ştie când vine sfârșitul lumii
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Fabrica de milionari în euro a României. Care este şcoala unde s-au specializat foarte mulţi...